Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Боил Банов

Боил Банов

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата

Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги

"Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването."

Това сподели преди няколко години актьорът Павел Поппандов, който бе сред "късметлиите", получили доживотно по 700 лева добавка към пенсията си като награда. Добавката за особени заслуги се дава от 2013 г. и тези дни след смъртта на големия актьор Филип Трифонов стана повод обществеността да възбуди отново питанията си дали и тази година ще има пенсии за заслуги. Приживе актьорът от "Момчето си отива" написа гневно писмо, обиден, че не е сред отличените.

Шеф на комисията, която решава кой да получи пенсия по заслуги и кой не, в момента е Иван Попйорданов. В закона е разписано как хора, прославили родината, могат да получат парични награди доживотно. (Актьорът Велко Кънев вземаше такава пенсия 6 месеца, Джоко Росич – 9.)

"Аз си отивам омерзен от този свят. За 45 години трудов стаж, повече от 30 от които в Народния театър и четири като главен художествен ръководител на телевизията, с винаги плащани осигуровки, получих пенсия 113 лева през 2002 г. Оттогава пенсията ми катастрофално нарасна и днес е 300 лева. И понеже съм раково болен и съм инвалид първа категория, получавам голяма инвалидна добавка от 20 лева, благодарение на която връзвам двата края. Карам от заем до заем, с който да платя предния заем." Това сподели Николай Николаев - Бате Николай приживе, който получи наградата за заслуги, но не успя да й се порадва. Бог да го прости.

Илка Зафирова също бе сред наградените. Тя сподели с огорчения каква е била съдбата на нейните колеги:

"Абсолютно отвратително, несправедливо, крайно... Нямам думи, с които да нарека това нещо - пенсионирането на Славка Славова, Таня Масалитинова, Гец и другите. В "Сълза и смях" пенсионираха Ани Бакалова - една прекрасна актриса. Силата на актьорите често идва след 50. Когато станал на 60 години, Лорънс Оливие казал: "Сега вече мога да изиграя Ромео". А у нас какво - уморените коне ги убиват", тъжно сподели Илка.

В естрадната гилдия положението също не е розово. Дебатът за пенсиите за особени заслуги тръгна, след като вокалистът на "Сигнал" Йордан Караджов заяви през 2010 г., че 20 български звезди не могат да се пенсионират. От липсата на стаж се оплакаха куп естрадни певци и обвиниха държавата, че им е затрила документите за изработените години и че ги е ограничавала в осигуряването.

"Когато пяхме, ви радвахме, сега помагайте да си докажем стажа", призоваха Йордан Караджов от "Сигнал", Кирил Маричков от "Щурците", Стефка Берова, Богдана Карадочева и още техни колеги. Социалното министерство направи нов закон за доказване на стаж по съдебен път. Културният министър Вежди Рашидов прие, че всеки трябва да получава пенсия според осигурителния си принос, пък най-заслужилите да бъдат подкрепени от държавата по друг начин. И организира работна група, която измисли законопроект за даване на орден за заслуги, придружен с доживотна месечна премия за получателите си. Въведени бяха и еднократни награди - пожизнени и периодични (за срок от 1 до 3 години). Те са за хора, проявили "лична доблест при изпълнение на своя обществен и граждански дълг". (Такава получи посмъртно за гражданска доблест операторът Григор Кумитски, който загина през 2015 г., спасявайки млада жена от удавяне в курорта Албена.)

Законът за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация е разработен от няколко министерства и се отнася до награди за заслужили хора от всички области на обществения живот. Процедурата не беше сложна - намира се организация, която предлага на някой министър да внесе в Министерския съвет името на кандидата за персонална пенсия. Правителството взема решение за отпускане и прехвърля отговорността на парламента, който обикновено приема предложението. От 1992 до май 2005 г. Народното събрание бе решило да бъдат отпуснати 18 пенсии за особени заслуги. Първият удостоен с тази чест е проф. д-р Иван Киров, на когото е кръстена Инфекциозната болница в София. След това валят предложения основно за хора на изкуството, което се обяснява с активните творчески съюзи. Лекари, учени, откриватели, архитекти, спортисти рядко попадат в списъка на "заслужилите". Пожизнените награди се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните - с решение на Министерския съвет.

