Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/9410099 www.bgdnes.bg

Кантарджиев: Наличните ваксини действат върху английската мутация на COVID

Първо се ваксинират хората в здравните заведения, после в старческите домове. След това постепенно ще се изпълнява ваксинационният план, така че хората, които искат да се ваксинират, трябва да изчакат. Това заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Говори се за две нови мутации - една в Южна Африка и една в Япония. Към момента са известни 4000 мутации на коронавируса, който тръгна от Ухан. Когато стана мутацията във Великобритания октомври, вече търсеха решение. Имаме косвени данни на хора, които идваха от Великобритания у нас. За въпросната мутация - получи се една нова генетична линия, която вече тръгва по Европа. Мутацията е в тази част на генома, в която вирусът се свързва с човешките клетки. Наличните ваксини - на "Пфайзер", "Модерна", действат върху английската мутация на коронавируса, поясни проф. Кантарджиев.

Реклама

Според него ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" и другите, които са в напреднал етап на разработване, имат положително въздействие върху този щам на COVID-19.

Проф. Кантарджиев прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото и заради поставените ваксини. Допълни, че трайността на придобития от ваксините имунитет срещу COVID-19 трае около 7-8 месеца.

Ваксините, които сме поставили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. Когато сме сравними с тях, се радвам. Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 души на 1000 души население, ние двама. За ваксината на "Пфайзер" - вече ще може да се ползват 6 дози от един флакон, при 5 досега. С промяна на регулацията това покачва с 20% броя на ваксинираните с тази ваксина, каза той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама