Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9525161 www.bgdnes.bg

Просяци бръмчат с джипове, плуват в басейни

Пет фамилии от Плевенско осъдени в Тулуза

Босове твърдят, че забогатели от ровене по кофите и подаяния

Луксозни джипове и снимки из басейни на скъпарски комплекси са издали фамилния бизнес на роми, които бяха осъдени във Франция за принуждаване към просия на други жени и мъже. По време на процеса на първа инстанция шефовете се кълнат, че са бедни и на самите тях им се налагало да обикалят улиците на Тулуза с молба за подаяния.

Общо 16 мъже и жени получиха между три и осем години затвор и забрани за влизане във Франция, след като бяха признати за виновни за трафик на хора и експлоатация на просяци. Петима получават максимума от 8 години пандиз. Още един обвиняем получава година затвор, но условно. Всички са членове на 5 ромски фамилии от Плевенско.

Реклама

Адвокатите на групата обаче твърдят, че клиентите им са напълно невинни. "Скандал, срам за френското правосъдие", коментира един от тях пред местни медии. Друг от юристите смята, че присъдите са прекомерни и са наложени заради медийния шум около делото.

По време на целия процес обвиняемите се опитват да убедят съда, че са толкова бедни, колкото и сочените за техни жертви 33 човека, които също са български граждани. Последните още преди време се възползват от възможностите за доброволно и безплатно транспортиране до родината. Сочените за босове и трафиканти отричат до последно, че са ръководили групата и че са прибирали парите, спечелени от просия, от "колегите си".

Според прокуратурата обаче те първо взимали документите на сънародниците си, след което им прибирали изкараните през деня пари. Оставяли им съвсем малко за храна. Просяците понякога са малтретирани и бити, ако имало подозрения, че искат да се оплачат на властите или че крият част от заработеното. По време на "работния ден", шефовете им звънели многократно по мобилни телефони, за да им бъде докладвано колко евро са изкарали до момента. Всички живеели в плачевни хигиенни условия в катун, разположен до стадион "Мунисипал" в Тулуза. Във временните постройки имало около 150 човека.

Групата е разбита през юни 2018 година, след което започва процесът в Наказателния съд в града. Още в началото следовател посочва, че е имало буквално търговия с роби между владеещите отделни участъци в града. Те си разменяли труженици срещу 500 евро. Самото разследване започва през 2017 година. Тогава в полицейско управление влиза един от просяците и разказва историята си. Година по-рано негов познат в България му предлага да замине за Франция, където да изкарва хубави пари. След пристигането си в Тулуза са му взети документите и е принуден да проси на светофари в града. Понякога бил малтретиран. След тази жалба няма официално действие на разследващите. Те обаче започват да следят внимателно мрежата, което продължава около година преди същинския удар.

Въпреки доброто прикритие на босовете и твърденията им, че са бедни като останалите, разследващи твърдят, че всъщност те притежавали луксозни джипове, например "Ауди Q7", а в социални медии пускали снимки от басейни в луксозни комплекси. На това ромите отговарят, че може и да са успели да се позамогнат, но това нямало общо с просията. Били натрупали пачки от ровене в контейнерите, основно от връщане на метали за скрап.

Прекарвали и сексробини

Българската Специализирана прокуратура е наблюдавала досъдебното производство срещу шефовете на просяците, съобщиха преди няколко дни от там. От информацията стана ясно, че групата, действала в Тулуза, първоначално е разкрита в Париж. В съобщението обаче се посочваше, че задържаните са 10.

По делото на Специализираната прокуратура са събрани доказателства и за извършени вторични престъпления - набиране и транспортиране на отделни лица с цел да бъдат използвани за сексуална експлоатация.

Реклама
Реклама
Реклама