В Министерството на културата има специална комисия от творци извън ведомството, които разглеждат постъпилите предложения за награди и вземат решение с гласуване. Съгласно утвърдени от министъра на културата правила за работата на комисията (от 15 членове) тя провежда заседания на три месеца или извънредно при необходимост. Комисията приема своите решения с тайно гласуване с обикновено мнозинство 50+1 по вишегласие. Членовете попълват бюлетина, в която са вписани предложенията, които ще се разглеждат на текущото заседание на комисията, като посочват своите предложения в бюлетината и я поставят сгъната в урна за гласуване. Членовете на комисията могат да гласуват за повече от едно предложение. Изключителни постижения в дадена област са: международна оценка, признание или награди, получени за конкретни постижения със съществено значение за развитието на съответната област, както и "цялостен принос", дългогодишна дейност и постигнати резултати, които съществено са допринесли за развитието на съответната област, уточнява се в закона.

"Към настоящия момент в Министерството на културата няма постъпили официални възражения по удостояването с награда за изключителни заслуги", коментират оттам.

Интересна подробност е, че никой не знае кои точно са членовете на комисията, която раздава пенсията. Съставът й може да бъде обявен само със съгласие на членовете й, отговориха от Министерството на културата на въпроса на "България Днес" кой влиза във въпросния орган. През 2020 г,. поради обявените извънредни здравни мерки първото заседание бе проведено през месец октомври. На цитираното заседание бяха обсъдени всички постъпили през 2020 г. предложения и бяха предложени за награждаване 8 творци.

На базата на направено от комисията предложение и на основание чл. 3, ал. 3 от наредбата министърът на културата внася предложение до Министерския съвет за съответните парични награди. "Към 31.12.2020 г. са наградени общо 52 творци, като на 42 ще продължи изплащането на държавна парична награда и през 2021 г." (в бройката са включени и последните 8 творци).

Експертите на Министерството на културата следят внимателно заповедите, с които се променят противоепидемичните мерки в страната и според правилата и условията, заложени в тях, ще бъдат предприети необходимите стъпки за нарочване на заседания на комисията през настоящата година. Средствата за изплащане на пожизнените държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията са осигурени с бюджета на Министерството на културата и през 2021 г. Последно през октомври Народното събрание гласува пожизнени награди от по 700 лева месечно да получава Лили Иванова и седем творци, между които музикантът проф. Анатоли Кръстев, режисьорите Анжел Вагенщайн, Георги Дюлгеров и Христо Ганев, композиторът Андрей Дреников, музикантът и поет Иван Иванов за изключителен принос в областта на културата. През септември Маргарита Хранова се оплака, че на нея й е отказана пожизнената пенсия награда. Тя остава с редовната си пенсия от 352 лв. На въпроса на "България Днес" защо Лили Иванова заслужава такава пенсия, а Маргарита Хранова - не, от пресцентъра на министерството отговориха:

"Министерството на културата не коментира решения, взети от независима комисия, сформирана по Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нацията", като добави: "Министерството на културата само администрира взетите решенията."

"И през 2021 г. пенсии за заслуги ще има, може и два пъти, зависи от много неща. Аз никога не съм се месил в избора на комисията, която предлага наградите", сподели и министърът на културата Боил Банов.

Членовете на комисията, която заседава 3-4 пъти годишно, според броя на кандидатите се пазят в анонимност, за да не се упражнява натиск върху тях.

Те гласуват тайно, като това ги освобождава и от аргументиране на решенията си. В нея има само трима представители от Министерството на културата, които изпълняват основно административни функции, а останалите са от различни съсловни сдружения като съюзите на българските композитори, музикални и танцови дейци, филмови дейци, артисти, писатели, художници, Асоциацията на археолозите и Сдружението на музеите.

