Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9549568 www.bgdnes.bg

Огромна икона пази село

Света Варвара е родена по нашите земи, гордеят се местните 

Гигантска икона на света Варвара ще пази благоевграското село Елешница.

Идеята е на художника Петър Чорев, а местните жители и власт подкрепят инициативата. Проектът предвижда светото изображение да бъде представено върху огромно табло - от едната страна ще бъде християнската мъченица, а от другата ще бъде изписана нейната молитва, която да благославя жителите и гостите на Елешница.

"Инициативата е на един човек, но селото го подкрепя. Тепърва ще се уточнява точното място, където да бъде разположена иконата, както и големината й. Чорев не за пръв път прави мащабни проекти - преди време издълба в скали край селото 4-метров барелеф на свети Георги Победоносец. Затова и хората с радост приемат новата идея. Дано да бъде реализирана", разказа пред "България Днес" Сашо Мицин, кмет на Елешница.

Реклама

Предстои и да се изясни как да бъде предпазена от атмосферните условия, тъй като ще бъде на открито. Засега има единствено проектно изображение, което внася яснота за бъдещата визия.

Местните хора се гордеят, че света Варвара е родена само на 1 километър от селото им. По техни думи това се е случило в древното селище Илиопол, което е в сегашното землище на Елешница. "Научно доказано е, че тук е родена, а впоследствие и тук е обезглавена по нареждане на баща си, когато той разбира, че е станала християнка", обясни Мицин. Мъченицата се почита на 4 декември, както от православната църква, така и от католическата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама