Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9520344 www.bgdnes.bg

Майката на пленената и дрогирана Вики от Добрич: Никога няма да простя на изрода!

9 г. ще лежи в пандиза рецидивистът, изтезавал двайсет дни ученичката

"Майчиното ми сърце никога няма да прости на този изрод, който едва не уби детето ми! Ужасът, който преживяхме, никога нямаше да се случи, ако бяха прибрали наркомана в затвора, за да си лежи присъдите, които имаше по това време. Вместо това той е бил оставен на свобода и какво стана - чакаха да отнеме човешки живот, за да го задържат?" Това заяви Атанаска Димитрова, майка на държаната в плен и дрогирана в продължение на 20 дни ученичка Виктория от Добрич.

Преди няколко дни Върховният касационен съд потвърди даденото от апелативната инстанция наказание от девет години затвор на 35-годишния престъпник Мирослав Дяков. От прокуратурата информираха, че присъдата е приведена в изпълнение.

Реклама

Момичето бе открито случайно в дома на наркомана Мирослав в края на юли 2018 г., след като майка й подава сигнал за издирване в полицията. Оказа се, че в продължение на двайсет дни жертвата е завързана, дрогирана с три вида наркотици, държана без хляб и вода, изтезавана, по тялото й са гасени цигари. Пострадалата бе приета в болница с опасност за живота, измършавяла до неузнаваемост от глад. Обезобразена е от бой и гаври. Нивото на хемоглобина й било 35 при норма минимум 120. Медиците с дългогодишен опит бяха потресени от вида на пациентката. Те бяха категорични, че Виктория е на ръба на живота. Била толкова наплашена, че при всеки опит да бъде докосната подскачала от страх, разказва зам.-шефът на болницата д-р Бисер Ботев. Налага се спешно кръвопреливане. Никой от лекарите тогава не се ангажира с прогнози за изхода на лечението. Изтезаваната Виктория оцелява след дълго лечение.

"Присъдата е мека, няма наказание, което може да изкупи вината му. Детето ми беше в болница между живота и смъртта. Тогава единствената ми мисъл беше животът й да бъде спасен. Лечението и възстановяването продължиха дълго. Няма и никога няма да има прошка за наркомана, който причини това на дъщеря ми", категорична е майката на пленената 18-годишна ученичка в края на юли 2018 г.

От тогава до сега, две години и половина, Виктория с бавни стъпки се връща към живота. Първоначално лекари и близки са се борили за физическото й оцеляване. След преодоляване на този рисков период започва работата за психическото възстановяване на пострадалата ученичка. За постигането на добър резултат са вложени много сили, търпение, енергия, подкрепа от специалисти и близки. След дълго лечение Виктория завършила средното си образование. Дипломирала се като ветеринарен специалист, но все още не е успяла да си намери работа и да упражнява професията си. Майка й Атанаска казва, че не искат да си спомнят за случилото се през лятото на 2018 г., защото е много болезнено.

След освобождаването на Виктория похитителят й е прибран зад решетките. Оттогава той не е излизал на свобода. При ареста му става ясно, че той има в биографията си още няколко присъди за кражби, побоища, дрога.

От прокуратурата съобщиха тогава, че Мирослав и Виктория се запознали през септември 2017 година. Ученичката отишла у дилъра, за да си купи цигара с марихуана. Той я задържал против волята й в жилището си. Целта му била момичето да е постоянно при него и да задоволява всичките му потребности. За да може да пречупи волята й и да я подчини, той я пребивал, дрогирал и измъчвал.

"По време на делото той не ни погледна. Не изрази съжаление, за това, което ни причини", казва майката на изтезаваното момиче.

Реклама

Рецидивистът наркоман бе признат за виновен по три обвинения - похищението на Виктория, жестоките мъчения над жертвата и притежание на наркотици с цел продажба и трябва да прекара следващите девет години зад решетките, постанови съдът.

Заличава следите към похитената

Рецидивистът с шест присъди Мирослав прави опити да заличи следите си при отвличането на Виктория. С помощта на мъчения принуждава момичето да му даде паролата за профила си във фейсбук. След това изпраща няколко съобщения на майката от нейно име.

"Мамо, аз си намерих приятел, няма да се върна скоро", пишело в едно от тях.

На молбите на майката да се чуят по телефона отговор няма.

Междувременно опитите на полицията да я открие удрят на камък. До освобождаването на пленницата се стига, след като ченгета засичат Мирослав с дребни количества дрога да обикаля около училище в Добрич. Полицаите отиват да обискират дома му и попадат на полуживата Виктория.

Реклама
Реклама
Реклама