ДесиСлава неузнаваема

ДесиСлава неузнаваема

Напълно неразпознаваема от феновете си се пусна фолкфурията ДесиСлава. Мацката излезе да се поразтъпче без грим, с дебело яке, тениска с Мики Маус и чепици с огромни платформи. Певицата посети заведение за бързо хранене, след което, захапала бездимна цигара, продължи по задачки. Снимки: "България

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Милата ми майчица, още не мога да повярвам! - плаче синът й Боян Михайлов Преодолян рак, диабет и проблеми с гръбнака мъчеха приживе певицата "Милата ми майчица, още не мога да повярвам. Болката е огромна, душата ми плаче." С тези думи синът на легендата на "Тоника" Ваня Костова - Боян Михайлов, изплака мъката си от загубата на най-популярнатата

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

"Ако трябва да определя с една дума Ваня Костова, това е думата, с която тя си обръщаше към приятели - "душа". Тя беше светла душа и пееше, пееше, просто пееше", каза по Нова тв композиторът Развигор Попов по повод кончината на голямата певица. Ваня костова почина късно вечерта на Гергьовден. Извиканите лекари от "Бърза помощ" я намират в критично

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Актуално

877 новозаразени с COVID-19, 6,6% от изследваните, 2222 са излекуваните

877 новозаразени с COVID-19, 6,6% от изследваните, 2222 са излекуваните

877, с 201 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 6,6% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 13 190 теста, oт които 5581 са PCR, а 7609 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

11 жертви и 13 ранени при стрелба в училище в Казан

11 жертви и 13 ранени при стрелба в училище в Казан

Двама души са открили днес стрелба в гимназия в столицата на руската република Татарстан - Казан. Загинали са 11 души - 8 деца и учител, а 13 са ранени, четирима от тях са в болница, предаде ТАСС. Единият нападател вече е задържан. Той е 17-годишен младеж. Вторият стрелец още е в сградата на училището и може би държи заложници, предаде БТА

Не пропускай

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Финалът в Лига Европа е на 26 май, но "Виляреал" вече взе преднина пред опонента си "Манчестър Юнайтед". Ако не на терена, то със сигурност на трибуните. "Жълтата подводница" ще бъде подкрепяна в първия си финал в евротурнирите от една от най-известните испански порноактриси. Става дума за Аполония Лапиедра

Господи, освети ми джипа!

Господи, освети ми джипа!

Грамаден черен джип беше осветен пред храм-паметника "Св. Александър Невски", видяха непропускащите папараци на "България Днес". Свещеник попя и напръска със светена вода огромното возило, собственост на неизвестна жена с червена коса. "Освещаването на превозни средства е честа и нормална практика. Струва 70 лв

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

Голямото чакане скоро ще свърши! Идва Евро 2020. Най-голямата футболна надпревара на Стария континент бе отложена с година заради пандемията от коронавирус, но сега великата игра се завръща. За радост на българските фенове, БНТ и Нова тв ще излъчват съвместно всички мачове от европейското първенство

Кантарджиев: При векторната ваксина оплакванията са след първа игла, при РНК - след втора

Кантарджиев: При векторната ваксина оплакванията са след първа игла, при РНК - след втора

Професорът препоръча при събирания на закрито винаги да се носят маски Благодарение на мерките постигнахме едно плавно нарастване на случаите, системата на здравеопазването не се натовари. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

250 бона брои "Левски" на Хубчев

250 бона брои "Левски" на Хубчев

"Левски" е изчистил 250 000 лева от дълга си към бившия треньор Петър Хубчев и екипа му. Това е станало още през зимата, научи "България Днес". В края на миналата година в касата на "Герена" влязоха пари от два спонсорски договора и продажбата на Станислав Иванов и Паулиньо. Така в началото на 2021-ва "сините" са изплатили част от задълженията към