Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9542932 www.bgdnes.bg

Актьорът Павел Поппандов: Доносници на ДС да не получават пенсии и награди

Вежди Рашидов: Бонусите се дават за изключителен талант, а не за принадлежност

Трябва ли творците ни да получават премии от държавата, ако са били сътрудници на Държавна сигурност?

Реклама

Този нов казус се оформи тези дни, след като се оказа, че в почти цялата държава има заслужили дейци с принос към културата ни.

"Разбира се, че не е редно да се получават пари от държавата от хора, които са доказани доносници на Държавна сигурност. Ако действително е имало такива случаи, то тези хора ще са подигравка с цялата идея за "принос към държавата". Но съм убеден от една страна и че такива хора като Доньо Донев, който излезе в "онзи списък", както и Тодор Колев, че изобщо нямат нищо общо с цялата история. Както се казва в един филм: "Омешахме си капите".

Това коментира пред "България Днес" актьорът Павел Поппандов, който смята, че ако тези хора са объркали съдбата на близки и приятели, то те не могат да имат принос към страната ни, независимо колко са талантливи.

"На мен лично не са ми предлагали да стана сътрудник, но са ми намеквали - един Киро Евгениев, той отговаряше за артистите тогава. Те си се знаеха хората. Пишеха си доносите и бяха разделени - едните бяха за кино, другите за театър, имаха си и военни чинове. Но това не учудваше никой", обясни още Поппандов.

Самият той е попадал в лапите на ДС само веднъж, след снимките на "Васко да Гама от село Рупча"."Снимахме на кораб. Бяхме аз и Иван Ласкин, Гец, режисьорът, операторите, капитанът и останалите от екипажа. Слязохме в Барселона да снимаме паметника на Колумб. Докато гласят техниката, аз, ни в клин, ни в ръкав, изведнъж изтърсих: "Е, дотука беше. 36 години чаках да попадна в слънчева Испания. Снимайте си тъпите български филми, аз избирам свободата!". На режисьора Митко Петров му увисна ченето от ужас. Аз свих зад близкия ъгъл, взех едно кафе и след 15 мин. се връщам и викам: "Абе, размислих. Ще отложа за по-късно". Те разбраха, че е шега, но за тях беше много горчива. Довършихме снимките и потеглихме с обратния рейс. На пристанището в Бургас ме извикаха по уредбата: "Поппандов при капитана". Едни хора искали да ме видят. Дойдоха двама служители на ДС. "Я ми кажи сега ти, другарю Поппандов, нещо за слънчева Испания". И се почна една разправия. Аз им обясних, че многократно съм пътувал за снимки и в западни държави и не съм искал да бягам, па камо ли сега да го правя. В крайна сметка стана ясно, че се шегувам и другият ми каза: "Не си прави повече подобни шеги, защото може да те заведем при други "шегаджии". Дадох си сметка, че можеше да има страхотни последствия и да бъда вдигнат на трупчета в буквален и преносен смисъл", разказа Поппандов и допълни: "Разбирам, че има Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет още 2000 година, и точно заради това смятам, че трябва да се изясни кой какъв точно принос е имал и каква му е била принадлежността".

Към списъка със сътрудници към ДС, излязъл публично, фигурират имената на Ана Мария Гюзелева, покойния Александър Йосифов, Иван Попйорданов, режисьора Людмил Стайков, Иван Гранитски, Божана Димитрова, Греди Асса и много други.

Реклама

Шефът на комисията, която отговаря за раздаването на отпуснатите пари за заслуги - диригентът Пламен Джуров, не пожела да коментира казуса. Иван Попйорданов не вдигна телефона си.

"Наградите за принос към културата се дават за изключителен талант, а не за принадлежност към това или онова. 10 години те се разпределяха правилно и нямаше скандали, сега питайте министъра. Но пак казвам, че това не са единствените проблеми в момента. Факт е обаче, че един министър не може да взима сам решение, то е на колективния орган, който отговаря за това." Това сподели по казуса и шефът на комисията по култура Вежди Рашидов.

Тома Спространов, фигурант в списъка за сътрудник на ДС:

Моето си беше военен шпионаж

Да ви кажа, не съм разчитал на тези награди от министерството. Ако доживея до август, когато ще стана на 80 години, ще почерпя приятелите си.

Тази година спечелих три много хубави награди. Първо "Сирак Скитник", която е 3000 лева, най-голямата награда на радиото, от Кеворк Кеворкян получих "Златен глас", също 3000 лева, те ми ги поднесоха едновременно на един концерт в радиото - две статуетки. И Радио Пловдив ме избра за почетен гражданин на града. Съюзът на журналистите също ми даде награда. Освен всичко продължавам да работя в радиото. Но преди време, тъй като съм женен за англичанка, често излизах навън. Пишех винаги доклади, но не съм топил никого. Моето беше като военен шпионаж - с кого съм се срещал, какво съм правил, не знам си какви глупости. Иначе съм бил и сътрудник към Би Би Си. Но пак казвам, аз нямаше какво и кого да топя пред властта", обясни пред "България Днес" Тома Спространов, който излезе в списъка на сътрудници към ДС.

Реклама
Реклама
Реклама