Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9414525 www.bgdnes.bg

Трима отказали да водят националния

Трима специалисти са отказали да водят националния отбор преди избора на Ясен Петров, научи "България Днес". Това са Николай Киров, Илиан Илиев и Александър Димитров.

Те били поканени последователно за селекционер от вицепрезидента на БФС и отговорник за националните отбори Емил Костадинов. И тримата отклонили предложенията. Киров и Илиев предпочели да продължат с клубните си отбори "Арда" и "Черно море", вместо да поемат националния отбор.

Реклама

Александър Димитров бе смятан за фаворит за овакантения от Георги Дерменджиев пост. За него лобираше именно Костадинов. Младият специалист сам се отказал. Той е изтъкнал лични причини за решението си. Вместо това ще продължи да води младежкия национален отбор.

Слухове спрягат и още няколко отказа на треньори, но тези три имена бяха потвърдени пред "България Днес" от хора от футболната централа.

В крайна сметка на Изпълкома били обсъждани три кандидатури за нов селекционер на националния отбор - Ясен Петров, Георги Донков и Георги Дерменджиев, който бе начело на представителния тим до декември. Първите двама били предложени от Костадинов. Кандидатурата на досегашния наставник била дело на Кирил Домусчиев. В крайна сметка шефовете на родния футбол се спряха на Петров. Той бе предпочетен пред Донков заради по-големия си опит.

52-годишният Петров ще дебютира начело на "лъвовете" на 25 март. Това ще стане в световната квалификация с Швейцария в София. Три дни по-късно приемаме Италия, а на 31 март е гостуването срещу Северна Ирландия. И тези два мача са от квалификациите за класиране за Мондиал 2022 в Катар.

Специалистът даде първата си пресконференция след назначението вчера. На нея представи и екипа си.

"Надявам се да запаля искрата, за да може от нея да се образува огън", заяви той.

Реклама
Реклама
Реклама