Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9423048 www.bgdnes.bg

Гайдарят Никола Марковски: Кубрат загуби, защото не свирихме преди мача

И в пандемия хората поръчват гайди, народни носии и дискове с музика

КОЙ Е ТОЙ

Никола Марковски е организационен ръководител на най-многобройния гайдарски състав у нас "101 каба гайди". Роден е на 1 август 1981 г. в Смолян. Там израства и живее и сега. В 3-и клас започва да свири на гайда и не спира да го прави и до ден днешен.

Как се отрази пандемията на гайдарите, зажаднял ли е българинът за фолклорни събития и защо Кубрат Пулев загуби мача си срещу Антъни Джошуа - четете в следващите редове.

Реклама

- Каква година изпратихте с колегите от "101 каба гайди"?

- Ситуацията при нас не се различаваше с нищо от тази на колегите в сферата на културата и най-вече на музикантите. Като цяло беше трудна година. Нямахме толкова мащабни участия и концерти. Бяхме свикнали от предходните години на динамика, разнообразие и успешни изяви, които ни зареждаха с положителни емоции. Но за съжаление 2020 г. не беше такава.

- Успявахте ли да репетирате, индивидуално или по малко хора?

- Това е най-лошото, че тъкмо бяхме започнали новия репетиционен сезон, когато наложиха първите сериозни рестрикции на 13 март. Тъй като се помещаваме в читалище, трябваше да изпълним разпорежданията на министъра на здравеопазването и прекратихме всякаква дейност и събирания. И след май месец, когато мерките бяха разхлабени, продължихме по същия начин. Причината беше, че обикновено репетираме до юли месец, когато сме свикнали да направим подобаващо закриване на репетиционния сезон с родопско чеверме, гайдарските изпълнения и благата приказка. Нещо, което сега не се случи.

- Не успяхте да свирите на мача на Кубрат Пулев. А когато го правите, както сме си говорили, той винаги побеждава.

- Факт е. На последния му мач в България това бяха и неговите думи: "Добре, че сте тук, иначе не мога да победя". Сега обаче нямаше такава възможност.

- Как се съхранявате? Вкъщи ли звучи само родопската каба гайда?

- Като цяло през лятото имаше някои мероприятия, но не и мащабни, в които да демонстрираме величието и грандиозното усещане на каба гайдата. Тъй като една гайда си е една, а 101 са си 101. Имаше ходене по сватби и участия в по-тесен кръг до 10-15 изпълнители. Най-голямото ни участие в периода е до 30 гайдари.

Реклама

- Надявате ли се да се завърнат съборите и отново да е налице бурното откъм събития фолклорно лято, на което обичащите традициите хора свикнаха особено през последните години?

- Всеки тайничко се надява да се възвърнем към нормалния начин на живот. А фолклорът е неразделна част от него. Хората са жадни за това изкуство и изпълненията, а и възходът през последните години също бе осезаем. Липсата на тези живи изпълнения и магията на фолклора през миналата година ще породят още по-голямо желание сред хората да бъдат съпричастни отново с богатството на фолклора ни.

- А през това време поръчват ли се гайди, народни носии, оръжия за възстановки?

- Доста приятели се обаждат от цяла България и питат откъде могат да си поръчат гайди, да си вземат дискове с музиката на "101 каба гайди". Заради времето, през което са работили онлайн или в ограничена среда на социални контакти, хората търсят някакъв отдушник и новосъздадени хобита. Мнозина стават начинаещи гайдари, които показват един на друг какво и как са научили. Сами го правят. През тази пандемия много хора преболедуваха - някои в по-тежка, други в по-лека форма. На много им се иска да влязат в залата и отново да започнат да свирят и репетират. Ще има такива, които от чувство за себесъхранение и предпазливост няма да се юрнат да го правят от самото начало.

- Имаше ли заболели при вас?

- Да, безспорно. И аз съм в това число. Дори и в лека форма, за което благодаря на Бога. Почти не усетих, че съм преболедувал. Хубавото е, че нямаме случаи на тежко преболедували или с фатален край. Балканджии хора. Добре е да възвърнем ритъма на работата. Липсва ни емоцията. Направихме голям и успешен концерт в Зала 1 на НДК за 15 години "101 каба гайди", което ни даде самочувствие, че сме достигнали едно добро ниво след всичко, което сме градили през години. Сега сме на пауза, но няма да се наложи да започваме отначало. Да се пазим, колкото можем, нас и фолклора си.

Реклама
Реклама
Реклама