Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9549579 www.bgdnes.bg

100 кила качи мечокът Веско

Само за година в Белица

За пръв път в живота си заспива зимен сън 

Внушителните 100 килограма само за година качва мечокът Веско от Парка за танцуващи мечки в Белица.

След обикаляне по зоопаркове през ноември 2019 година 10-годишното животно беше настанено в спасителния център и от тогава е много спокойно, което се отразява и на теглото му. Мечокът е далеч от стреса, хапва си пълноценна храна и това се отразява на визията му.

Реклама

Веско е живял 8 години в столичния зоопарк, където са му открити поведенчески и физически отклонения - слабичък е, леко прегърбен и не се знаеше дали това е генетичен проблем. Мечокът е роден във варненската зоологическа градина, където нямат условия за отглеждането му, и го транспортират в столицата. Веско е трябвало да замине за чужбина, но заради епидемията от коронавирус остава у нас и така се озовава в Белица.

"Веско е прекрасен мечок! Той подобри здравословното си състояние, натрупа килограми след неговото спасяване. Наистина бе с тегло по-ниско от нормалното, но сега е с около 100 кг повече в сравнение с миналата година. Откакто бе спасен през ноември 2019 година, се подобри много и сега можем да кажем, че той е напълно различна мечка", съобщиха от фондацията "Четири лапи".

И добавят: "Мечето е жертва на неконтролирано развъждане през 2011 г. Тогава зоопаркът в София, който е и спешен приемен център за животни на територията на страната, е получил мечката от зоологическа градина във Варна, която не е била в състояние да осигури на Васко подходящи условия за живот. В стремежа им да подобрят ситуацията на Веско и по искане на българското Министерство на околната среда и водите поехме грижата за него. Това е неговата втора зима в Белица и той видимо се чувства чудесно в Парка за танцуващи мечки".

С хищника се случва и още едно хубаво събитие, освен стабилното му наедряване - за пръв път в живота си той заспива зимен сън. Това се случва в средата на януари тази година и към момента още е в бърлогата си.

COVID-19 затвори парка

Затворен за посетители е паркът за танцуващи мечки в Белица от ноември миналата година.

Причината не е само зимният сън на обитателите му, но и пандемията от коронавирус. Мярката е и за безопасността на персонала и посетителите. Очаква се да бъде отворен за посетители отново на 1 април 2021 година. Екипът заяви, че през това време ще продължат да подсигуряват всичко, което е необходимо за танцуващите мечки.

Реклама
Реклама
Реклама