Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9429068 www.bgdnes.bg

Почернената майка и баба Ваня Министерска: Само с доживотна присъда за Викторио децата ни ще почиват в мир

Двойният убиец от "Надежда" признава вина и се надява да умилостиви Темида

Само със справедлива присъда децата ни ще почиват в мир и спокойствие! Това заяви пред "България Днес" почернената майка и баба Ваня Министерска по повод очакваната присъда за двойния килър Викторио Александров. За убийствата на приятелката му Дарина Министерска и едногодишната им дъщеричка Никол от прокуратурата поискаха доживотен затвор без замяна за душманина. За най-тежкото наказание като частни обвинители настояват Ваня и Георги Министерски.


По време на пледоариите в Софийския градски съд от прокуратурата отправят искането си във връзка със заплахи от Викторио към семейство Министерски. "Ако Викторио Александров получи присъда, различна от доживотен затвор без замяна, животът на родителите на Дарина ще е в опасност", отбелязва прокурор Детелин Георгиев.
Споделеното опасение изненадва почернените родители. Те не очакват подобно признание, тъй като на няколко пъти стават обект на закани от страна на бившия си зет, но сигналите им не са разследвани. Първо той им се обажда от ареста, а при срещата им в съдебната зала изсъсква през зъби "Идвам".
"Значи все пак са забелязани всички заплахи по време на процеса, въпреки че имаме отказ да бъдат разследвани", отчита Ваня Министерска. "Нито една присъда няма да върне децата ни. Нашият живот си е отишъл вече", споделя съкрушената майка и баба. Тя е потресена от начина, по който Викторио разказва за стореното с Дарина: "Ударих я няколко пъти и тя падна. Извадих пистолета и я застрелях".
В последното си явяване пред съда частният охранител признава вината си по трите си обвинения - за убийствата на Дарина, на Никол и за принуда към таксиджия. "Признавам се за виновен по всички обвинения. Съжалявам във всяка секунда. Не може да си представите кошмарите, които ме измъчват. Изгубих всичко, за което мечтаех. Вегетирам. Ако прокурорът или някой друг мисли, че затворът е по-тежък от мислите, лъже се", проговаря подсъдимият. Той смята, че вината за фаталната развръзка на 29 октомври 2018 г. е изцяло негова.
С изразеното едва накрая съжаление килърът от столичния кв. "Надежда" се надява да умилостиви съдебния състав начело със съдия Иван Коев. Душманинът, затрил най-близките си, се примолва за по-леко наказание, като изтъква чистото си съдебно минало и собствените си проблеми. След като се опитва да трогне магистратите, той подхваща родителите на Дарина и ги обвинява в лъжа. Не ги нарича по имена, а само "частното обвинение". Според него Министерски са карали свидетели да говорят неистини в съда.

Реклама


Като пример даде показанията на приятелка на Дарина. Тя разказала, че младата майка й е споделяла как Викторио е шепнел на ухото й, че ще падне при простиране. Нямаме простор, а ползвахме сушилня, контрира Викторио. Според него Дарина не е полагала достатъчно грижи за Никол. "Не съм упражнявал никаква форма на домашно насилие. Аз съм страхлив, имам прекалено много фобии. Прекалено съм бит като дете и смятам, че с думи може да се оправи всичко", посочва Викторио.
Думите му са по повод твърденията на семейство Министерски, че дъщеря им Дарина е ставала обект на тормоз вкъщи. Ваня разбира за това след смъртта на дъщеря си и внучка си и приема борбата с домашното насилие за своя житейска цел. В тази връзка тя коментира и действията на институциите по проблема в последните дни и промените в Закона за защита от домашно насилие. Според Ваня измененията и мерките са по-скоро половинчати. След личната си трагедия тя участва в работна група, в която се обсъждат нужните промени, но после я напуска.
"Не виждам много позитивни неща в този законопроект. С него се създава комисия, която ще е поредният паразитен орган. Похвално е, че ще се води статистика - истински се надявам, че тя ще е коректна. Големите пропуски са свързани с това, че се дават прекалено много права на социалните услуги в извънправителствения сектор, което ще доведе до изкривяване. Няма и никакви стъпки за предотвратяване на злоупотребите със закона, например при насрещните жалби за домашно насилие от двама партньори при раздяла", смята Ваня Министерска.
По думите й борбата срещу домашното насилие трябва да започва от полицейските органи, към които да има и мултидисциплинарен екип от психолог, психиатър и семеен терапевт за работа с жертвите.
Очаква се днес процесът срещу Викторио да приключи на първа инстанция. Решението няма да е окончателно и ще може да се обжалва и протестира.


   Възстановяват гроба

Общинската охранителна фирма ще поеме разноските по възстановяването на гроба на Дарина и Никол, който беше осквернен навръх Бъдни вечер. След оплаквания на почернените роднини фирмата, която пази гробищата на Бакърена фабрика, ще поеме щетите. Мародери изкъртиха две статуи на ангелчета до паметната плоча. Фигурите се оказаха уникати, дело на изкусен майстор. Той вече е направил дубликати на статуетките. Те ще бъдат поставени на мястото, когато времето позволява.
От общинската фирма са обещали да поставят видеонаблюдение, тъй като последният дом на Дари и Ники не за първи път става обект на вандализъм.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама