Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9379781 www.bgdnes.bg

80 бона за шесторното убийство плаща прокуратурата

Прокуратурата трябва да плати 80 000 лв. обезщетение на близък на жертвите на шесторното убийство в Нови Искър. Масовият разстрел потресе България в първите часове на 2018 година. Държавното обвинение трябва да се изръси още над 6200 лева за разноски по делото и адвокатски хонорар.
Вечерта на 31 декември 2017 г. Росен Ангелов-Горския уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на новата година в къщата й разстреля цялото й семейство - майка й Еленка Бурджиева, дъщеря й Нанси Иванова, новия й приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси Боби Иванов. Ангелов беше издирван в продължение на седмица, но се самоуби, преди да бъде задържан. След трагедията стана ясно, че Ангелов е рецидивист, който в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път за блудство с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор така и не е била изпълнена, защото се e покрил.
Именно заради това Иво Кюхов - син на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, е завел иск срещу прокуратурата за 95 000 лева, съобщава правният сайт "Лекс". Според Кюхов бездействието на държавното обвинение по привеждане в изпълнение на влязлата в сила присъда на Ангелов е в пряка причинна връзка с последвалото убийство на близките му. Софийският градски съд преценява, че жалбата е основателна, и присъжда на Кюхов обезщетение от 50 бона за убитата му майка, както и 30 000 лева заради смъртта на сестра му. 15 000 лева за смъртта на племенницата му Нанси са отхвърлени, тъй като магистратите считат, че няма достатъчно доказателства за изградена особено близка връзка между ищеца и нея.


В решението си съдът напомня, че прокурорът осигурява окончателно привеждането в изпълнение на присъдите, въпреки че конкретните действия се извършват от службите на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи. От своя страна прокуратурата твърди, че няма връзка между укриването на Ангелов и последвалото убийство, тъй като нямало гаранция, че няма да го извърши, ако беше влязъл в затвора за блудството с дете, защото до 31 декември 2017 г. е щял да бъде освободен. Градският съд приема доводите на прокуратурата като възражение, че поведението й не е виновно, като подчертава, че нейно е задължението да докаже това. Според магистратите така и не са представени доказателства, че в продължение на 8 години са били предприети достатъчно ефективни и навременни мерки за издирване и задържане на Ангелов, за да бъде вкаран в затвора. Съдът счита, че неизпълнената присъда на Горския е в пряка причинна връзка с убийството, тъй като към 1 януари 2018 г. той е трябвало да е в затвора.
При обжалване делото ще продължи на горна инстанция.
"България Днес" установи, че в решението има факти, които противоречат на изнесените в месеците след убийството. Посочва се, че Горския е прострелял шестимата "с неустановено оръжие 22-ри калибър". Дни след намирането на трупа на Ангелов се появи неофициална информация, че кървавото престъпление вероятно е извършено с пистолет "Берета" 22-ри калибър, който няколко години по-рано бил откраднат от законния му притежател на столичния бул. "Мария Луиза". От бележката по делото обаче се оказва, че не е ясно дали това е същата "Берета".
Около смъртта на Ангелов също останаха въпросителни, една от които е моментът, в който тя е настъпила. На 7 януари 2018 г. БТА съобщи, че Росен Ангелов се е самоубил с малокалибрено оръжие със заглушител. По-късно бе обявено на брифинг, че това е станало 3-4 денонощия преди намирането на трупа, по-конкретно на 5 януари. По делото за обезщетенията обаче е представен препис-извлечение от акт за смърт на Росен Ангелов, "видно от който това лице е починало на 07.01.2018 г.".

Криминална кариера

Криминалната кариера на Росен Ангелов започва през 1994 г., когато като войник е осъден за търговия с валута. Три години по-късно - през 1997 г. започва първото дело срещу него за блудство. Ангелов е обвинен, че е насилил 11-годишната дъщеря на жената, с която живеел тогава, и е осъден на 7 г. Малко след като излиза от затвора, прави катастрофа като шофьор на такси. Осъден е на пробация и пак е издирван. Следват още редица обвинения, едно от тях за блудството, за което така и не влиза в пандиза. Горския бил отлично подготвен физически, ходел пеша и живеел изолирано. Според негови познати бил лукав, хитър и интелигентен. Увличал се от оръжия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама