Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9408282 www.bgdnes.bg

Кукери гонят COVID-19

Бабугерите на разстояние един от друг, и деца в битката със заразата - подз.

Мащабна битка срещу коронавируса започнаха кукери от цялата страна.

Традиционните танци, дрънченето на звънци и изпълняването на обичаите тази година бяха насочени срещу пандемията, която упорито отказва да си тръгне. Въпреки че фестивалът "Сурва" не се провежда за втора поредна година (предишния път беше отложен заради водната криза - б.а.), в населените места край Перник вчера обикаляха кукери и гонеха COVID-19.

Реклама

В град Батановци мисията на бабугерите беше двойна - да прогонят не само заразата, но и природните стихиите. По-рано тази седмица градчето беше тежко наводнено, но въпреки това обичаите бяха спазени. "Завърнахме се към нормалния си начин на живот", заяви с усмивка кметът Радослав Петров.

В село Люлин са категорични - чакат празника цяла година и отмяната никога не е била опция. Местната група е от над 130 души, които спазваха мерките не само като носеха маски, но и стояха на разстояние един от друг. Тази година премина без шествия и обединяването на няколко групи на едно място.

В битката срещу коронавируса се включиха и малчугани от Кърджали. Учениците от 4"б" клас на училище "П.Р. Славейков" изработиха сами оригинални кукерски маски, с които гониха силите на злото. Използваните материали бяха най-различни - картони, конци, вълна, пискюли и всичко, което можеше да влезе в употреба. Малчуганите гониха злото от хората, злобата, завистта и коварството, както и болестите, които мъчат човечеството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама