Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9499259 www.bgdnes.bg

Следите на крадените от завода фолксвагени изчезват след КАТ

Перничанинът е осъден да възстанови стойността от 345 хил. евро

Невъзможно е Мартин Петров сам да направи това, коментира адвокатът му

Няма следа от осемте чисто нови автомобила, задигнати от нашенец от завода на "Фолксваген" във Волфсбург! Съдбата на лъскавите возила е проследена до столичния КАТ, откъдето пътят им е неясен. В Германия също се питат къде са колите и защо не са открити и конфискувани от българските власти, показа проверка на "България Днес".

По всяка вероятност автомобилите са прехвърлени на нищо неподозиращи нови собственици, които си ги карат необезпокоявано и законно, коментират запознати. Това, че фолксвагените не са намерени, потвърждават и от прокуратурата.

Реклама

Както вестникът първи писа, осемте автомобила са натоварени на влекач от паркинга на завода за издаване на нови коли на 9 октомври 2018 г. След проведено разследване местните власти стигат до виновника благодарение на записи от охранителни камери. Кадрите се пазели само 5 дни, но след крупната кражба са възстановени от криминалисти. Записи от граничните пунктове също са приложени към разследването. На тях се вижда, че 32-годишният Мартин Петров от Перник кара автовоза с чисто новите коли към България.

След събирането на достатъчно улики Германия издава европейска заповед за ареста на нашенеца. Окръжният съд в Перник изисква допълнително доказателства за обвиненията на Петров. Екстрадирането му е позволено, а до самото предаване заподозреният за наглия обир е поставен под домашен арест. Процедурата се забавя заради пандемичните мерки. Преди броени дни Мартин Петров получава присъдата си на първа инстанция - 2 г. и 8 месеца решетки.

Според решението на Окръжния съд във Волфсбург той трябва да възстанови стойността на три леки автомобила "Голф" и пет джипа "Тигуан", която се изчислява на 345 хиляди евро, тъй като колите не са открити. Съдът установява, че 7 от 8-те коли са регистрирани в София. Осмият автомобил "Голф" е регистриран на името на самия подсъдим, уточнява пред вестника Томас Шмидтутц от немското издание "Меркур", който съобщава за присъдата. По негова информация за периода 2016-2018 г. от фабриката на автомобилния производител са изчезнали общо 70 коли за над 3 милиона евро под носа на звеното за сигурност.

"Един шофьор да натовари толкова коли - това е невъзможно, нелогично, има някаква необяснима схема!", заяви адвокат Стефан Даскалов, който защитава Петров при процедурата по екстрадицията. Потърсен за коментар на присъдата, юристът каза, че вероятно е станало някакво объркване в документите.

Защитникът хваща странно разминаване, което не е обсъждано от магистратите у нас. Според обвинението Петров се е придвижвал с камион с българска регистрация и влекач с немски регистрационен номер. Оказва се, че немските номера са откраднати от друго превозно средство, но чак седмица след мащабната кражба от завода.

"Мартин е влизал поне 20 пъти във фабриката, за да товари, той прекарва автомобили постоянно", посочва адвокатът. Пред съда той изтъква, че клиентът му е ходил няколко пъти в Германия след октомври 2018 г., но не е спиран и не е имал проблеми със закона. У нас Петров се води неосъждан. Той има фирма за покупко-продажба на автомобили - нови и втора употреба, става ясно от справка в Търговския регистър.

Реклама

Родните разследващи също са по следите на прочулия се обирджия. След като са докарани у нас, фолксвагените са регистрирани в столичния КАТ, но с фалшиви документи. Затова в Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за продължавано престъпление, извършено в периода на 2018 - 2019 г. в сградата на Отдел "Пътна полиция" СДВР, където неизвестно лице съзнателно е ползвало неистински свидетелства за регистрация на МПС, потвърди пред вестника районният прокурор Невена Зартова.

Тя отказа подробности, за да не се попречи на разследването. По случая се чака Следственият отдел към Софийската градска прокуратура, който също се е заел с казуса.

Германците щели да инвестират милиарди у нас

Невижданата кражба на колите става в момент, в който се обсъжда строителството на завод на "Фолксваген" в България. Не е ясно по това време дали шефовете на автомобилния гигант вече са наясно, че именно нашенец успява да отмъкне возилата от паркинга. Страната ни твърди, че има всички условия, за да бъдат инвестирани милиарди евро в автомобилна фабрика. Предлага се и двойно увеличение на субсидиите, за да бъде осигурен договорът. В битката обаче се намесват Турция, Сърбия, Хърватия, Румъния и Гърция, а пандемията временно обърква плановете.

Реклама
Реклама
Реклама