Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9408251 www.bgdnes.bg

Героят Ерсин след пожара, изпепелил дома му: Спасих болния ми брат от огъня през прозореца

5-членното семейство оцелява, вдигат ново жилище до руините 

"Счупих прозореца и изнесох брат ми на ръце, преди огнената стихия да ни застигне. Няма пострадали, но къщата е изпепелена до основи. Сега добри хора ни помагат и се строи нов дом до изгорелия."

Това сподели пред "България Днес" Ерсин Халил от кърджалийското село Звиница. Младият мъж спасява живота на своя болен брат по време на пожар, който навръх Богоявление опустоши до основи двуетажната семейна къща. След неправилно лечение здравословното състояние на родственика на Ерсин се влошава и до ден днешен мъжът се придвижва трудно, и то само с количка, която бута. Виждайки къщата да гори, той е безсилен да се спаси, ако не е героичната постъпка на неговия брат.

Реклама

Пламъците унищожиха 70 кв. метра покривна и 70 кв. м междуетажна конструкция, техника и мебели. От някогашната масивна сграда останаха само каменните зидове и стълбите. За щастие, 5-членното семейство се спасява. Два екипа на пожарната служба в Кърджали се включват в гасенето на пожара.

"Много добри хора от селото и страната откликнаха на призива за помощ за възстановяване на унищоженото от пожара имущество. Семейството има нужда от телевизор, хладилник, печка, легла, дърва, кухненски принадлежности, телефон, хранителни продукти, дрехи. Има човещина и добрина у хората, трябва да сме солидарни и да си помагаме в трудни моменти и го правим", сподели пред вестника кметът на селото Ниязи Вели.

Община Кърджали и кметство Звиница подпомагат материално и финансово семейството за довършването на новопостроената сграда в двора им, за да стане годна за живеене. Тя вече е вдигната на груб строеж, покривът също е готов. Сега се слагат вратите и прозорците. В близките дни ще започне и вътрешното оформяне на стаите и в скоро време семейството ще може да се премести там. Дотогава семейството живее при роднини, които в момента са в Турция.

Желаещите да помогнат с вещи за бита, хранителни продукти, дрехи могат да ги пратят чрез куриер на внука на семейството Ерсин Халил. Неговият телефонен номер е 0886 622 967. Телефонният номер на магазинера на селото - Бахтияр, е 0876 918 636, ако не успеете да се свържете с внука. Целта е да се възстанови изгорялото имущество и семейството да има отново минимума за всяко домакинство, когато се премести в новия си дом.

"Благодарим на всички, които станаха съпричастни. Доброто съществува и то се връща", казаха пред вестника Халил и кметът на Звиница Ниязи Вели.

Реклама
Реклама
Реклама