Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9280485 www.bgdnes.bg

Второ обвинение след двойното убийството в Шумен

Второ обвинение готви прокуратурата срещу Георги Йорданов, задържан за смъртта на баба си и дядо си, научи "България Днес". Студентът, който е на 21 години, бе арестуван за убийството на баба му и дядо му във вилата им край Шумен.

Още след ареста на младежа бе обявено, че има съмнения, че той е прибрал 700 лв., а от дебитните карти на бабата и дядото са изтеглени още 500 лв. Наблюдаващият прокурор Орлин Куздов обясни пред вестника, че парите все още не са открити. Криминалистите работят по версии къде може да са скрити, като не изключват дори, че може да са внесени по сметка. Проверяват се и твърдения, че е имал дългове. За 700-те лева кеш има сведения от близките, къде са държани, но сумата вече липсва. Второто обвинение, което готви прокуратурата, е свързано именно с източените дебитни карти и е по чл. 249 от Наказателния кодекс. За този, "който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляря, ако деянието не съставлява по-тежко престъпление", законодателят предвижда затвор от две до осем години и глоба до двойния размер на получената сума.

Реклама

Делото може да влезе в съда през лятото на идната година, като по думите на прокурор Куздов ще трябват 6-8 месеца непрекъсната работа. Той нарече разследването "много интересно", тъй като са събрани много косвени доказателства срещу Георги Йорданов, но липсват преки. Основният коз на прокуратурата е откритата в шуменския квартал "Херсон" 64-сантиметрова тръба, която се счита за оръжие на престъплението. Къде е захвърлена, е показана именно от внука. По нея е открита кръв от мъртвите пенсионери.

"В Бургас бе направена ДНК експертиза, която показва, че кръвта е на жертвите. Това е много важно доказателство, тъй като ДНК е извлечена от кръв, а не от слюнка, кожа или други, които биха могли по някакъв начин да са пренесени там", обяснява прокурор Орлин Куздов.

Въпреки че заподозреният показва на криминалистите тръбата, разследването до момента прави няколко обрата. Отначало Георги косвено признава, че извършителят е той, след което насочва криминалистите към баща си Данчо. Той е задържан за 24 часа, но не се установява негова съпричастност към двойното убийство. Стоян, близък на убитата Янка Атанасова, също е проверяван, но няма данни да е замесен в престъплението. Засега именно внукът Георги Йорданов остава единствен заподозрян. Преди да бъде задържан, Гошката, както е известен сред приятелите си, слага жалейка в профила си във Фейсбук и приема съболезнования от познати за смъртта на баба му и дядо му. Около извършването на самото престъпление има още една въпросителна. Според адвоката на Георги Йорданов той скоро претърпява операция на дясната ръка, тази, с която борави. Той изказва съмнения, че младежът може да борави с тръба и следователно изобщо да е автор на двойното убийство.

Финансов мотив

Криминалистите считат, че зад ужасяващото престъпление има финансов мотив. Освен липсващите 1200 лева се проверява версия, че във фамилията е имало разногласия на кого да остане къщата в Шумен на убитите баба Янка и дядо Георги. Тя е завещана на Георги от майка му Дона през 2016 година. Става въпрос за еднофамилна сграда от 68 квадрата и двор, разположени сравнително близо до "Арена Шумен". Освен от пенсиите възрастното семейство се препитавало и от аренда на ниви край разположеното на 12 километра от Шумен село Върбак. Според близки възрастните хора помагали с каквото могат на дъщерите и внуците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама