Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9386855 www.bgdnes.bg

$25 000 гаранция за Душко от Мейн

Българинът Душко Вълчев от Мейн, който влезе в световните новини като заподозрян за три палежа в църква на Мартин Лутър Кинг в САЩ, може да излезе на свобода срещу гаранция от 25 000 долара. Това реши окръжният съд в град Питсфийлд.
Изправянето на нашенеца пред магистратите трябваше да стане още в понеделник, но се забави заради липса на адвокат. В крайна сметка Вълчев се сдобива с обвинения за опити за палеж на презвитерианската църква в градчето Спрингфийлд в щата Мейн на 13 и 15 декември. Пламъците при двата инцидента са ограничени навреме. Най-сериозният палеж е на 28 декември и щетите от разразилата се тогава стихия се оценяват на около 100 000 долара. Местната общност вече започна събиране на дарения, за да се възстанови сградата. Душко Вълев е основен заподозрян, че стои и зад деянието в навечерието на новата година, но все още няма обвинения за това. Разследването за този случай тече и в него участват и федерални следователи, обявиха от офиса на ФБР в Бостън.


В доклад на щатската полиция се посочва, че при инцидента на 15 декември, са открити картони и дървени палети, които били докарани в църквата, за да подхранват огъня. В един от ъглите на сградата е намерена изгоряла автомобилна гума. При разследванията е установено, че вероятно по това време Вълчев е бил наблизо, както и по време на палежа на 13 декември. По записи от камери и свидетелски показания е идентифициран човек, който прилича на него, както и сив автомобил като неговия. При разпита му от агент на ФБР българинът бил облечен с абсолютно същите дрехи, като липсвала само плетена вълнена шапка. На запис от видеокамера се вижда мъж, който влачи автомобилна гума, за който отново се подозира, че е Душко.

Реклама

От полицейските доклади стават ясни и други подробности. Вълчев е заподозрян, че е откраднал гуми и джанти на автомобил "Тесла" на 14 декември, което станало на паркинг. Вероятно той е автор и на нарязване на гуми на джип БМВ, станало същия ден, и изпускането на гумите на "Додж", взет под наем от жена, което пък става на 27 декември. Интересното е, че абсолютно всички потърпевши казват, че не познават предполагаемия извършител и никога не са имали вземане-даване с Душко Вълчев.
В крайна сметка на българина е наложена 25 000 долара гаранция, която трябва да плати, за да излезе на свобода. Междувременно полицейски източници посочват, че нашенецът изповядва "неприемлива идеология" и вероятно "действа по план". Напомнят, че Вълчев има стари провинения пред закона, като се започне от незначителни нарушения с моторни превозни средства и се стигне до домашно насилие и заплахи към висши служители. За палежа на църквата не са открити конкретни мотиви.
Както вече припомнихме, при предишните крими прояви на Душко Вълчев името му отново се завъртя нашироко из новините. През 2015 година получава 6 месеца пандиз за заплахи към вицепрезидента на Еврокомисията Кристалина Георгиева и към нейни колеги. Той им праща имейл, в който на български се заканва, че ще ги "избие като пилци". Година по-късно е арестуван за отвличането на приятелката си. При идването на полицията тя е открита в къщата му, където Вълчев я държал гола.

Фен на Тръмп

Душко Вълчев е отявлен привърженик на президента Доналд Тръмп, показва проверка на "България Днес". В профила си в социалната мрежа Фейсбук той е споделял доста новини около изборите в САЩ. Всички отразяват твърденията, че резултатите са фалшифицирани и именно Тръмп е победителят от надпреварата. Последното видео е от 30 декември. Любопитно е, че българинът е споделил и изявление на Тръмп малко след 19 часа на 28 декември или приблизително по времето, когато пламва църквата на Мартин Лутър Кинг в градчето Спрингфийлд в щата Мейн.
Корицата на профила му в социалната мрежа представлява родния трибагреник, а текстът към нея гласи "Аз съм българин". Поставената емблема на софийския ЦСКА пък издава футболните пристрастия на Душко Вълчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама