Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9280536 www.bgdnes.bg

Топлихвар отърва пандиза със споразумение

Със затвора се размина сочен от криминалисти за топлихвар, който се призна за виновен и така отърва престой зад решетките. Станимир Серафимов от разградското село Китанчево сключил споразумение с прокуратурата, с което се съгласил да му бъде наложено наказание от една година затвор условно с 3 г. изпитателен срок.

Окръжният съд в Разград одобри като непротиворечащо на закона и морала споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура и обвиняемия за лихварство и пране на пари и неговия адвокат, съобщиха от институцията. Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Реклама

Станимир Серафимов се призна за виновен в това, че през периода от лятото на 2017 г. до януари 2020 г. в Китанчево без съответно разрешително от Българска народна банка извършвал банкови сделки - предоставяне на парични кредити. През този период 45-годишният Серафимов предоставил заеми на четири лица в общ размер на 6300 лева срещу задължението да му върнат получената сума с ежемесечна лихва от 10%.

Обвиняемият Серафимов се призна за виновен и по второто обвинение за пране на пари. Според прокуратурата това престъпление е извършено в периода от лятото на 2017 г. до юни 2020 г. в Китанчево. През това време лихварят извършил сделки с имущество на обща стойност 6300 лева. С парите той купил леки автомобили "Ауди А8" и "Мерцедес А170". Направил сделките с пари, за които знаел, че са извършени от престъпна дейност, а именно лихварство, установили разследващите.

За първото извършено престъпление Станимир Серафимов е осъден на една година лишаване от свобода, а за второто - на 8 месеца. Съдът му налага едно общо наказание - по-тежкото от една година затвор условно с 3 г. изпитателен срок. Според решението на магистратите придобитите от престъпна дейност два леки автомобила и сумата от 500 лева се отнемат в полза на държавата. С осъдения ще бъде провеждана и възпитателна работа, която е възложена на инспектор от Районното управление на МВР в Исперих. Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Станимир Серафимов и синът му Танер бяха задържани при спецакция срещу битовата престъпност в с. Китанчево в началото на юни 2020 г. След шумната операция в селото окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров заяви, че според разследващите фамилията е развивала незаконната лихварска дейност поне от две години насам. При претърсването на имотите са намерени и иззети шест коли, собственост на семейството, сред които луксозен джип, а от импровизиран паркинг на поляна срещу къщата им - още 13 автомобила. По думите на окръжния прокурор тези коли са били прибрани като обезпечение по отпуснати заеми. Иззети са също мобилни телефони, лаптопи, газов пистолет, близо 20 000 лева в евро и български пари, както и половин килограм златни накити. Фамилията лихвари се е занимавала официално с животновъдство и е доста заможна. Имат три къщи в Китанчево, апартамент в Исперих и 8 декара земеделски земи, посочи прокурорът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама