Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9277168 www.bgdnes.bg

Жертвата нарича Митко "помияр", той разсича черепа й

Обръщенията "помияр" и "умряло куче" подтикват мъж да грабне брадва и да разсече черепа на просякиня, която по-рано прибира да живее при него. Това става ясно от текста на присъдата на Димитър Сотиров за убийството на 35-годишната Николинка Василева.

Апелативният съд в Бургас потвърждава изцяло решението на Окръжния в Ямбол. С него Сотиров е признат за виновен за убийство по особено жесток начин. Получава 15 години пандиз, което е минималното наказание, тъй като прави самопризнания, а и жертвата многократно го провокира. Трябва да плаща и 5000 лв. кръвнина на майката на Николинка, която живее в шуменско село.

Реклама

Бруталното убийство става на 10 ноември миналата година в къща на ул. "Крали Марко" в Ямбол. Сотиров е социално слаб и живеел със сестра си. Съжалява Николинка, която се мотаела на улицата, докато чака общинско жилище, и я приютява при себе си. И двамата били безработни. Сотиров получавал храна от социалния патронаж, а Николинка осигурявала средства за препитание и за цигарите на Димитър с просия. Сестра му също помагала с някакви пари.

Между Димитър и Николинка често избухвали жестоки скандали. Тя го ругаела за това, че пие и че хигиенните му навици са занемарени. Той пък надигал за това, че просякинята ежедневно мъкнела пластмасови бутилки, а понякога и други отпадъци, които събирала по контейнерите. Николинка не му оставала длъжна и го наричала "умряло куче" и "помияр".

Двамата се изпокарват и вечерта на фаталния 10 ноември. Димитър цял ден зяпал телевизия, докато Николинка се прибира към 7 вечерта. Взима една празна туба и тръгва да пълни вода от етажа, на който живее сестрата на Димитър. Той се възпротивява, за да не я притеснява, но тя му казва, че там водата е по-чиста. После го пита кога "оная" ще пере, като под "оная" имала предвид сестра му. Димитър се нервирал много и казал на Николинка, че родственицата му не е възразила просякинята да живее в къщата, а отгоре на всичко им плаща тока и водата. След това ядосан изхвърча от къщи, за да се види със свой приятел. Купуват си 200 грама спирт от аптека, разреждат с вода и започват да къркат.

Към 22 часа Сотиров се прибира. Когато казва на Николинка с кого се е почерпил, тя му отвръща, че пак е бил с "този помияр". Двамата започват да се карат. Тя отново го нарича "умряло куче" и му обяснява, че е помияр, който ще умре от глад, ако не била тя. Тогава Димитър отива в пристройката на къщата, взима брадва и се връща. Николинка лежала на леглото, когато секирата започва да се стоварва многократно върху черепа и лицето й. Всичко наоколо става в мозък, кръв, парчета от кожа и кости. После Димитър буди сестра си и й казва да викне полиция.

След първоначалната присъда защитата на Сотиров иска той да бъде оправдан за това, че убийството е извършено с особена жестокост. Мотивът е, че смъртта е настъпила за няколко минути. Според експертите обаче предсмъртните болки са били особено силни и мъчителни. Те вземат предвид и многобройните удари с топора. Затова квалификацията остава и Апелативният съд потвърждава присъдата. Включително и в частта й за изплащане на 5 бона кръвнина на майката на Николинка. Отначало тя иска 120 хил лв., но сумата е отхвърлена, тъй като двете почти не се били виждали.

Процесът вероятно ще продължи пред Върховен касационен съд, където присъдата може да бъде обжалван в 15-дневен срок от съобщаването й на страните.

Реклама
Реклама
Реклама