Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9397024 www.bgdnes.bg

Разследват кой е влачил убития Томи

Дядото ексдепутат иска среща с главния прокурор

Второкласникът вероятно загинал при игра с оръжие

Криминалисти са съсредоточили разследването на убийството на дете в Мездра върху това кой се е опитал да прикрие следите от престъплението. Трагедията потресе града в петък, а от тогава до сега версията за причината за смъртта на 8-годишния Тома Томов се смени три пъти. Около случая остават и доста въпросителни.

"Тук сме във връзка с убийството на моя внук Томи. Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство - убийство, събличане на жертвата, влачене, оставен на тротоара, прикриване на истината." Това коментира вчера дядото на загиналото момче Тома Томов. Внукът му бил кръстен именно на ромския лидер и ексдепутат. Той и около петдесетина човека от фамилията, предимно мъже, се събраха на протест пред полицията в Мездра с искане за отговори. Тома Томов уточни, че близките нямат упрек към работата на следствените органи и прокурорите, но имат няколко въпроса по случая. Дядото отправи своите питания към разследващите. Първото от тях е защо не са претърсени останалите сгради, не само домът на обвиняемия и защо не са снети обяснения от съпругата му, която твърди, че не знае български, а живее в България от 30 години, и защо не е задържана.

Реклама

"Имаме сериозни основания да смятаме, че тя участва в престъплението", заяви дядото. Намерени ли са дрехите на детето и къде са, дали са унищожени, попита още той. Ромският лидер поиска среща с главния прокурор Иван Гешев за повече яснота за случилото се.

Разследването по случая претърпя тотален обрат, след като в късния следобед в петък съседка намира на улицата обляното в кръв тяло на безжизнения второкласник Томи. Най-озадачаващото е, че той е само по слипове. Баща му веднага го кара към спешното, но там само констатират смъртта на момчето. На мястото веднага пристигат ченгета и започва разследване. Става ясно, че малко преди това 8-годишният Тома отива да си играе в дома на съседско момче. Половин час по-късно на окървавеното тяло попада съседката. Първоначалната версия е, че второкласникът е нападнат от куче. Бабата на Томи Олга обаче веднага обявява, че всички във фамилията смятат, че става въпрос за убийство.

"Вероятно е имало инцидент вътре в къщата на неговия приятел и след това тялото е било изнесено навън", предполага бабата.

Вместо това по-късно медии се позовават на неофициална информация от полицията, че детето е починало от смъртоносна игра с пиратка. Бабата на Томи обаче пак не е съгласна: "Чу се изстрел, не е имало игра с пиратки. Нека влязат в къщата им да видят какво е станало. Като дойде полицията, родителите на другото дете се скриха, а то избяга. Тях никой не ги разпита, защото бързаха да отведат внука ми. Потресена съм", казва възрастната жена.

По-късно се разбира, че наистина е имало изстрел, а при огледа в къщата, в която са играли децата, са открити ловни пушки, сред които карабина и полуавтомат. Оръжията са законно притежавани от 38-годишния Димитър - баща на приятелчето на Томи. Вместо да бъдат държани в каси, те са открити в мазето на къщата. На етажерка и в джоб на яке са намерени патрони.

Предположенията на разследващите са, че децата са се заиграли с неправилно съхраняваните оръжия и е последвал смъртоносният изстрел. Сега криминалистите имат за задача да разкрият кой е изнесъл тялото на второкласника на улицата. В къщата има и следи от бърсане на кръвта, тоест опит за прикриване на престъплението. Възможно е това да е направил 8-годишният приятел на Томи, който не може да носи наказателна отговорност. Баща му е задържан, а разпитите, които трябва да установят дали някой от възрастните е участвал в заличаването на следите, продължават.

До 15 години затвор

До 15 години затвор грозят бащата на детето, в чиято къща са играли двете хлапета преди трагичния инцидент. Вчера бе съобщено, че в нощта на събота срещу неделя са му повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на неправилно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Ако вината му бъде доказана, законът предвижда наказание от три до 10 години затвор, а в особено тежки случаи до 15 години решетки.

Реклама
Реклама
Реклама