Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9379771 www.bgdnes.bg

Условна за мъжа на Гергана Полежанова

Условна присъда получи съпругът на топманекенката Гергана Полежанова! Спецсъдът призна за виновен бизнесмена Николай Данкинов за данъчни шашми, а от осъдените само той отървава панделата. Това потвърждават за "България Днес" от Специализирания наказателен съд.
Известният пловдивски предприемач, който е и бивш национал по волейбол, е клиент на Темида още от 2014 г. Тогава спецпрокуратурата го погва с още 13 души като престъпна група за данъчни престъпления. Данкинов се сдобива с обвинения заради фирмата "Кей Дифужън Спорт" ООД. Според обвинението в периода ноември 2007 - април 2008 г. като отговорно лице той е удостоверил неверни данни в справки-декларации по Закона за ДДС пред органите на приходите чрез упълномощената Милена Виденова, като си е спестил 24 686 лв. данъци. Другото му обвинение е за данъчни фактури, с които са удостоверени фиктивни доставки от три дружества на стойност над 123 хиляди лева. Обвинителният акт включва и десетки фактури за източване на ДДС, за които са подпукани и останалите подсъдими.
Процесът се точи с години, а през пролетта на 2020 г. се случва нещо изненадващо, което вкарва Данкинов обратно зад решетките. Той не се явява на заседанието на 19 май заедно със съпроцесника си Емануил Гарвански. Съдът веднага изменя мерките им в задържане под стража, обявява ги за издирване и постановява незабавния им арест. Веднага след решението им аверите им на подсъдимата скамейка им се обаждат, за да им кажат за случилото се. Двамата се появяват пред съдилището на столичната ул. "Черковна" с надеждата да уредят недоразумението, но са закопчани с белезници.


Прекарват около две седмици в кауша до следващото заседание на 5 юни. Тогава магистратите ги пускат на свобода, след като адвокатът им прави признание. Оказва се, че защитникът е забравил да запише датата за заседанието през май и не е уведомил клиентите си. Така нищо неподозиращите Данкинов и Гарвански са заключени, но Темида поправя грешката, когато става ясно, че двамата наистина не са знаели, че трябва да се явят.
Процесът приключва на първа инстанция в средата на ноември, когато съдия Стоян Тонев произнася присъдите. Наказанието си не разбира подсъдимият Георги Илиев, който е починал. Магистратите оправдават седем от бандата - Огнян Милчев, Тони Романов, Еленко Стоянов, Захари Танев, Михаил Георгиев, Николай Петков и Таньо Танев. Половинката на красавицата Полежанова е единственият, който се измъква с условна присъда. Дават му една година с 3-годишен изпитателен срок. Според решението в дранголника влизат петима - Гарвански за 2 години, Валентин Савов - за 2 г. и 4 месеца, Уляна Шейнова - за 2 г. и половина, а Георги Евлогиев и Ели Стоянова - за 2 г. и 8 месеца. Съдебният акт не е окончателен и може да се обжалва.
По ирония на съдбата, докато Данкинов е изправен пред закона за данъчни афери, жена му става бирник в НАП. През 2013 г. топманекенката сменя попрището и става ревизор в софийската Териториална дирекция на НАП.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама