Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9404502 www.bgdnes.bg

Симпсън пророкуват апокалипсис на 20 януари 2021-ва

Много от предсказанията на американската анимация се сбъдват

Сериалът позна, че Доналд Тръмп ще е президент, както и за много технологични открития

"Семейство Симпсън" е определен за най-добрия телевизионен сериал на XX век, класиран е сред 10-те най-велики предавания на всички времена и е най-дълго просъществувалият американски анимационен ситком (излъчва се от 17 декември 1989 година).

Реклама

Но през последните години сериалът привлича вниманието не само с крайната си сатира към човешкото общество и най-вече средностатистическия американец, а и с пророчествата си. Продукцията успя да предскаже избирането на Доналд Тръмп за президент, изобретяването на айфона, носител на Нобелова награда и дори избухването на епидемията от ебола.

Едно от последните предсказания е, че светът вероятно ще свърши на 20 януари. В епизод, излъчен през ноември м.г., Хоумър Симпсън стои на покрива на къщата си и пие бира, докато зад него изглежда сякаш апокалипсис е затрил света. Датата също не е случайна - тогава се очаква да встъпи в длъжност новият президент Джо Байдън.

Апокалиптичната картина от сериала веднага беше обвързана с хаоса и бруталните сцени при нахлуването на привърженици на Доналд Тръмп в Капитолия. Именно сериалът преди две десетилетия предсказва, че един ден милиардерът ще застане начело на САЩ. В епизода "Барт към бъдещето" (излъчен през март 2000 г.) Лиса става президент. Докато седи в Овалния кабинет, тя заявява: "Наследихме сериозна бюджетна криза от президента Тръмп".

Предсказанията не спират дотук. През 1995 г. в 19-и епизод на 13-и сезон годеникът на Лиса комуникира с други хора чрез своя часовник. Устройството поразително прилича на "умните часовници", които "Епъл" произвежда в наши дни. В друг епизод година по-рано хулиганите от училището в Спрингфийлд имат смартфон с ябълка на него. След изписването на Beat up Marthin ("Да набия Мартин") машината поправя написаното на Eat up Martha ("Да изям Марта"). По това време "Епъл" произвеждат само компютри, а първите им телефони се появява едва 13 години по-късно. Също така и в тази сцена се появява аутокоректът (автоматично принаписване на думи), който започна да се използва много по-късно.

Професорът от Масачузетски технологичен институт Бенгт Холмстрьом печели Нобеловата награда по икономика през 2016 г., шест години след като е показано да се случва в сезон 22, епизод 1 на "Семейство Симпсън". В сериала името на Холмстрьом се появява на карта с показатели за залагания, когато Мартин, Лиса, Датабейз и Милхаус залагат за това кой ще спечели Нобелова награда. През 2012 г. Лейди Гага полита във въздуха, за да забавлява жителите на град Спрингфилд в сериала. Пет години по-късно тя изнася въздушно шоу на стадион на финала за купата по американски футбол.

Реклама

Видеоразговори по телефона е нещо нормално през 2021 г. Но не и през 1995 г., когато телефоните са с шайба и можехме само да си чуваме гласовете. Но "Семейство Симпсън" предсказва и тази технология, която за онези времена е била немислима.

През 1997 година Мардж държи детска книга на име "Любопитният Джордж и вирусът Ебола". Тук трябва да направим уточнението, че болестта е открита през 1976 година в Африка. Но тя сериозно удари планетата ни през 2014 година и почитателите на сериала вярват, че в епизода точно тази пандемия е била пророкувана.

В епизода "Когато хапваш звезда", който първоначално е излъчен през 1998 г., Рон Хауърд и Брайън Грейзър са сценаристите, които измислят, че сценарият се продуцира в 20th Century Fox, а табелата пред централата на студиото разкрива, че става дума за "разделение на Walt Disney Co".

На 14 декември 2017 г. "Дисни" купува 21st Century Fox за приблизително 71,3 милиарда долара, придобивайки филмовото студио на Fox (20th Century Fox) в допълнение към по-голямата част от активите им за телевизионна продукция. Медийният конгломерат също има достъп до популярни развлекателни сериали и филми като "Екс мен", "Аватар" и... "Семейство Симпсън".

Догадките стигат дотам, че сериалът успява да предрече и атентатите от 11 септември 2001 година. Четири години по-рано в епизода "Хоумър срещу Ню Йорк" Лиса държи списание, чиято цена е 9 долара. На заден фон се вижда Ню Йорк, като кулите близнаци образуват числото 11. И така се получава 9/11, както американците изписват трагичната дата.

Ситкомът показва забележителни предсказания и в кърлинга. В един от най-големите обрати на зимните олимпийски игри прези 2018 г. американският отбор по кърлинг печели злато над фаворита Швеция. Тази историческа победа е предсказана в епизод от 2010 г. на "Семейство Симпсън", наречен "Момчето среща къдравата".

В епизода Мардж и Хоумър Симпсън се състезават в кърлинг на олимпиадата във Ванкувър и побеждават Швеция. В реалния живот мъжкият олимпийски отбор по кърлинг за мъже печели златен медал, след като побеждава Швеция, въпреки че е назад с резултата. Точно така се случва и в епизода на "Семейство Симпсън".

Откриването на частицита Хигс бозон, цензурирането на статуята на Давид и ГМО продуктите са част от другите находки, които излизат в сериала години по-рано, отколкото в реалния живот.

Реклама
Реклама
Реклама