Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9528860 www.bgdnes.bg

Забравят да потърсят каналджия от "Халифакс 2"

Липсващ чужденец е обвинен задочно

Настрадин Кадир не е открит на адреса и не е обявяван за издирване, затова връщат делото за трафик на мигранти

Забравен се оказва заподозрян за трафик на мигранти мъж при мащабната акция "Халифакс 2". Спецпрокуратурата обвинява Настрадин Кадир задочно, но Темида отсича, че процедурата е незаконна. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес". Магистратите откриват, че той е търсен на адреса си в столичен квартал, но не е намерен. След това са му повдигнати задочни обвинения и е даден на съд.

Реклама

На подсъдимата скамейка са изправени двама българи, сириец, четирима афганистанци и иракчанин, сочен за бос - Ангел Трифонов, Стефан Димитров, Мохамад Джафари, Абдулгафур Тарахел, Настрадин Кадир, Недал Хасари, Садакат Маруф и Саидага Маруфхел. Всички чужденци са с временен или постоянен статут у нас. Те са погнати като престъпна банда, която е превеждала големи групи мигранти през страната - предимно афганистанци, пакистанци и иракчани от Турция през България до Сърбия. На сръбска територия бежанците са посрещани от сръбски каналджии, които ги транспортирали до Западна Европа.

Забелязани са случаи, в които са транспортирани и цели семейства. Мигрантите са предимно момчета под 16 години, без никакви документи за самоличност. Каналът действа от началото на 2017 г., началото му е от Кабул в Афганистан. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те са водени през гъсти, гористи местности и дори през река Марица. Искани са по 8-10 хил. евро на човек, превеждани са по 30-40 души. Разплащането става по арабската система "Хавала", която разчита основно на доверието между посредниците и не оставя абсолютно никакви следи, обясняват наблюдаващият прокурор Калин Близнаков и колегите му от разследването.

При този метод парите не се превеждат по банков път или чрез други финансови институции, с което се избягва плащането на комисиони и такси и проследяването на финансовите потоци. Вместо това парите се дават на доверен човек - хавалдар, който ги предоставя срещу парола. За няколко месеца са изкарани десетки хиляди евро, изчисляват криминалистите.

Арестите по случая се извършват в края на юни 2019 г. като продължение на акция "Халифакс" от октомври 2017 г. Тогава полицейски структури от Европа задържат 42-ма трафиканти на бежанци, 7 от които в България. Намерени са 50 микробуса, с които са транспортирани клиентите. У нас при първия "Халифакс" са закопчани общо 17 души от различни нива на групата. Една част от схемаджиите набират кандидати за по-добър живот в Европа, други ги превозват до турската граница, трети ги посрещат, а четвърти ги откарват в тайни квартири в ромските гета в столицата.

Като зам. главен прокурор по това време Иван Гешев коментира, че подобна организация не може да съществува без покровителството на държавни служители. В тази връзка са заведени 4 производства срещу служители на Гранична полиция, които са заподозрени, че помагат на трафикантите. За участието си в акция "Халифакс" прокурори от Специализираната прокуратура и антимафиот получават награда от главния прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов.

При втория удар от МВР съобщават, че в акцията участват спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, които разследват най-голямата към момента организирана престъпна група за трафик на мигранти. Претърсвания, изземвания и разпити на свидетели се извършват в София и селища в Ямболско и Бургаско.

Реклама

Призовкари отиват до адреса на Настрадин Кадир в столичен квартал в края на юли 2019 г. и през май 2020 г., но не го откриват. Собственикът на жилището разказва, че Кадир е напуснал апартамента два месеца преди първата призовка и се намира в Украйна. Следователите изискват справка от Гранична полиция, от която се разбира, че търсеният мъж не е напускал страната. От друга справка става ясно, че той не се намира в арестите и затворите у нас. С това се изчерпват действията на разследващите по издирването на заподозрения трафикант.

Още преди да му изпратят първата призовка, прокурорите го привличат като обвиняем в присъствието на служебен адвокат. Не е налице хипотезата за провеждане на задочно производство, тъй като разследващите органи не са имали каквато и да е документирана информация, че обвиняемото лице се намира извън пределите на страната, изтъкват шефът на втората специнстанция Георги Ушев и колегите му.

Кадир нито е бил обявяван за национално или международно издирване, нито е бил редовно призоваван. Това е съществено процесуално нарушение, довело до нарушение на процесуалните му права да научи за какво точно престъпление е привлечен и да участва в производството, категорични са магистратите. Затова те потвърждават решението - делото да бъде върнато на прокуратурата за поправяне на нарушението.

С български булки

При акция "Халифакс 2" са претарашени над 40 адреса и автомобила на трафикантите. При обиските са иззети голямо количество пари, наркотици и тефтери с изписани имена на длъжници, съобщават от МВР. Част от членовете, свързани с организираната престъпна група, са женени за българки и са се занимавали с търговска дейност у нас, посочват криминалисти.

Реклама
Реклама
Реклама