Голямата Валя Балканска, преболедувала COVID: Простих на майка ми, че ме прокле

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Голямата Валя Балканска, преболедувала COVID: Простих на майка ми, че ме прокле

Сънувах я 1-2 пъти преди коронавируса

Коя е тя

Родопската певица е родена на 8 януари 1942 г. в смолянското село Лъгът. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавен ансамбъл за народни песни и танци "Родопа". В репертоара си има над 300 песни, с които покорява големите световни сцени. Най-известното й изпълнение - "Излел е Делю хайдутин", е избрано да полети на борда на "Вояджър" от комисия на НАСА с председател Карл Сейгън. Само преди дни - на рождения си ден, певицата сподели, че е изкарала коронавируса заедно с дъщеря си, и двете празнували вкъщи сами.

- Г-жо Балканска, как преживяхте коронавируса?

- Оцелях! Слава на Бога, не ми се наложи да пия антибиотици. С дъщеря ми едновременно се разболяхме, внуците оставяха храна на разстояние, но нищо специално не съм яла и пила - всичко от градинката. Искам да кажа обаче, че ще се ваксинирам при първа възможност, и аз, и щерката.

- Навършихте 79 г., близо 60 от тях на сцена. Как от висотата на тези години виждате живота, на какво ви научи?

- Че човек, докато си отиде от този свят, не може да се пребори с всичко и не може да научи всичко. Има стара поговорка: "Човек се учи и ненаучен си отива". Песента за мен е била и хлябът, и семейството, и животът. Израснала съм в махала от 5 къщи. Пеех навсякъде. Майка ме укоряваше, че мълча само когато спя. Моят учител Петър Бечев в Арда е първият, който ми подаде ръка, затова ще го наричам моят учител, докато си отида от тоя свят. Заради песните и работата ми често не съм била при семейството си, но всички ме разбираха и подкрепяха. Съпругът ми почина преди 18 години, той никога не ме е спирал, никога не ми е пречил в работата и сега много ми липсва. Със свекървата една лоша дума не сме си казали. Трите деца се родиха едно подир друго, а всички помагаха в отглеждането им. Аз не спрях и когато бях бременна, и когато децата ми бяха бебета. Носех ги на репетиции и концерти и израснаха сред песните.

- Не се ли изморихте вече?

- Никога! Докато имам поне малко сила в мен, ще пея. Дойде време и да нямам този глас, защото направих тежка операция на гуша, но имам Божията сила. Майка ми е покойница. Баща ми е убит през 1944 г. на фронта, аз съм била на 2 години, по принуда майка се жени за втори мъж. Но мисля, че двамата ми помагат от небето. 5 деца бяхме. В това трудно и болно време не трябва да забравяме миналото. Но трябва да се помни само хубавото. Да влизаме в нови пътища. И както строим пътища и учим нови песни, така и самите ние трябва да се обновяваме. Но не бива да забравяме откъде сме тръгнали.

- Вярвате ли в предопределенията?

- Да, ето сега един-два пъти сънувах майка ми, ама това, преди да се разболея от коронавируса. На нея всичко съм простила. Тя преди години ми изрече едни думи, дето много ме заболя тогава: "Най-голямото ти парче хляб мравката да го мъкне". И това беше, защото се страхуваше да ме изпрати в Смолян. Тя ме прокле, но аз се доказах. Когато станах известна, ме чу по радиото и каза: "Дано този отгоре не е чул какво съм казала". Това ми стига, аз вече съм й простила, майчица е.

- Тя също е пеела, нали така?

- Да, но казваше, че приличам на баща си, защото той пеел много хубаво и свирел на кавал. А аз съм слухар, не съм завършила музикално училище, но с помощта на колегите си през годините се образовах. В ансамбъла, като общуваш с други певци, музиканти, чуваш идеи, започваш да живееш с това. Тръгнала съм да пея с Атанас Капитанов, един добър ръководител и в ансамбъла, и в читалището в Смолян, в хора. Пътувала съм с него в Пловдив, Кърджали и без съпровод съм пяла. Всички в този хор ме носеха на ръце като малко бебе, радваха ми се, казваха, че ще израсна, ще пея много. Няма да забравя, че почувствах тогава сила и кураж от тези хора. Като дойдох в ансамбъла, усетих, че давам нещо от себе си. Ако не са ми били добрите приятели, семейството, колегите, нямаше да успея.

- Ако не беше песента, с какво бихте се занимавали?

- Всички са си мислели, че ще стана земеделски работник, и наистина в началото се трудех на полето. И като запеех, ме чуваха в другото село. Дарбата ми ме измъкна от селския живот и ме прати да пея на личности като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Бил Клинтън и папа Йоан-Павел Втори. Клинтън дори се спусна да ми целува ръцете, малко ли е това?

- Каква според вас е рецептата за по-добро бъдеще на българския народ?

- Знаете ли, аз съм с 8-и клас образование и никога не съм го криела. Обаче, откакто съм проходила, до ден днешен тъпча българска земя и милея за нея. А нашите политици превърнаха България в моргата на света. Внасят ни турски домати, които не могат да се сдъвчат, внасят ни заразени картофи от Колорадо. Внасят ни старите коли на Европа. Това направиха, превърнаха България в морга. Знаете ли, че аз, въпреки че съм на толкова години, гледам си картофи, бобец и туй-онуй. Гледам си градинката и от никого не чакам да ми помага.

- И все пак какво трябва да направят политиците?

- Аз на политиците акъл няма да давам. От умни по-умни са, но хората вече надигнаха глави. Политиците са избрани от народа и трябва да му помагат, а не само да си пълнят гушите, а на хората сламки да оставят. То и сламки вече не им останаха на хората, в очите на народа няма и искра надежда. Аз живея във "Време разделно", аз съм човек oт народа и ми е жал за тази българска земя, която тъпча.

- Вие бяхте от заслужилите, които взимат пенсия от 700 лева, стига ли ви тя?

- Благодарна съм на последното правителство, защото ми даде тавана. Взимам 700 лева на месец. И сега много хора ще скочат и ще кажат: Какво направи тая Валя Балканска, за да взима тавана? Никой обаче не ме пита как съм стояла пред публиката и съм си раздавала и глас, и душа, за да зарадвам хората. Знаете ли, започнах работа на заплата от 62 лева и се пенсионирах със заплата от 64 лева. От 1975 г. съм заслужил артист. Аз обичам работата си и обичам хляба си и съм преодолявала всички препятствия и трудности в живота ми, не ми е тежало това. Но всички възрастни заслужават да взимат 700 лева.

- Явно, че космическата слава не ви е променила.

- И няма да ме промени. Защото имаме не само "Излел е Дельо хайдутин". Чуйте "Руфинка болна легнала", "Страхиле, страшен войвода". Тези песни, а и още много други по нищо не отстъпват на полетялата в Космоса. В Родопите пеем най-вече за любов и за хайдути. Нямаме песен за работа освен една - "Торнал е Тодьо", който е торнал (тръгнал) на гурбет, но се е върнал още в началото на пътя, защото си е "забурил пунгяна с тютюна".

- Като се пее само за любов и хайдути, а работата не присъства в песните, това значи ли, че родопчани са мързеливи хора?

- Повечето сме любовчии и хайдути. (Смее се.) Родопчани не са мързеливи, те са весели хора и красиви като планината. Тя е овална и полегата, а не островърха и ветровита, затова и песните са ни по-бавни и протяжни.

- Добре, ако решат извънземните да ви вземат за заложник, като са чули вашата песен, ще се дадете ли?

- Ха-ха, ами защо не? Ама ще искам после да ме върнат обратно тук. Имам още работа да върша.

- С този "космически глас" сте имали възможности да живеете в чужбина. Защо не сте го направили?

- Водата, когато е силна, сама си проправя пътя. Когато се разлее в различни посоки, тя губи своето пълноводие. Моята сила идва от родната земя. Тъпча българска земя. Ям от българския хляб. Когато отидеш в чужбина, хлябът, освен че е по-скъп, не е толкова вкусен. Не те нахранва.

- А как гледате на човешката злоба?

- Всякой си я носи. Колкото и да не му се иска да го признае. Това е товар, самар. На моя гръб нямам такъв самар. Не гледам кой как е облечен. Нито какво яде.

Актрисата Деси Бакърджиева след убийството й в сериала: Напуснах "Откраднат живот", за да гледам болните си родители

Актрисата Деси Бакърджиева след убийството й в сериала: Напуснах "Откраднат живот", за да гледам болните си родители

Аз също имам здравословен проблем и искам всички да сме заедно, казва чаровната актриса "Ролята ми в "Откраднат живот" ме научи да ценя и уважавам лекарите. Разбрах каква саможертва правят. Участието ми в сериала ме промени изключително много. Осъзнах колко е тежка лекарската професия, особено в тези времена. Научих много за тяхната работа

Зайнеб сключи брак с милионера Стоян Балевски

Зайнеб сключи брак с милионера Стоян Балевски

Семейството му ме приема, нямам никакъв проблем с тях, казва бившата репортерка на Гала Зайнеб Маджурова и милионерът Стоян Балевски официално са семейство. Двойката е сключила тайно брак преди няколко месеца. Церемонията е била в тесен кръг заради пандемията от коронавирус. За това призна бившата репортерка на Гала

Фенове пощуряха по България след пост на Мария Бакалова

Фенове пощуряха по България след пост на Мария Бакалова

Нашето момиче в Холивуд разказва за Епопеята на Шипка Трябва да се снима филм за тази битка, категорични са киноманите Фенове от цял свят пощуряха по България след публикация на Мария Бакалова за националния празник Трети март! Нашето момиче в Холивуд разказва в социалните мрежи за Епопеята на Шипка и събужда любопитството на хилядите си

Внучката на Тато стана бижутер

Внучката на Тато стана бижутер

Красавицата пусна и онлайн платформа за социални дискусии Елизабет Живкова продава медальони в Милано, шие екодрехи Надя Панкова Креативността е в кръвта на жените от семейство Живкови. Това освен дизайнерката Евгения Живкова доказва и най-новото поприще на внучката на Тодор Живков - Елизабет. Красавицата, която живее в Милано

Кралят на бисерите Пената атакува парламента 

(Ето и най-големите изцепки на Стратега)

Кралят на бисерите Пената атакува парламента (Ето и най-големите изцепки на Стратега)

Номинацията на футболната легенда Димитър Пенев за депутат от листата на коалицията Валери Симеонов-Веселин Марешки изненада мнозина. Стратегът от Мировяне е прочут с футболните си успехи като ръководител на националите по време на САЩ' 94, но и като един от най-големите творци на футболни бисери. Вестник "България Днес" припомня някои от

Криско стана татко за втори път

Криско стана татко за втори път

В обедните часове днес рапърът Криско гушна втората си рожба. Малко повече от година, след като се роди първородната му щерка Амая, изпълнителят отново се впуска в приключенията и вълненията, които носи появата на бебе у дома. Минути след раждането рапърът се похвали в социалните мрежи, че с любимата му Цвети са станали родители за втори път

Актуално

2995 нови болни от COVID - 17,6% от тестваните, излекуваните са 1228

2995 нови болни от COVID - 17,6% от тестваните, излекуваните са 1228

2995 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 2498 случая повече от вчера. За последното денонощие са направени общо 17 056 теста, oт които 8402 са PCR, а 8654 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 263 303

Мариана Попова: Бюстът пречи на музиката

Мариана Попова: Бюстът пречи на музиката

Ицо Хазарта: Не всички певици заслужавате по пет бона Дупета и цици пречат на качествената музика у нас! В това е категорична поп певицата Мариана Попова. Изпълнителката скочи срещу Ицо Хазарта, след като рапърът оспори решението на властта да даде на близо хиляда музиканти по 4350 лв. помощи. В социалните мрежи хип-хоп звездата заяви

Жената каучук и въздушен акробат Сирма Добрева: Още влизам в кутия 40:40

Жената каучук и въздушен акробат Сирма Добрева: Още влизам в кутия 40:40

Тренираме, но от година сме без работа Коя е тя: Сирма Добрева, известна като Жената каучук, е една от най-успешните вариететни артисти в България. Родена е в Плевен, учила е в спортно училище. На 14-годишна възраст печели конкурс за акробати в столицата, а две години по-късно започва да владее каучука

ВНИМАНИЕ! "Порнофейкове" опорочават изборите

ВНИМАНИЕ! "Порнофейкове" опорочават изборите

Политически тролове съчиняват плакати с образи на креватни актриси и неприлични лозунги Не минаха и 72 часа от началото на предизборната кампания и зевзеци веднага намериха чрез социалните мрежи алтернатива на партиите от статуквото. Колажи с порноактьори, атакуващи парламента като независими кандидати с провокативни послания към избирателите

Мария Бакалова спечели наградата "Изборът на критиците" за поддържаща роля (Видео)

Мария Бакалова спечели наградата "Изборът на критиците" за поддържаща роля (Видео)

Българката Мария Бакалова спечели наградата "Изборът на критиците" за най-добра актриса в поддържаща роля за филма "Борат 2", съобщиха "Холивуд рипортър" и "Билборд". Наградите отличават игрални филми и телевизионни сериали и предавания, предаде БТА.  Орландо Блум обяви наградата на Бакалова, която спечели в конкуренцията на Елън Бърстин ("Да

Не пропускай

Меган Маркъл: Членове на кралското семейство се тревожеха за цвета на кожата на Арчи

Меган Маркъл: Членове на кралското семейство се тревожеха за цвета на кожата на Арчи

Принц Хари се чувствал като "заточеник" преди да срещне Меган Меган Маркъл имала мисли да сложи край на живота си Второто им дете ще бъде момиче Меган Маркъл сподели в интервю пред Опра Уинфри, че членове на кралското семейство се се тревожили за цвета на кожата на нейния син Арчи, още докато е била бременна, предаде телевизия Си Би Ес

Маската на Хекимян е отговорна

Маската на Хекимян е отговорна

Неразделни са Антон Хекимян и защитната маска, видя "България Днес". Телевизионерът, който отскоро е шеф на новините в Би Ти Ви, носи предпазното средство, дори когато е навън, вероятно за да дава пример на колегите си да бъдат отговорни. Снимки: България

В Пловдив отбелязват 8 март, международният ден на жената

В Пловдив отбелязват 8 март, международният ден на жената

По случай 8 март, международния ден на жената в центъра на Пловдив днес сутринта беше поставена огромна червена обувка с цветя. Инициативата е на общината, която отбелязва по нестандартен начин празника и отправя своите поздрави към дамите в града под

Златка Димитрова потвърди: Сама съм, разделих се с Кирил

Златка Димитрова потвърди: Сама съм, разделих се с Кирил

Не искам повече мъже, казва още плеймейтката за краха с любовната авантюра "Разделих се с Кирил. Сама съм." Така Златка Димитрова потвърди слуховете, че е скъсала с гаджето си, фитнес гуруто Кирил Танев. От седмици в профила на Черната Златка няма никакви снимки с мачото, а последователите на силиконката се чудеха каква е причината за това

Бивше гадже на Гришо се гмурка

Бивше гадже на Гришо се гмурка

Френската красавица Ализе Лим реши да опита подводно гмуркане с шнорхел и маска. Тенисистката, която е спрягана за бивше гадже на Григор Димитров, пусна своя снимка от Малдивите. На нея тя е с плътен син бански, който показва малки, но стегнати гърди. Лим е известна с една от най-красивите усмивки сред тенисистките