Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/9328211 www.bgdnes.bg

Азис пее песен на джихадист

Любопитна, макар и непряка връзка между Азис и ислямския джихадизъм изплува вчера от новина, публикувана в арабски медии. За нея алармираха във Фейсбук фенове на костинбродския славей. Повод за свързването на родния фолкаджия с ислямистите е новината, че ливанският му колега Фадел Шакер, на когото Азис косвено дължи немалко от славата си, е осъден на 22 години затвор за тероризъм.
В родния си Ливан Шакер дълги години има статус на мегазвезда, подобен на нашенския изпълнител. Десетки от парчетата на Фадел веднага след излизането си се превръщат в мегахитове в Блзкия изток и Балканите, гарантирайки милиони продажби на албумите му. Както си му е редът, песните на ливанеца бързо са копирани и от други изпълнители. Рекордьор е излязлата през 2002 г. балада "Отсъстващ", която повече от година оглавява музикалните класации в арабския свят. Сред десетките изпълнители, направили кавър на песента, е и родната фолкфурия Азис. Няколко месеца след като Фадел Шакер пуска хита, се появява и копието на костинбродския славей "Обичам те". Именно това парче изстрелва Азис към голямата слава, припомнят фолкаджии. За броени дни баладата се превръща в тотален хит, въртейки се нонстоп по радиа и музикални телевизии. Тя и до ден днешен е сред най-обичаните от феновете на Азис.


Благодарение на хитовата балада през 2002 г. Фадел Шакер и Азис са на върха на славата. И докато нашенецът избира да забавлява феновете си със сексуални провокации, то ливанският му колега поема по друг път. За няколко години от любимец на дамите и фен на светския начин на живот Фадел отива в другата крайност. Той си пуска дълга брада и става върл привърженик на салафитския имам Ахмад ал-Асир. Скоро изпълнителят се превръща в дясна ръка на джихадисткия проповедник, чиято групировка се включва в избухналата гражданска война в Сирия. Организацията на Ахмад ал-Асир воюва и с ливанската армия. При един от сблъсъците лично дясната му ръка Фадел Шакер коли двама войници. След сражението той публикува видео как празнува до телата им.
След появата на зловещите кадри Шакер е обявен за издирване по обвинения в тероризъм и убийства. Това принуждава някогашния певец да избяга в Сирия, където според публикации става част от свързания с Ал Кайда Фронт Ал Нусра.
Междувременно в родния му Ливан срещу него започва дело, по което в сряда му е наложена задочно присъда от 22 години затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама