Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9359991 www.bgdnes.bg

Мартин Петров задига 9 коли от завода на "Фолксваген"

Мартин Петров задига коли за 345 хиляди евро от завода на "Фолксваген"! Нашенецът натоварва 8 чисто нови автомобила на влекач под носа на служители и духва към родината. У нас той вади документи менте, с които узаконява возилата в столичната Пътна полиция. Това става ясно от обвиненията му, цитирани в съдебни определения, научи "България Днес".
Невижданата кражба се осъществява на 9 октомври 2018 г. От паркинг за предоставяне на превозни средства 32-годишният Мартин Петров е натоварил на ремаркето на седлови влекач с български регистрационен номер и ремарке с германски номер общо осем нови превозни средства, които не са били заключени, описват случая немските съдебни власти.
Те обвиняват нашенеца в търговия с противозаконно отнети превозни средства. За това престъпление в Германия Петров го грозят до 5 години затвор. След като събират достатъчно доказателства, немците издават европейска заповед за арест (ЕЗА). Според тях Петров е задигнал новите автомобили, за да ги закара в България без знанието и съгласието на отговорните лица в акционерното дружество и да ги използва за себе си или за неизвестни трети лица.
Документите стигат до Окръжната прокуратура в Перник, която настоява пред Пернишкия окръжен съд за изпълнение на изпратената ЕЗА. Магистратите изискват допълнителна информация за това, какви са уликите срещу българина. Съдебните органи в Германия споделят козовете на обвинението. Това са записи от камери, заснели българина, снимков материал как Петров напуска границата с камиона, както и справка, че именно той шофира превозното средство, на което са натоварени колите.
Самият обвиняем оспорва искането за предаването му и моли да не бъде екстрадиран в Германия. Защитата му посочва, че той е бил в страната много пъти след датата на изчезването на колите и въпреки това не е бил задържан от немските власти. Освен това Мартин Петров твърди, че на въпросната дата нито е бил във Волфсбург, нито в региона. Според магистратите това е въпрос по същество в бъдещия процес.
Адвокатът открива и интересно несъответствие. В обвинението е посочено, че Петров е свил колите на 9 октомври 2018 г. с ремарке с краден немски номер, който е изчезнал дни по-късно - на 15 октомври. Съдиите не се впечатляват от разкритието и допускат екстрадицията на Петров. До фактическото му предаване му определят домашен арест.
От завода "Фолксваген" подават сигнал за кражбата на осемте автомобила до българската прокуратура. Така става ясно, че пред отдел Пътна полиция към СДВР са представени фалшиви документи - неистинско свидетелство за регистрация на МПС за всеки от осемте автомобила. За фалшификацията е образувано разследване в Първо районно и е заведена преписка в Софийската районна прокуратура. От справка в системата става ясно, че точно преди Коледа е изпратено постановление към Следствения отдел на Софийската градска прокуратура за решаване на преписката. Засега няма привлечен обвиняем за представянето на документите менте и не е ясно откъде Петров се е снабдил с тях.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама