Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9486947 www.bgdnes.bg

Вергов: Да затворим театрите!

"Актьорите сме като на обстрел", казва звездата, негови колеги го подкрепят 

"Пауза за театъра!", зове Юлиан Вергов.

Той казва, че е напълно съгласен с Владо Пенев, който преди дни рече: "Редно е да спрем с театъра в момент на пандемия!".

Реклама

"Театралните актьори са като на обстрел. "Гръмва" един (от COVID-19 - б.а.), идва следващият. Падат представления поголовно едно след друго. И Владо Пенев е абсолютно прав!", застава зад колегата си звездата на Народния театър, малкия и големия екран.

"Битува едно мнение в последно време, което е крайно неприятно - че видиш ли, актьорите се страхуват и се отказват. Да, има страх, защото всеки се притеснява за здравето си и здравето на близките си. Но познавам и много колеги, които са играли въпреки смъртта на близките си и в трудни моменти, така че да се говори просто за "страх и отказване" от страна на актьорите е некрасиво" - казва Юлиан.

Иначе Вергов е оптимист за бъдещето на театъра и според него в настоящата ситуация ще се родят много нови идеи, които после ще бъдат реализирани.

"В България има крещяща липса на култура", твърди Вергов и казва, че чака с нетърпение ситуацията да се нормализира, за да са пълни отново театралните салони. "Имам нуждата от енергията на целия салон, не от зрители през ред или на 30% капацитет от залата. Това ми липсва", споделя Вергов.

На мнение, че трябва да изчакаме малко с театъра, е и Явор Гърдев, който обръща внимание на това, че в другите страни залите на Мелпомена са затворени. "Актьорите играят със собствените си емоции, ако страхът стане водещата, всички останали ще бъдат потиснати и това, което те правят, няма да бъде качествено. На сцената актьорите са съвсем незащитени и когато усещат, че играят на руска рулетка със здравето и здравето на близките си, чувстват гнет", казва именитият режисьор.

Неговият колега Стайко Мурджев също е на мнение, че трябва да се направи пауза: "Лично аз всеки ден, преди да отида на репетиция, се моля да отворя фейсбук и да видя, че театрите са затворени. Имам чувството, че играем на криеница и сякаш покриваме някакъв норматив кой по-добре ще се скрие от вируса, а не колко добро или смислено представление ще направи".

Реклама
Реклама
Реклама