Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9328206 www.bgdnes.bg

Нови арести за авери на криптофараонката Ружа

Ружа и Константин Игнатови се сдобиха с обвинения и в Аржентина. Те са задочни, тъй като криптокралицата е в неизвестност, а брат й е задържан в САЩ. В същото време осмина, промотирали схемата OneCoin, са арестувани. Сред тях е и Едгар Морено - известен телевизионен и радиоводещ.
Обвиненията са повдигнати от прокуратурата за сложни престъпления в Кордоба, град в Централна Аржентина. Освен двамата български ръководители на пирамидата зад решетките на местния арест за момента не попадат и Хосе Гордо и Едуардо Тейлър, също шефове на OneCoin. Първия се счита, че е в Испания и след ареста на дясната ръка на Ружа Себастиан Грийнууд е назначен за главен дистрибутор за Латинска Америка. От миналата година е промотирал друга компания, за която също се счита, че е пирамида, или т.нар. Схема на Понци. Още не е ясно дали Аржентина ще поиска екстрадицията му. Тейлър вероятно е избягал в Бразилия, където също популяризира нова схема. Местни медии отбелязват, че за разлика от осемте арестувани едва ли Ружа и Константин ще бъдат изправени пред аржентински съд. Никой не знае къде се намира 40-годишната днес Игнатова и къде са голяма част от милиардите й, придобити от OneCoin. За последно е видяна преди три години да се качва на самолет от София за Атина. Брат й Константин пък очаква присъдата си в САЩ, но сключи споразумение да сътрудничи на разследващите. Получи свидетелска защита и в момента не е ясно къде точно е.
Водещият Едгар Морено и останалите седем задържани пък са действали основно в Кордоба, град с население приблизително колкото София. Самият Морено обаче популяризирал OneCoin и в Панама, където завърта и бизнес с недвижими имоти. До сегашните арести се стига, след като един от инвеститорите в Кордоба най-после осъзнава, че няма да види над 70 000 долара, които вложил в схемата. Преди две години той участва в няколко срещи с промоутъри на OneCoin. После е включен в група в приложението WhatsApp, сформирана през 2017 г. Там общуват различни потенциални инвеститори в OneCoin и ужиленият първо дал 1000 евро, а после, предусещайки тлъста печалба - още към 70 000 долара. По онова време организаторите на пирамидата обещавали, че стойността на OneCoin ще скочи на 8 януари 2019 г., когато ще стане първата публична криптовалута на международния пазар. Затова било нужно купуването на възможно най-много от криптовалутата. На лелеяния 8 януари обаче не се случва нищо. Инвеститорите искат обяснения и получават обещания за нови и нови дати. Когато човекът от Кордоба най-сетне осъзнава, че парите му са "изгорели", той пробвал да си ги върне от водещия Едгар Морено. След като не получава нито цент, на 30 юни подава жалба. От тогава започва разследване, при което се стига до арестите. Едновременно с тях са правени обиски в частни домове, офиси на нотариуси, адвокатски кантори, в седалището на OneCoin и на други компании.
Въпреки че жалбоподателят е един, според прокуратурата, занимаваща се със случая, измамените в страната са стотици. Едва след анализа на събраните доказателства може да се посочи сума, но се счита, че тя е колосална. До момента е ясно, че местните дилъри на OneCoin не са пестели нищо, за да наберат клиенти. Имало е луксозни срещи, конгреси, разговори, вечери в Буенос Айрес, Кордоба и други градове. Потенциални инвеститори са водени дори в Рио де Жанейру, в съседна Бразилия. Целта е да се демонстрира платежоспособност и богат начин на живот. Инвеститорите отначало получавали печалба, за която се счита, че е плащана от собствените им вноски и от тези на предходните вложители.


Тайна роля

Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет ще се снима във филма "Фалшив", посветен на схемите около OneCoin, но няма да играе Ружа Игнатова. Уинслет ще се превъплъти в ролята на шотландката Джен Макадам, която изгаря със свои спестявания в пирамидата, а убеждава близки и приятели също да инвестират. После тя пише книга за измамата, която сега ще бъде ползвана за сценарий. Все още остава тайна коя актриса ще влезе в главната роля и ще изиграе самата Ружа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама