Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9439574 www.bgdnes.bg

2-милиметрово оригами сгъна Николай

Половин век японец държи рекорда в "Гинес"

Миниатюрният жерав е направен само с пръсти, без помощни средства 

2-милиметрово оригами успя да направи 29-годишният Николай Стефанов от Горна Оряховица.
Миниатюрната творба във формата на жерав, който трудно се вижда с невъоръжено около, е най-малката в света, която е направена само с пръсти, без да бъдат използвани помощни средства.


Оригами е японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици.
"Не беше никак лесно - успях да го направя едва от петия път. Първоначално използвах пинсета, но не се получаваше. И когато заложих само на пръстите си, оригамито се получи. Дължината му е 2 милиметра, размахът на крилата е 4 милиметра, а сгъванията са 20", разказа пред "България Днес" Стефанов, който е направил над 2000 жерава. Епизодично е опитвал да сгъва динозавър, прасенце и лотос, но красивата птица му остава любима.

Реклама


"Световният рекорд за най-малко оригами е поставен преди повече от 50 години от японец. Той изработва жерав с дължина 1 милиметър, но използва игла и микроскоп. Моята творба е най-малката в света, която е правена само с пръсти. Реално го изработих, за да опитам да подобря рекорда и да впишат още един българин в "Гинес". Много е трудно и осъзнавам, че е почти непостижимо. Но си оставям вратичка един ден пак да пробвам и може да се получи", каза още пред вестника младежът.
За творбите си казва, че е важно да се използва тънка, но здрава хартия, която да може да се сгъва и да образува ръбове. Научава се да сгъва красиво преди 10 години, когато попива умения от съквартиранта си в университета. В наши дни Николай обича да прави жерави и да ги оставя на публични места, където могат да бъдат намерени от непознати хора и да им донесе щастие.


"За успешното изработване на оригами на първо място е нужна сръчност, а след това да имаш тънки пръсти и здрави нерви. Трябва и воля – ето, аз се провалих 4 пъти, но на следващия успях да го направя", завърши с послание Стефанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама