Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9404557 www.bgdnes.bg

Лотарията фалира

   

Компанията "Ню геймс", чрез която оперираше "Национална лотария" на Васил Божков, официално е обявена във фалит с решение на Търговското отделение на Софийския градски съд. Това показва проверката на "България Днес".

Решението е по дело за искане за обявяване на несъстоятелност на компанията, заведено от Станимир Димитров, който удря милион от изтъркано картонче, но още чака стотици хиляди лева от печалбата. Към него са присъединени като кредитори още няколко печеливши, които не са си получили голяма част от сумите. Също и фирми, основно дилъри на билети, изгорели с различни суми след спирането на продажбата им.

Реклама

За мащабите на делото красноречив е фактът, че самото решение се простира на над 150 страници, върху които са изписани повече от 230 000 знака. С него съдът обявява дружеството в неплатежоопособност, като приема, че тя е настъпила на 27 февруари миналата година, въпреки че част от ищците сочат други дати.

За да се гарантират бъдещите вземания, са запорирани сметките на компанията във всички български банки и в клоновете на чуждите, опериращи у нас. Тя не може да ползва и съдържанието на касетите, които е наела в трезори. Перлата в активите на "Ню геймс" е Телефонната палата в столицата. Съдът налага възбрана върху нея, с което продължава предварителните обезпечителни мерки. Сградата, на пъпа на София, е с над 17 дка разгъната площ според документа за собственост. Половин година преди да започнат сътресенията в хазартния бизнес у нас, причинени от законовите промени, Телефонната палата получи разрешение за строеж от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Според него тя може да се извиси по-нависоко, което обаче не се води мансарден етаж, а реконструкция и по-остър наклон на покрива. Според разрешението за строеж Телефонната палата ще стане "многофункционална обществено обслужваща сграда" с изложбени площи и офиси. Идеята бе това да е музей, в залите на който да бъдат показани антиките от богатата колекция на Васил Божков. Както е известно обаче, съдбата на стотиците архитектурни паметници, някои от които считани за безценни, е по-различна. Колекцията бе иззета от прокуратурата след повдигането на куп обвинения към Божков и в момента се съхранява при специални условия. Огромният брой на експонатите принуди специалисти, основно от Националния исторически музей, месеци наред да не могат да смогнат с описването и инвентаризацията на експонатите. Предвид съдебните и други процедури около фалита, не е ясно дали времето ще стигне за реализиране на разрешението за строеж за Телефонната палата. По закон то губи правно действие, ако строителството не започне до три години от влизането му в сила.

Не толкова на парите в сметките и на евентуалните задължения на фирми към "Ню геймс", а именно на Телефонната палата се крепят надеждите на кредиторите да си получат поне част от дължимото. Те се нареждат на опашката след Националната агенция по приходите, която търси стотици милиони от компанията, а по закон има право на предимство при доказаните публични държавни вземания.

Мегаделото за обявяване на несъстоятелност може да продължи в Софийския апелативен съд. Решението на Градския подлежи на обжалване, включително и от трети лица, които претендират, че имат вземания от "Ню геймс". То обаче незабавно се вписва в Търговския регистър. Иначе от самата "Ню геймс" са направили постъпки дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Причината е, че фирмата няма как да работи след промените в Закона за хазарта, с които бяха отнети частните лицензи за лотарийни игри. По закон, ако кредитори поискат обявяване на юридическо лице във фалит, те са с предимство. Затова в крайна сметка обявяването в несъстоятелност е именно по иска на неполучилите печалбите си хора и на фирмите, които предявяват претенции.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама