Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9277972 www.bgdnes.bg

В софийския зоопарк: Мечките отказват да спят

Още им е топло, най-много леко да задремят

Мечките в софийския зоопарк отказват да заспят зимен сън. Причината е, че още им е топло, а и дори да изпаднат в т.нар. състояние на хибернация, те няма да спят дълбоко, а само леко ще дремят.


"Това е нещо съвсем нормално за животни в зоопарк. В дивата природа мечките заспиват, защото няма достатъчно храна, а не защото им е студено. При нас нито едно от тези неща не им липсва. Нещо повече - има шумове, които разбуждат животните, най-малкото докато ги навестява гледачът. Обикновено спят цяла нощ и почти целия ден, но следобед се разбуждат, за да хапнат 1-2 ябълки или морков. След края на зимния сън в природата мечките се събуждат значително отслабнали, докато при нас това не се случва.

Реклама

Преди хибернацията им увеличаваме дневната дажба храна и протеина, за да натрупат килограми. И когато се събудят, са с нормално тегло", обясни пред "България Днес" Радко Сертов, главен уредник на зоологическата градина в столицата.

В зоокъта в момента живеят 7 мечки от 4 вида - три кафяви (гризлито Рони и евроазиатските кафяви Мариана и Тони), хималайската Деси, черните американски Мод и Балу. Там е и бърнестата мечка Лиам, който традиционно не спи зимен сън, защото е топлолюбиво животно, което се среща в Индия. Останалите хищници вече показват по-слаба активност, което е знак, че се подготвят за дрямка, макар и по-лека.
Аклиматизирани към българската зима са вече част от маймуните. Лъвските макаци и павианите не се страхуват да излизат навън, въпреки че са топлолюбиви животни. "Важното е да няма мъгла или вятър, защото не им се отразяват добре. Ако има слънце, дори да е хладно, излизат смело и се чувстват отлично", добави Сертов.


Традиционно всички животни в зоопарка са преминали на зимно меню, тъй като част от плодовете не са достъпни по това време на годината.
Въпреки затягането на мерките заради COVID-19 зоокътът продължава да приема посетители. Касите работят от 8,30 до 16,30 ч., като престоят е разрешен до 17 ч. Заради пандемията затворени са залите "Големи котки", "Гиганти" и "Примати", терариум и аквариум. Посетителите могат да се разхождат по алеите и около загражденията, които са на открито. Носенето на маски и спазването на дистанция са задължителни, поясниха от парка.


Спокойни вече спят зимен сън и обитателите в Парка за танцуващи мечки край Белица. Сред тях е и Сузана, за която е имало съмнения, че заради стреса от тясна в клетка в Хърватия няма да може да изпадне в хибернация. Но вече втора година тя не пропуска съня. В парка има общо 21 мечки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама