Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9280103 www.bgdnes.bg

Трима доктори обвинени за смъртта на Марадона

Аржентинската прокуратура е повдигнала обвинение освен срещу личния лекар на Диего Марадона - Леополдо Луке, вече и срещу Агустина Косачов, психиатър на аржентинската футболна звезда, както и срещу директора на клиниката, в която бе опериран - Пабло Димитроф. Това е част от разследване на смъртта му, съобщи адвокатът на Косачов - Вадим Мичанчук.

Някак встрани остава проблемът, че десетилетия наред Божията ръка е неразделен с наркотиците и алкохола, но за дъщерите му Далма и Джанина докторите са виновни.

Реклама

"Води се разследване срещу д-р Косачов, което означава, че е повдигнато обвинение", каза Мичанчук. Адвокатът добавя, че се извършва обиск в къщата и офиса на лекарката. Според него няма причина за задържане на клиентката му.

Психиатърката е посетила Марадона, след като той е бил изписан от болницата, където беше опериран от субдурален хематом. Бившият футболист се е лекувал при нея от алкохолна зависимост.

Личният лекар на Диего Марадона Леополдо Луке също е обвинен в предизвикване на смърт заради небрежност, защото в последните 24 часа преди смъртта на футболната икона не го бил преглеждал обстойно. Самият Луке заяви, че не носи вина за смъртта на легендарния футболист. Около последните му часове има много спекулации. Местните власти подозират, че Луке е проявил небрежност и по този начин е допринесъл за фаталния край на Марадона. Домът и клиниката на медика бяха претърсени като част от акцията по събиране на доказателства.

"Направихме всичко, което можахме. Не вярвам, че някой е виновен за случилото се", сподели Луке пред журналисти.

Последния, засега разследван е д-р Пабло Димитроф, който е директор на клиниката "Оливос", където наскоро беше направена мозъчната операция на Марадона. Д-р Димитроф е подписал документа, с който Златното момче е освободен от лечебното заведение.

Подобен скандал избухна и след смъртта на Майкъл Джексън през 2009 г., вследствие на което д-р Конрад Мъри лежа две години в затвора. Мъри получи четиригодишна присъда за неволно непредумишлено убийство. Жури заключи след двумесечен процес през 2011 г., че небрежността на Мъри е довела до смъртта на Джаксън от свръхдоза на хирургическата упойка пропофол.

Реклама

Кардиологът, който е бил нает да служи като личен лекар на поп иконата за турнето през 2009 г., казал на следователите, че е давал на Джаксън нощни инфузии на пропофол за лечение на безсъние, така че той да може да почива за репетиции.

"Целият ми подход може да не е бил ортодоксален, но имах добри намерения", оправда се по време на процеса Мъри.

Смъртта на друга попикона – Принс, през 2016 г. също постави на топа на устата медик. Д-р Майкъл Тод Шуленберг предписвал медикаменти на издалия цели 29 студийни албума изпълнител. За последно докторът посетил Принс на 20 април, а следващия ден той почина в имението си край Минеаполис. Впоследствие разследването установи, че медикът не е виновен, защото предписаните лекарства и дозите в никакъв случай не могат да доведат до фатален край. Просто авторът на "Пурпурен дъжд" сам си определял дозите.

По време на разследването Морис Филипс, който е брат на съпругата на Принс, Тайке Нелсън обяви, че музикантът не бил спал над 150 часа, като само работел. За да е в кондиция, той използвал много хапчета и различни вещества, но какви и по колко, така и не стана публична информация.

В случая за смъртта на Принс другият разследван доктор бе този по пристрастяванията Хауърд Корсфелд. Него държаха отговорен задето не е спрял певеца да посяга към медикаментите твърде често, но и той бе оправдан.

Реклама
Реклама
Реклама