Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9439504 www.bgdnes.bg

Съдебна сага с бик още смущава героично село

Кметът на Поибрене дал хиляди за адвокати

На два пъти Темида се занимава със съдбата на Йото

Жителите на панагюрското село Поибрене още се ядосват за съдебната сага с местния бик, която преди години получи широко медийно отразяване. Местните припомнят, че по тези места има различни исторически паметници, през Априлското въстание четниците от Поибрене заемат важна роля, а във войните след Освобождението загиват около 200 човека. Вместо това в по-нови времена Поибрене е известно с бика Йото, а жена от селото призна пред вестника, че туристи продължават да разпитват за тази история.
Още през 2008 година бикът на Поибрене започва да става медийно известен, включително и от телевизионния екран, след като кметът Иван Пандуров алармира, че животното "изяжда" селския бюджет. Разходите около отглеждането на бика възлизали на 2400 лева за година, докато целият бюджет на Поибрене по това време е 10 бона. Бикът Йото, който е единствен в цялата община Панагюрище, отговаря за оплождането на Галина, Желка, Пенка, Станка и още тридесетина други крави в цялата околност. За всеки "сеанс" изкарва по 5 лева, но парите влизат в хазната на общинския център. Дори и те обаче не стигат за издръжката на Йото.
След началната си медийна известност положението става още по-деликатно, защото 8-годишният Йото започва да проявява все по-слаб интерес към противоположния пол. Хората в Поибрене започват да роптаят и се стига до свикване на общоселско събрание, на което се решава Йото да бъде продаден. Чобанин разбира, че в Поибрене има бик за продаване и отива да го огледа. Скотовъдецът харесал Йото, защото си личало, че е гледан добре. Предложил 800 лева, но кметът Пандуров искал 1500. До споразумение не се стига и животновъдът си заминава. Красавецът Йото обаче започва да смущава съня на чобанина и след време той отново се появява в кметството на Поибрене, за да води преговори. Този път се стигна до сделка и бикът сменя собственика си за 950 лева, платени на ръка. Животното заминава за Ихтиман, а после е препродадено в Раковски. Кравевъдите в Поибрене обаче настояват за нов бик въпреки високата издръжка. Пандуров се принуждава да купи младо животно, което да отговаря за оплождането на животните в района. Плаща 1100 лева, като му се налага да доплати разликата над стойността, получена за Йото, от собствения му джоб. Новозакупениият бик издъхва скоро след това при мистериозни обстоятелства.
Финансовите операции обаче не допадат на управата в общинския център и особено на прокуратурата. Проблемът е, че Йото е осчетоводен като дълготраен материален актив и е оценен на 1071 лева и 80 стотинки. Според наредба вещите на стойност над 1000 лева могат да се продават само с решение на местния парламент, а за да се стигне до самата сделка, трябва да се проведе публичен търг или конкурс. Въпреки че кметът Пандуров дори доплаща за втория бик, тъй като парите от първия не са осчетоводени, прокуратурата го погва за присвояване на 950 лева. Делото тръгва през 2011-а и година по-късно се стига до осъдителна присъда. Иван Пандуров получава 18 месеца пандиз, с три години изпитателен срок.
Пандуров не се отказва да изчисти името си и в предаването "Всяка неделя" обявява, че не се чувства виновен и че дори да е допуснал грешката да продаде Йото без търг, го е направил за общото благо - селото спешно имало нужда от деен бик. Заявява и че ще обжалва наказанието пред Окръжния съд в Пазарджик. Процесът продължава там при медиен интерес, който понякога дори засенчва течащото по същото време дело срещу групата за отвличания "Наглите". Любопитното е не толкова, че Пандуров иска да бъде оправдан, а че и прокуратурата не остава доволна от осъждането му. Тя протестира решението на първа инстанция и настоява прегрешението с Йото да струва на Иван Пандуров три години условно, с 5 години изпитателен срок, както и забрана да заема длъжността кмет.


Все пак се стига до тотален обрат и съдът преценява, че няма престъпление, а само нарушаване на финансовата дисциплина. Процесът може да продължи и пред Върховния касационен съд, но проверка на "България Днес" показва, че прокуратурата е прежалила Йото и не е протестирала отново. Пред вестника кметът се заканва да заведе дело за незаконно обвинение и че цялата сага му е струвала 3000 лв. за адвокатски хонорар. По неговите думи всичко е било политическа поръчка.
В момента Иван Пандуров отново е кмет на селото.

Добичето възпято в ода

"Осъдиха селски кмет заради импотентен бик", "Осъдиха кмет, продал бика на героичното Поибрене" са само част от заглавията в медиите след решението, че Иван Пандуров е виновен. Сякаш по-плахо медиите предават за оправдаването на кмета. А докато тече процесът, блогърка поетеса, известна като Агримония Камшикова, написва "Ода за поибренския бик Йото".
"По изгрев слънце във обора
със тихи стъпки влезе кмета,
под нос със шепот избърбора:
"Е, Йото, туй ти бил късмета!", започва възпяването на перипетиите на бика и кмета, които се превръщат в истински медийни знаменитости.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама