Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9448218 www.bgdnes.bg

Бандата на Радо Ланеца настръхва срещу къртица

Предател заковава подсъдими пред разследващите

Подсъдимите не позволяват пропелият Петър Търнев да се отърве със споразумение

Бандата на Радо Ланеца настръхва срещу предател! Повечето от 42-мата подсъдими скачат срещу пропелия си съучастник Петър Търнев и не му позволяват да се отърве със споразумение. Това става ясно от протокол на спецсъда, научи "България Днес".
Още през лятото на м.г. се разбира, че Търнев е проговорил пред разследващите и е издал тайните на групата. Показанията му, включително и пред съдия, са цитирани като мотив двама от подсъдимите като членове на групата за наркоразпространение да бъдат оставени на топло. Отмъщението не закъснява.
Преди броени дни Търнев отива в съдебната зала със служебния си адвокат. Той се е договорил със спецпрокуратурата за по-ниско наказание благодарение на информацията, която дава. Плановете за сделка са пресечени изненадващо. Вместо да гледа и одобри споразумението, съдия Виржиния Петрова докладва, че по делото е постъпил протокол от заседание по мегапроцеса от 14 януари. Тогава Търнев заявява желанието си да се признае за виновен и да сключи сделка.

Реклама


Задължение на магистратите е да попитат останалите подсъдими за съгласието им. Оказва се, част от тях не са съгласни обявеният за предател да се измъкне така лесно. Това се явява законова пречка споразумението да бъде одобрено. На съдийката не й остава друго, освен да остави без уважение искането за одобряване на споразумението.


"По този начин се нарушават правата на подзащитния ми по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС) и му се прегражда правото за бърз и справедлив процес. Ние сме съдействали до момента", жалва се адвокатът. Неговият подзащитен е неосъждан, управител е на фирма, която държи заведение за бързо хранене, а освен това е и шофьор.
Според разследващите най-многобройната престъпна група у нас е сформирана от началото на 2014 г. с цел наркоразпространение и производство на дрога, незаконна банкова дейност и пране на пари. Люлинският силовак Радо Ланеца и аверите му са изправени да отговарят пред Темида за това, че опитали да завладеят наркопазарите в София, Русе и Варна. В столицата шиткали дрога на териториите на Второ, Шесто и Девето РПУ, а също и в питейни заведения в центъра, разкриват криминалистите.
Групата създала универсална мрежа за печелене на мръсни пари и затворила системата - от производство през транспорт до зареждане на дилъри в почти цялата страна. Шиткали се хероин, кокаин и екстази, търсели се и клиенти за големи количества, става ясно от обвинителния акт. Част от дилърите, започнали да работят за Ланеца след брутални побои и заплахи, описват схемата в обвинителния акт.
При арестите през лятото на 2019 г. не са открити погнатите като лидери на групата Радо Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Веселин Иванов-Късия. Тогава полицаите не успяват да щракнат белезниците и на известния кримигерой Веселин Ермалаев-Телото.
Тарторите се появяват изненадващо през юни 2020 г. само ден преди да бъдат арестувани началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за борба с наркотрафика Кирил Ванков. Ланеца и Паяка отиват в спецсъда и дават показания срещу разработвалите ги антимафиоти, като ги уличават в корупция. По време на разпитите спецпрокурорът не знае, че важните козове на обвинението всъщност са издирвани бандити. Когато това става ясно, те са задържани. Според прокуратурата дирените босове са се завърнали точно в този момент, защото до тях е достигнала информация, че чужди служби са надушили местонахождението им.
Процесът срещу Ланеца и компания забуксува на старта, тъй като съдия Иво Хинов открива пропуски и връща обвинителния акт за пренаписване. След това магистратът отправя преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург по повод казус с един от подсъдимите. От отговора на европейските магистрати става ясно, че Мартин Малпаси е екстрадиран незаконно у нас от Испания. Родните съдебни власти са посочили в графата решение за издаване на европейската заповед за арест това, че Малпаси е привлечен като обвиняем в България. В действителност там трябвало да се цитира заповед за задържане. Когато нарушението лъсва, подсъдимият вече е в България, но съдът отменя взетата му мярка задържане под стража. Делото продължава да се точи с разпити на свидетели.


  Антимафиот на свобода

На свобода срещу 5 хиляди лева е пуснат преди дни антимафиотът Кирил Ванков. След като прекарва близо 7 месеца в килията, той най-накрая е освободен срещу парична гаранция. Против Ванков и шефа му Панков проговарят не само Радо Ланеца и Весо Паяка, но и кримигероят Росен Кръстев-Стъкларя. Именно Стъкларя издава шефовете от ГДБОП. Самият Панков е спипан, докато получава подкуп от представителя на ъндърграунда.

Двамата с колегата му Ванков, полицайката Василена Фикирлийска и соченият за посредник Десислав Такев са обвинени са получаване на подкупи, опъван чадър над бандити и удари по техни конкуренти в наркосредите срещу заплащане.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама