Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9529184 www.bgdnes.bg

Българин купува кока за Ндрангета

33-ма задържани за дрога, оръжия и рекет

В Испания преговарял за сделката с колумбийци

Българин е сътрудничил на разследван като бос от могъщата калабрийска мафия Ндрангета, за да купува кокаин. Нашенецът е в полезрението на следователите, които арестуват 33-ма човека в Италия след мащабна операция срещу трафика на наркотици.

Българинът е пътувал до Пиренеите, за да преговаря за сделката от името на боса Паскуале Виталоне. В Испания се срещнал с колумбийци, които търсили пазар за дрога в Европа. Родният емисар на Виталоне договарял с тях 12 килограма кокаин, за който да бъдат платени 312 000 евро. Основно условие е било наркотикът да бъде транспортиран и доставен за риск на колумбийците от Южна Америка в Италия.

Реклама

Паскуале Виталоне е 42-годишен от Реджо ди Калабрия, но се установил в градчето Сакрофано, близо до Рим. Според разследващите той е бил местният шеф на Ндрангета и е оформил в столицата своеобразен анклав на калабрийската мафия. Затова и самата акция е наречена "Анклав". Разследващите влезли в следите му още през 2017 година. Цялата дейност била ръководена от имението на Виталоне в Сакрофано, където живее с жена си, петте им деца, внуци и братовчеди. Според карабинерите Виталоне и негови близки са замесени в международен трафик и търговия на дребно на кокаин, марихуана и хашиш. Част от солариум се ползвал за логистична база, а в автосервиз и малко магазинче се шиткала дрога за улицата.

От първите съобщения на разследващите по случая става ясно, че не само българинът е бил пращан за емисар, за да сключва сделки с дрога. Баба италианка на 65 години и мъж от Венеция договорили с колумбийци доставка на 20 кила кока. Племенник на Виталоне пък докарал 10 килограма марихуана. Имало внос и на килограм и половина хашиш, които щели да продължат към крайните потребители през улични дилъри в Северен Рим.

Освен за трафик и продажба на наркотици задържаните вече са се сдобили с обвинения за незаконно оръжие, рекет и пране на пари. Групата е била много опасна, сочат констатации на карабинерите. В един случай е направено "изнудване по мафиотски метод". Рекетираният бил калабрийски трафикант, който се издънил със снабдяването с дрога. Заради провалената доставка му се наложило да плати 116 500 евро глоба. Бил натиснат с пердах и смъртни заплахи към съпругата му. В друг случай е документиран опит за насилствено вземане на дял от фитнес зала в Рим. Тя била на трима съдружници, които не били склонни да продават акциите си. За да бъдат убедени, пламнали колите на всички, а на най-упорития и входната врата.

Името на българина, договарял кокаина от Колумбия, за момента не се съобщава, но той съвсем не е първият ни сънародник, когото разследванията свързват с Ндрангета. Още преди близо десетилетие у нас бе реализирана операция "Кокаинови крале", чийто италиански еквивалент беше "Магна Харта". Разследването бе срещу фамилия Белоко, част от Ндрангета. Тогава се появи името на Евелин Банев-Брендо, който бе разследван за доставките на кока към Европа. По-късно в Кнежа бе задържан Здравко Иванов-Паскал, също е, проверяван за връзки с Ндрангета. Както сега и тогава ставаше въпрос за внос на кокаин, марихуана и хашиш в Италия от Южна Америка. Кланът, който движел нещата, е от Реджо ди Калабрия, откъдето е и Паскуале Виталоне. Родна следа има и в най-мащабния процес срещу калабрийската мафия в Италия, който тече в момента. Сред стотиците обвинени е и Живка Танева от Чирпан. Тя се проверява за пране на пари, но самата Танева категорично отрича всякаква връзка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама