Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9444451 www.bgdnes.bg

Таралежи помияри нападат кофите

Боклуци увреждат органите на Ежко Бежко 

Бодливите животни мутират, привикват към човешка и кучешка храна 

Таралежи помияри се превръщат в мутанти заради храната!

Животните все по-често атакуват контейнери с отпадъци в столицата и други големи градове, вместо да се опитват да хващат насекоми, както е в естествената им среда.

Въпреки че храната в кофите е по-леснодостъпна, тя разбива имунната им система и те стават по-податливи на болести, обясняват експерти. Настъпват и сериозни изменения в телата им, които могат да доведат до фатален край.

Реклама

"Таралежът е насекомоядно животно. Това не означава, че не яде абсолютно нищо друго, а просто че в храната му е нужно да преобладават насекомите. В града това е доста по-трудно, защото насекоми няма в такова голямо изобилие, както в дивото. От друга страна, таралежите имат лесен достъп до човешки храни до контейнерите за боклук и гранули за кучета и котки, които хората оставят, за да хранят бездомните животни, а те като състав не са предвидени за насекомоядно животно, предвидени са за съвсем различен тип организми - на хора, кучета и котки", коментират от фондация "Дивите животни". И допълват: "Огромен проблем е това, че веднъж привикнали да ядат човешки отпадъци и гранули за котки и кучета, таралежите търсят тези неспецифични за техния вид храни, въпреки че са вредни за тях, свикват къде ги намират и идват редовно, като понякога престават да търсят естествената за тях храна, имайки наготово другата леснодостъпна".

В дългосрочен план тези неспецифични храни увреждат органите и понижават имунитета, водейки уверено организма на таралежа към болести, като един от най-големите проблеми за тях е крастата. Тя се причинява от няколко вида специфични дребни кърлежи, които се вкопават в кожата. Различните видове крастни кърлежи паразитират върху различни видове или типове животни, някои и по човека. Болестта атакува едно тяло, когато то е с влошена имунна система.

"За таралежите се продават специфични храни, които съдържат насекоми и не са вкусни за други видове животни, така че ако оставяте от тях за таралежите, котки и кучета няма да ги ядат. Някои от храните се разтварят с малко топла вода да омекнат, например гранулите за таралежи, а има и пастети. При вече привикнали с другата храна таралежи обаче това едва ли ще сработи, а може и да сработи, но да отнеме доста време. Добре би било и хората да не използват химически препарати за борба с насекомите в домовете и офисите си, а натурални средства. Голяма част от отровените с химически вещества насекоми излизат навън, умират там и биват изядени от таралежи, котки и птици заедно с отровата в тях", призоваха от "Дивите животни".

Стъпват като хора

Таралежите, които се срещат на територията на България, са вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие. Интересното при тях е, че в тишината звукът от ходенето им много наподобява на човешки стъпки. Една от лошите страни на таралежа е, че е преносител на заразни болести.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама