Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9408323 www.bgdnes.bg

Боксьорът Тервел Пулев: Кубрат иска да се бие през тази година

Ще играя в Африка, защото нямам друг избор

Кой е той

Тервел Пулев (15 победи, 12 с нокаут) ще открие новата година с мач. Той ще се бие с намибиеца Вакапита Мероро (29 успеха, 14 с нокаут и 9 поражения) на 29 януари в сблъсък от полутежка категория. Битката ще се проведе в Дар ес Салам (Танз).

38-годишният софиянец не се е качвал на ринга повече от година. За последно той се боксира в края на 2019-а, когато победи Дишон Уебстър на галавечер в пловдивската зала "Колодрума".

Реклама

Тервел беше до своя брат Кубрат за двубоя срещу Антъни Джошуа, когато бяха заложени три от световните титли в тежка категория. Срещата не се разви успешно за Кобрата, който беше нокаутиран в деветия рунд.

Специално за читателите на "България Днес" Тервел Пулев разказа как се е стигнало до африканското приключение и какво се случва с Кубрат.

- Тервеле, очаква ви пътуване до много интересна дестинация - Танзания. Как получихте покана за подобен мач?

- Дестинацията е екзотична. Стигнахме до нея, след като на няколко пъти през последната година се опитахме да организираме галавечер в България. Не беше никак лесно. Имаше ограничения, свързани с пандемията. После дойде предложението да се бия в Африка и аз приех.

- Българите не смеят да отидат дори до Турция заради пандемията. Притеснявате ли се как ще се придвижите до Танзания и има ли специални изисквания за влизане там?

- Не съм запознат в детайли, защото не се занимавам с тази част от пътуването. Има хора, които се притесняват и не ходят никъде. За съжаление, аз нямам избор. Както споменах, дълго време не съм се качвал на ринга и е време вече да вляза в боксов ритъм.

Реклама

- Малко претенденти, чиято кариера се развива като вашата, се осмеляват да отидат на чужда територия. Ще се биете срещу африканец в Африка. Имате ли притеснения от този факт?

- Така е, но няма какво друго да направя. Ако имаше възможност, щяхме да организираме боксово шоу в България, вероятно в София или в друг град. В тази ситуация трябва да приема подобен вариант.

- Промоутърите на шоуто са африканци. Ако всичко се получи успешно, готов ли сте отново да се биете на континента, който прие един от най-легендарните мачове на всички времена Мохамед Али - Джордж Форман?

- Имаме контакти с организаторите. Те направиха предложението. Има хубава символика за бъдещи мачове.

- Гледахте ли видео с мачове на Вакапита Мероро? Какъв тип боксьор е и колко е опасен?

- Гледахме го. Много е опитен. Доста добър боксьор. Няма как да става дума за подценяване. Знае за какво става въпрос. Играл е с редица топимена в моята категория. В България може и да не е толкова добре познат, но на световно ниво е голяма фигура. Няма как да не се съобразя с това.

- Как ще се отрази паузата от над година между вашите мачове и в каква форма се чувствате в момента?

- Имах желание по-често да се бия. За съжаление, не се получи. От друга страна, плюсът е, че си починах. Сега съм готов и зареден за нов мач.

- Кога започнахте целенасочената подготовка за този мач?

- Не съм спирал да тренирам през цялата 2020-а. Бях в една нелоша физическа и спортна форма. От началото на януари се водеха преговори за срещата. Накрая се договорихме. Не ми липсва нищо. Подготвен съм добре. Дори когато бях с Кубрат в Лондон, тренирах с него. Смятам, че всичко е налице и съм подготвен.

- В подобна обстановка е трудно да се правят дългосрочни планове, но все пак какво очаквате от 2021-ва за вашата професионална боксова кариера?

- Трудно ми е да отговоря. Нека да мине този мач, за да може да погледнем какво се случва около нас и какво предстои. Фокусирал съм се върху настоящата среща. Съперникът е сериозен. По-млад от мен е с две години. Няма как да си помисля, че е слаб, или има нещо друго, което да ме успокоява. Отивам на чужда територия. Засега не мисля толкова занапред. Със сигурност оттук насетне ще ме чакат още по-сериозни изпитания.

- Как е вашият брат Кубрат след поражението от Джошуа? Успя ли да си почине и връща ли се желанието в него отново да тренира?

- Кубрат е добре. Веднага след като слезе от ринга в Лондон, беше наред. Разговаряхме, правихме разбори. Това е нещо, което не е много правилно да се прави веднага след мач. Чувства се добре физически и във всяко едно друго отношение. Не сме говорили за тренировки. Нямам представа кога ще ги поднови. Доколкото го познавам и усещам, иска да се бие в още мачове през тази година.

- След мача в Лондон казахте, че Кубрат е объркал тактиката срещу Антъни Джошуа. Какво точно не се получи спрямо планираното?

- Според мен и според треньора Ибн Кейсън, който беше в ъгъла, има една особеност в движението на Джошуа. Забелязва се от начина, по който застава, как се готви да удари. Този елемент Кубрат не го хващаше. Не се и стремеше. Не изпълни придвижването, за което бяхме говорили. Това бяха детайли, за които не съм говорил до момента, защото е трудно да се обяснят набързо на журналистите от сутрешните блокове, които не са чак толкова близо в бокса. Много важен елемент, но за съжаление, Кубрат не успя да го разчете на ринга.

Реклама
Реклама
Реклама