Димитър Туджаров-Шкумбата: Отказах да пия заради Ванга

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Димитър Туджаров-Шкумбата: Отказах да пия заради Ванга

Няма да се ваксинирам, страхът съсипа хората

Българският майтапчия №1 Димитър Туджаров-Шкумбата по професия е инженер. Има магистратура и по реторика от философския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Прави шоупрограми по целия свят - от Русия до САЩ. Играе на френски, руски, английски и немски език. Това лято Шкумбата пусна и своя книга със събрани вицове и случки от живота си.

- Г-н Туджаров, защо мислите, че думата на тази година е "противоречие"?
- Защото тази епидемия си е пълно противоречие. Първо лекарите ни убеждаваха, че има COVID-19, а сега пък ние ги убеждаваме, че има и други заболявания. Майтапът настрана, вицовете и смешките в момента помагат на хората да оцелеят. При чернобилската криза имаше медийно затъмнение, а сега са направо медийни взривове. Всичко бълва за короната. И затова казвам, че е противоречива година, защото хората се объркаха, ситуацията е като при масова психоза. А смехът може да е отдушник, като клапа, който се отпуска, като има напрежение. И като погледнете в мрежата, хората почнаха вече само да се шегуват с короната - това е начин да оцелеят.
- Културата не помага ли все пак хората да отделят мислите си за хубави неща?
- Ами в момента смятам, че ние, "културните", сме някакъв лукс, което няма как да не е обидно. Излезе, че сме излишни според някои.
- Вие ще се ваксинирате ли?
- Няма, защото имам алергия и смятам, че времето не е достатъчно, за да се изяснят негативите от една инжекция. Знаете ли, за мен това не е пандемия. Това е грипна епидемия. Говоря като нормален човек. Имаше свински грип, птичи грип, луда крава. Сега е най-интелигентният - COVID-19. Сега спекулантите и богатите ще направят огромни пари, ние - нормалните хора, които не сме нужни, просто ще си идем, дали от глад или без работа, или някак си. Кризата е благодат и за политиците, защото човек си отклонява вниманието.
- Играе ли ви се пак във филм, снимахте се в "Живот до поискване" на Коста Биков.
- Разбира се, много е хубаво. Почна отново да се прави страхотно българско кино и това много ме радва.
- Вашата съседка от Петрич баба Ванга ви е споделяла, че един ден България ще е райско място за живеене. Но защо продължават да я напускат младите хора?
- Смятам, че вече дойде времето на връщане за младите хора. И знаете ли, когато отида в чужбина, ме удивлява колко повече тези хора мислят за България, отколкото ние тук. Но "очистването" от лошотията вече е започнало като процес. А и Ванга ми споделяше, че времето и енергията са различно нещо за нас и действителността. Че докато човек каже "едно", енергията девет пъти е обиколила земното кълбо. И с това се обяснява ореолът около хората. Точно той на 40-ия ден изчезва около мъртвия човек. Четох за това и в литература на НАСА.
- Чела съм и че многото хора на едно място с определена енергия вършат чудеса.
- Да, и това са вангини думи. Даже ми е споделяла: "Кажи на приятели никога да не мислят лоши неща, защото, ако се съберат сто човека със силно биополе в една точка на земното кълбо и започнат да мислят за някого зло, този човек може да се поболее и да умре. Мисълта е енергия.
- На вас обаче ви е дадено да разсмивате хората все в трудните години, ви е казала Ванга, така ли е?
- Да. Защото правих няколко опита в бизнеса, но нищо не се получи. А тя ми каза: "Дръж си китарката и не бой се". Така и направих. Не съжалявам.
- Вярно ли е, че ви е предсказала да се ожените за съпругата си?
- Така е, моята София е най-добрата. Каза ми, че цял живот ще ме гледа. И така си е.
- Но сте преживели и трудни моменти?
- Така е. 10 катастрофи, при три от които се разминах на косъм от смъртта. Когато ми се случи последната, Ванга ме спаси, като ми каза: "За последен път те връщат, качваш се в момента на последния влак, да не си куснал алкохол отсега нататък!". Оттогава до ден-днешен не съм докоснал алкохол! В началото никой не ми вярваше, че разсмивам, а не пия. И съберем се, с Наско Сираков, с познати футболисти, а те: "Хайде сега, не е възможно ние пием, а ти гледаш". Става бе, хора, става. Моето настроение постоянно е такова и без алкохол ми е весело.
- Три месеца преди да почине обаче, Ванга е била тъжна, казват роднините й.
- Да. Чудеше се защо е построила черквата, като хората не я заслужават. Споделяше, че в момента черното е повече от белото. Но вярваше, че тези новите ще променят нещата. И затова им се радвам сега на младите хора. Сигурно те са новите. Защото не искам след 10 години репортажите от българския парламент да започват така: "Моля, господа депутати да дойдиии двама българин да измиетат тука, че да почним кючека" (смее се).
- Изборът на хората е важен. Докъде се простира той според пророчицата?
- Ако се намираш над една река, ти избираш как да преминеш на другия бряг - по трудния начин да плуваш или да минеш по моста й отгоре.
- Или някой да те пренесе, ако си по-лек.
- Хахаха, да, ако си леснопреносима жена, ама ако не си? Но това е - всеки си стига до това, дето му е драснато от съдбата, но по различен начин. Важно е да имаш живот в годините, не години живот.
- А вашата София още ли я носите на ръце, както в първия брачен ден?
- Е, как! Аз съм късметлия в любовта. С нея се запознах през 1980 г., когато летях с колело съветски модел по шосето към работното ми място в завод "Беласица". И докато въртях педалите под слънцето, недалече от моста на река Луда Мара изскочи бабичка и пресече неправилно. За да не я бутна, влязох в насрещното - трябваше или да продължа по платното, или да скоча от моста. Избрах първото. И се озовах на сантиметри от гимназистка, която не виждаше нищо около себе си. Историята се повтори - за да не я ударя, се блъснах в колата, която идваше срещу мен. Направих каскада и се пльоснах зад стоповете на москвича. Момичето дойде и се разхълца: "Аз съм виновна, понеже не нося очила, а съм късогледа". Това беше София. После я поканих на кино да гледаме "Слонът, моят приятел". Но не стигнах до тъмния салон, защото попаднах в болницата. Травмите ми бяха тежки, градусите на телесната температура - 40, предстоеше ми операция. Само три месеца ходехме като гаджета и се сгодихме на 14 октомври 1980 г.
- Първа брачна нощ имахте ли?
- Не си спомням нищо. Много звъняха по телефона да ми честитят и ми пречиха да си върша работата. Приятели, добри хора. Медения месец го изкарахме вкъщи.
- Тодор Колев ли е вашият учител в професията?
- Да. Един ден го питах - "Кажи ми бе, Адаме, как ги правиш толкова перфектни имитациите?" А той ми отвръща - "Един ден сам ще стигнеш до отговора". И се случи. В някакъв момент стигнах и до там. Тогава отидох, още беше жив, и му благодарих. Зарадва се. Каза ми: "Видя ли? Можеш. Хубаво ти се е получи. Иначе с моите съвети нямаше да си ти".
- Е, не се ли уморихте вече, не е ли време за почивка?
- Луд умора няма. Пау Казалс на 93 г. е свирил по 3 часа на ден и като го попитали защо още се упражнява, им отвърнал: "Започвам да виждам леко подобрение". Та и аз така.

Радина сияе с бебока

Радина сияе с бебока

В страхотна форма се разходи из София Радина Кърджилова. Жената на Деян Донков сияеше и за това си има причина - актрисата се разходи с бебока, който роди наскоро. Случайни минувачи коментираха, че Радина изглежда много добре с новата си руса визия. да са живи и здрави! Снимки: България

Николета подкара чудовище

Николета подкара чудовище

С чудовищен джип джитка из София Николета Лозанова. Двамата с гаджето й, вратарят на "Левски" Николай Михайлов, спряха в забранената зона до парламента, за да може плеймейтката да си направи селфита на фона на катедралата "Св. Александър Невски", след като истински влюбените, хванати за ръка, отидоха в реномиран столичен хотел

Майката на Сузанита избяга в Италия

Майката на Сузанита избяга в Италия

В Италия забегна майката на Сузинита - Шенай. Не е ясна причина, по която бившата на Орхан Мурад е на Ботуша. Дали тя се е преместила там за постоянно, или е на почивка, Шенай не дава яснота. Знае се, че родителката на певицата се наслаждава на прекрасно време, гарнирано с ярко слънце. "Как е в България, вали ли, днес пак съм с къса пола, пия кафе

Сано при наследника на Карамански

Сано при наследника на Карамански

Актьорът Александър Сано замина за Швейцария. Екранният Косъм от "Под прикритие" е в Цюрих, за да подкрепи физически и психически доведения си син Иво Карамански-младши. Наследникът на покойния Кръстник на българската мафия е в алпийската страна на рехабилитация, след като загуби лявата си ръка при зверска автомобилна катастрофа

Муки е пънк кралица

Муки е пънк кралица

В пънк кралица се превърна Муки. Дъщерята на Стоянка Мутафова използва последните слънчеви дни, за да покаже наистина страхотна визия. Мукито се появи с черна блуза с надпис "Пънк кралица" и убийствени маратонки, които довършваха модерната й визия. Снимки: България

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

"Волето на годината!", "Григор Димитров е нечовек!", с тези суперлативи засипа най-добрия българския тенисист официалният канал на АТП "Тенис ТВ". 30-годишният хасковлия демонстрира невероятна игра на Мастърс турнира в Индиън Уелс, а признанието заслужи за едно свое воле в решаващия трети сет срещу поляка Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на

Актуално

Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература

Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава, съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Отличието беше връчено днес на церемония в Торино като финален акцент от

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Ани Хоанг се маскира на комикс

Ани Хоанг се маскира на комикс

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България

1000 нови случая на COVID-19, 17,6% от тестваните, 86,60% от тях са без ваксина

1000 нови случая на COVID-19, 17,6% от тестваните, 86,60% от тях са без ваксина

1000 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 17,6% от тестваните. Те са с 867 случая по-малко от вчера. Това сочат данните в Националната информационна система.  540 619 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас към момента. 60 485  от тях са активни. 457 860 са излекуваните лица

Не пропускай

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Жесток скандал извън терена разтърси футболния свят в съботната вечер. Аржентинската сексбомба Уанда Нара разкри, че къса с половинката си Мауро Икарди заради негова изневяра, която явно е поредна, за да се стигне до такава развръзка. “Ти унищожи още едно семейство заради проститутка”, написа Нара в Инстаграм

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор Димитров отпадна на полуфинал на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Българската звезда в тениса не намери начин да спечели срещу Камерън Нори и роденият в Южна Африка представител на Великобритания победи  6:2, 6:4. За Димитров това бе първи полуфинал на такъв турнир от 2019 г., когато в Париж загуби от Новак Джокович

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в Пазарджишко. Любомир Донев от село Радилово отива със свой колега на популярната баластриера край село Динката при река Тополница. Залагат на риболов с 30-грамови тапи и стоманени поводи по 25 см. Куките им са 6/0 единични, а за стръв закачат живи каракудки