Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9275990 www.bgdnes.bg

"Правна вакханалия" с мерките срещу вируса

МВР плаща разноски по дела

90% от глобите за неносене на маска падат в съда

Глоби за неносене на маски наред падат в районните съдилища в страната, показва проверка на "България Днес". В момента се гледат дела по жалби срещу наложени санкции през пролетта на тази година. По някои, освен че отпада наказанието, се налага дори полицията да плаща за адвокатски разходи на жалбоподателите. А магистрати наричат поредицата различни заповеди за мерки срещу коронаируса "правна вакханалия".
Вечерта на 10 април в Смолян двама мъже разпускат в беседката пред блока с шише "Кайлъшка гроздова" и без маски. Проверяват ги полицаи, тъй като по това време е забранено събирането на хора. Написани са им актове за установяване на административно нарушение, които са чак от май. Въз основа на АУАН-ите по-късно са издадени и наказателни постановление с глоби от по 300 лв. Мъжете подават жалби и сега Районният съд в Смолян отменя санкциите. Мотивите са, че докато се наложи наказанието, министерските заповеди са променени и събирането на по ракия в беседка вече не е забранено. Съдът се позовава на нормата, че ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по-благоприятна за нарушителя. Отгоре на всичко полицията в Смолян трябва да плати и по 300 лв. за адвокатски хонорари на жалбоподателите.
По пладне на 19 април жена и неин приятел сядат на пейка пред блок на ул. "Абритус" в Разград. Дамата е без маска, което е основание на преминаващия патрул да направи констативен протокол. На 5 май е съставен акт за административно нарушение. На 2 юни е наложена глоба от 300 лв., която жената получава на 21 август. Обжалва и сега Районният съд в Разград отменя санкцията като неправилна и незаконосъобразна. В решението поредицата подзаконови нормативни актове за налагане на мерки срещу вируса са наречени "правна вакханалия". Посочва се, че "не е ясно дали действалата по това време заповед е достигнала до всички граждани, предвид вписаните в т. 3 само - министър на МВР и областни управители. Няма данни и заповедта да е обнародвана в Държавен вестник". Съдът счита и че мерките през пролетта са били прекомерни и "не са въведени отново и към момента, въпреки, че епидемиологичната обстановка в страната е доста по-тежка от процесния период. "Това означава, че е прието, че тези изисквания са били явно завишени", се казва още в решението на съда.
На 27 април мъж е без маска пред общината в Стара Загора. Следва проверка и 300 лв глоба. Сега и тя пада в местния районен съд, тъй като действалата по онова време заповед междувременно е заменена с друга.
Само през изминалата седмица в Районния съд в Димитровград падат три глоби от по 300 лв. На 28 април полицаите съставили акт на собственик на автосервиз, който си почивал без маска, при отворена врата и без да има хора. В друг случай, отново на 28 април, възрастен мъж бил на гости на свой приятел, където си забравил маската. Върнал се да я вземе, но на метри от дома на авера му е засечен от полицаите и глобен. Ден по-късно, към 21 часа полицаи установяват димитровградчанин без маска и му пишат акт. В мотивите за отмяна на санкциите се посочва, че става дума за "типичен случай, при който обществената опасност до такава степен липсва, че прави деянието не обществено опасно, т.е. то няма характеристиката, присъща да е нарушение".
Преди дни адвокат Силвия Петкова прави анализ на съдебната практика по делата за неносене на маски. Тя разглежда 125 решения на районните и административните съдилища в страната. Изводът е, че "статистически погледнато, едва около 10% от наложените глоби за неносене на маска са потвърдени, а останалите 90% са отменени на различни основания".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама