Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9339330 www.bgdnes.bg

Не съм я убил, само я нарязах

Защитен свидетел заковава обвинения за убийството на приятелката си Любомир Лозанов! Това научи "България Днес" от водещи разследването. Важният коз на обвинението разказва подробности за това как Любомир е затрил 30-годишната Антониа Венциславова от село Копаница.

Младата жена изчезва в първите дни на 2020 г., през февруари е обявена за издирване, а в началото на октомври са открити части от тялото й. Край радомирското село Николаево криминалисти се натъкват на куфар, в който има коса, женски череп и челюст. ДНК експертиза потвърждава, че те принадлежат на Антониа.

Реклама

За да сглобят пъзела на престъплението, разследващите навиват важния свидетел да проговори, като в замяна му предлагат защита. Това е човек, на когото извършителят е споделил за стореното, разкриват запознати. Той се притеснява 36-годишният Любомир да не му отмъсти, ако някой ден излезе от килията.

След потвърждението, че човешките останки са на Антониа, от прокуратурата започват да разследват убийство вместо отвличане, каквато е практиката при изчезнали хора. Любомир е единственият заподозрян. Двамата с жертвата живели заедно от няколко години, но имали проблематични отношения, разказват близките им. Антониа споделяла пред приятелки, че гаджето й я тормози психически и физически. Държал я в подчинение, не й позволявал да се среща с познати, не й давал да говори по телефона и дори да си купува дрехи. Често й посягал и я пратил в болница, а тя безропотно носела белезите от "любовта". Според познатите им Любомир залитал по наркотиците.

Когато се събират достатъчно доказателства срещу него, от прокуратурата му повдигат обвинения и го обявяват за издирване. Оказва се, че дни след изчезването на Ани той е заминал в чужбина под предлог за гурбет. Появяват се слухове, че е във Великобритания, но полицията го открива в Италия. Засичат го в градчето Ладисполи близо до Рим, където гостувал на приятели. Намират го да се крие в банята и му слагат белезници.

По силата на издадена европейска заповед за арест Любомир е екстрадиран в България. Когато се озовава пред криминалистите, прави частични самопризнания. "Не съм убил Антониа, само я нарязах", казва обвиненият мъж от Радомир. Той отрича да е отнел живота на младата жена. Разказва, че я е намерил мъртва и много се изплашил. Затова решил да я нареже на парчета, да я сложи в куфар и да я скрие. После споделил на баща си Красимир. Именно родителят на Любомир показал на полицията къде е изхвърлено тялото на Антониа. Засега от прокуратурата не са му повдигнали обвинения за помагачество, но казват, че ако се съберат данни, може и да бъде привлечен към отговорност.

На откритите останки разследващите назначават съдебномедицинска експертиза. Тя има задача да установи причината за смъртта. "Когато се разбере причината, тогава може да се търси и авторството на деянието", коментира пред вестника говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова. Тя разкри, че експертизата вече е готова и се очаква всеки момент да бъде изпратена от вещите лица.

Тогава ще може да се освободят тленните останки, за да бъдат погребани. Разследващите предполагат, че останалите части от тялото вероятно са изядени от дивите животни. Затова няма да ги търсят, а ще предадат наличното на роднините. До момента обаче никой от близките не го е поискал.

Реклама

След това се очаква да приключи разследването и да бъде внесен обвинителен акт срещу Любомир Лозанов. От прокуратурата изтъкват, че имат достатъчно улики срещу него - най-вече свидетелски показания, разказа на защитения свидетел и частичните му самопризнания. Дори да няма категорични улики, има комплекс от косвени доказателства, който води до един възможен извод - че Любомир е извършител на престъплението, смятат от държавното обвинение.

Не е изключено по време на бъдещия процес баща му Красимир да се откаже от показанията си, в които разказва за изхвърлянето на тялото. По закон той има право да не свидетелства срещу близки роднини.

Реклама
Реклама
Реклама