Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9542806 www.bgdnes.bg

Без алкохол при ваксиниране

Отпишете за кратко шоколада и яйцата 

Секс може, дори и партньорите да са с различни марки на дозите 

Изключете алкохола от менюто си преди и след ваксинирането, съветват медицински експерти.

След поставянето на ваксината на "Астра Зенека" е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили отокът и зачервяването в областта на ваксинацията, съветва проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

До втората доза ваксинираните да намалят употребата на алкохол, допълва Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. А в деня на поставянето на инжекцията да се избягва напълно консумацията не само на спиртни напитки, но и на шоколад и яйца.

Реклама

Алкохолът трябва да се спре и по време на боледуване. "Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така - и това е най-важното - е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото. Солените храни не помагат на кръвта ви да бъде по-рядка. Те помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19", обяснява терапевтът Филип Кузменко.

Световни медицински експерти изтъкват, че алкохолът може не само да отслаби действието на ваксината, но и да предизвика алергични реакции.

Противопоказанията за имунизация срещу COVID-19 са изрично посочени в кратките характеристики на продуктите. Най-често това са ограничения, свързани с възрастта и свръхчувстителност към някоя от съставките на ваксините.

Със сигурност не може да бъде инжектиран всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса), както и тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите - под 18 години. Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19, могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Най-често съобщаваните нежелани реакции при "Модерна" са болка на мястото на инжектиране (92%), умора (70%), главоболие (64,7%) и други. Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. По-ниска е честотата им при хора с по-голяма възраст. При "Астра Зенека" това са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране (54,2%) и главоболие (52,6%). А при "Пфайзер/Бионтех" един на 10 души получава болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и повишена температура.

Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията.

"Може да се прави секс след ваксиниране, дори и ако партньорите са с различни ваксини. Имунната система действа независимо от тези активности", отговори главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на запитване на любопитни граждани. Той обясни и че боядисването на косата няма отношение към ваксинацията, но в миналото са спирали партиди от боя за коса, предизвикващи много тежки алергични реакции.

Хората трябва да се ваксинират срещу COVID-19 с интервал поне от 14 дни от поставянето на друга ваксина срещу друго заболяване. Тази препоръка се основава на факта, че в момента няма данни за това дали ваксините срещу коронавируса ще повлияят или ще бъдат повлияни от други ваксини. Проучвания за определяне дали ваксините срещу COVID-19 могат да се прилагат едновременно с противогрипна ваксина или ваксината срещу херпес зостер ще бъдат завършени; този тип изследвания се наричат "проучвания за едновременна употреба".

Реклама
Реклама
Реклама