Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9277149 www.bgdnes.bg

Банки погнаха бос на "Чуковете"

Без пукнат лев е заплашен да остане един от босовете на зловещата наркобанда на "Чуковете" Антон Калчев - Тони Застраховката, показа проверка на "България Днес". Повод за проблемите на Калчев е необслужван кредит към банка. След множество подкани да се разплати трезорът отнася случая към съдия-изпълнител. В резултат имотите и бизнеса на Тони Застраховката са запорирани. От документите става ясно, че дължимата сума е 124 722 лева.

По закон следва продажба чрез търг на всичко притежавано от бившия шеф на фен клуба на Левски "София-Запад" и настоящ член на управителния съвет на Националния клуб на привържениците на "Левски".
Банковите драми са втори тежък удар срещу Антон Калчев. Преди месец той получи тригодишна присъда за наркоразпространение като част от бандата на "Чуковете". Част от сочените за членове на групата също са признати за виновни, но други минават метър.
Седалището на групата е столичния кв. Люлин", но според криминалисти дълго време контролира пласирането на дрогата в целия град. Разследващите твърдят, че за да задържат позициите си, "Чуковете" организирали наказателни акции срещу конкуренти, съпроводени с рязане на уши, трошене на кости и т.н. Като тартори са сочени Христо Вартерян - Ицо Исуса и Христифорос Аманатидис-Таки. Обвиненията на Таки падат след законовата промяна срещу фигурата на вечния подсъдим. Исуса изчезва през 2008 г. и според мълвата в ъндърграунда е убит.
Според прокурори по време на действието си наркогрупата докарва милиони печалби на всеки от босовете. Тъй като парите са изкарани на черно, за да бъдат харчени легално, е нужно тяхното препиране. Сред най-обичайните похвати са строителство, инвестиции от офшорки или търговия с акции, обясняват спецченгета.
За това и кримналистите не са особено изненадани от новината, че наскоро ГДБОП стартира разследване за пране на пари срещу Тони Застраховката. Схемата според прокурори е извършвана чрез две фирми - "Фин Инжинеринг Инкъм" и "Гранд Рисърч", чийто създател през 2019 г. е "чукът" Антон Калчев. Малко след регистрацията си от Тони Застраховката дружествата са прехвърлени на други хора, а по сметките им започват да текат стотици хиляди левове, става ясно от разследването. Преводите своевременно са засечени от дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС и докладвани на спецпрокуратурата. Така банковите сметки на фирмата са запорирани и започва разследване откъде са дошли парите.
Според криминалисти става дума за сделки с покупко-продажба на акции. Самите фирми, създадени от Тони Застраховката, нямат подобен лиценз, което не им пречи да въртят търговия с ценни книжа.
За случая още през септември алармира Комисията за финансов надзор (КФН). Повод за официалното съобщение са получени стотици жалби от граждани, който са се подлъгали по обяви в интернет за покупко-продажба на акции и облигации. Впоследствие губят пари заради измама от страна на дружествата посредници, които нямат лиценз за подобна дейност. Сред обявените имена на фирмите измамници са разследваните от спецпрокуратурата за пране на пари "Фин Инжинеринг Инкъм" и "Гранд Рисърч", става ясно от съобщението на КФН.
От делото в спецпрокуратурата става ясно, че дори и след това има засечени преводи на пари към фирмите. Вероятно за да избегнат проблеми, малко след сигнала на финансовия регулатор двете дружества си променят имената на "Пост Фин Инжинеринг Инкъм" и " Пост Гранд Рисърч".

Горят и гардовете на "Левски"

Проблеми с банки и запори има и друга бивша фирма на Антон Калчев - Тони Застраховката - "ЛСФК Секюрити". Дружеството е прочуто като охранителната фирма на футболния "Левски". Тя бе създадена от кадри на ръководения от Калчев фен клуб "София Запад", за да охранява домакинските мачове на "сините". Впоследствие акциите преминават в ръцете на негови роднини или близки хора. Към днешна дата половината от дяловете са собственост на 68-годишната Ирина Атанасова-Гърнева. Нейните акции също са запорирани заради невърнат кредит. Любопитно е, че това е направено от същата банка като на Тони Застраховката, на същата дата и дори и дължимата сума съвпада дословно.
През годините гардовете на "ЛСФК Секюрити" се замесиха в различни скандали и дори обвинения от фенове на други "сини" фракции в саморазправа.
Преди няколко месеца избухна и скандал между охранителната фирма и футболния клуб заради заплащането, което доведе и до прекратяване на договора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама