Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9342885 www.bgdnes.bg

КОНПИ погна съдружника на ЛиЛана

Под заплаха да остане гол като пушка е изправен съдружникът на Лиляна Боянова-ЛиЛана Мартин Димитров, показа проверка на "България Днес".

След обвиненията на спецпрокуратурата за участие в престъпна група за данъчни престъпления и злоупотеба с еврофондове с ЛиЛана за Димитров се е присетила и антикорупционната комисия. Ръководената от Сотир Цацаров КОНПИ тихомълком извършва пълна ревизия на притежаваното от партньора на певицата имущество. В резултат преди няколко седмици започват и запорите. Под възбрана са поставени няколко от неговите фирми от служител на КОНПИ в Горна Оряховица. От документа става ясно, че бъдещите претенции за конфискация срещу съдружника на ЛиЛана са на стойност до 390 338.
Сред запорираните дружества е и "Нованор", заради чиято дейност ЛиЛана и Мартин Димитров са обвинени за злоупотреба с еврофондове.
Според прокуратурата като управител на фирмата чрез две отделни деяния ЛиЛана е представила неверни данни към Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на икономиката.
Според разследващите става дума за три проекта, по които са усвоени милиони левове. Общото между тях е, че в документацията за усвояване на парите е посочена покупка на софтуер от от чуждестранно дружество, с което се оправдава харченето на част от парите. Самото чуждо дружество, твърдят криминалистите, на практика е "кухо", защото не извършва никаква дейност, освен да издава фактури по проектите на Лилана. В същия момент проверка на прокуратурата показва, че самият софтуер е собственост на българска фирма, а певицата и съдружникът й Мартин Димитров само го ползват, без реално да са плащали усвоените пари по еврофондовете.
Фирма "Нованор" до момента е изпълнила три европроекта с различен предмет на дейност. Най-впечатляващият е "Разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения". Според информационната система за еврофондовете ИСУН и по трите проекта доставчик на софтуер за дружеството на ЛиЛана и съдружника й Мартин Димитров е английската фирма "Телерайз Лимитед". Неин собственик е бившата тв водеща и половинка на ЛиЛана в поп дуета "Ел Ей" Ася Йочева. Красавицата Ася също наскоро се сдоби с обвинение за участие в престъпната група, ръководена от ЛиЛана и Мартин Димитров. Според публикации в медиите Йочева по време на разпитите признава, че на практика е подставено лице. По думите й тя се съгласила формално да регистрира фирмата, а цялата дейност по договорите с българските фирми се движела от ЛиЛана, а тя само подписвала документите.
След разкритите афери около проектите на ЛиЛана и Мартин Димитров за тях се присещат и данъчните. Извършената ревизия на певицата установява нередности около нейните официални доходи и имущество. В резултат от НАП запорират няколко от фирмите й. Повод са "предполагаеми публични задължения", пише в постановлението на публичния изпълнител.
Според медийни публикации емоционално близката до Васил Божов певица също е обект на интерес от страна на КОНПИ. Твърди се, че преди няколко дни тя остава без поръчковото си "Порше Панамера", подарено й преди 2 години от "благодетел". Тузарското возило на заводска стойност над 150 000 евро е било иззето от ЛиЛана от служители на МВР по разпореждане на Специализираната прокуратура и антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама