Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9421310 www.bgdnes.bg

Празнуваме Атанасовден

На 18 януари православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Имен ден празнуват Атанас, Атанаскa и техните производни Наска, Наско, Начо, Нася, Таньо, Тинка, Танас и други. Името идва от гръцки език и означава „безсмъртен“.

Свети Атанасий е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Прозвището “велик” той получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, който отрича същността на Бог Отец и Бог Син. Затова е наречен “баща на православието”. Едва на 23 години Атанасий участва във Вселенския събор в Никея, като по-късно става александрийски архиепископ. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете.

Реклама

Според българите „Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта“. А легендата разказва как той, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и изгонил зимата. По времето на Атанасовден стопаните гадаели дали ще е плодородна годината. Ако има много сняг, се очаквало голям берекет.

В някои части на страната за Атанасовден правят курбан от черно пиле, което се готви с ориз и от храната раздават на съседи и на познати за здраве и против различни болести. Не случайно пилето (в краен случай кокошка) трябва да има черна перушина. Вярва се, че тя притежава магична сила и пази от лошото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама