Комунистите изгарят енциклопедията на здравето на Лечителя на Левски

Приятел
Автор: Кристиан Иванов и Борислав Радославов

Комунистите изгарят енциклопедията на здравето на Лечителя на Левски

Йеромонах Неофит Калчев лекува хиляди българи с рецепти от народната медицина

Лечителят на Левски Неофит Калчев също като Апостола на свободата има важна мисия в българската история, но неговият огромен принос дълги години е премълчаван. А истината е, че тихият герой от Преображенския манастир не само помага на Дякона да излекува незарастваща рана, която е застрашавала живота му. Нещо повече - след Освобождението отец Неофит събира и издава първата енциклопедия на народната медицина у нас. Не е преувеличено да се каже, че в онези години книгата на йеромонах Неофит Калчев живее във всеки български дом. Рецептите, събрани в нея, са излекували мнозина и той се превръща в герой на своето време. Неофит си отива от този свят през 1928 г. на 80-годишна възраст. Дълги години след това на гроба му в Преображенския манастир идват признателни хора да оставят цвете и да се помолят.


Енциклопедията на здравето, която Калчев събира, е преиздавана много пъти, но след преврата на 9 септември 1944 г. за комунистическата власт книгата става неудобна. Социалистическата идеология се стреми да изкорени всичко, което не се вмества в доктрината на официалната медицина. Допълнително натежава и това, че човекът, събрал рецептите, е духовник. Защото религията също е враг на комунистите. На няколко пъти в Преображенския манастир се правят срамни аутодофета. Горят се книги, от които режимът се бои. Сред тях е и енциклопедията на народната медицина, събрана от Неофит Калчев.


Сега в светата обител няма нито един екземпляр от старите издания на тази антикварна рядкост. Въпреки всичко в пожълтелите архиви все още се намират данни за делото на дядо Неофит. Знае се, че в годините около Освобождението и след това духовникът е лечител с голяма популярност.
"Към Преображенския манастир се стичат болни, недъгави, клетници, нещастници. Всеки с надежда за изцеление. А към света Търновска митрополия летят писма от противници и завистници. Всякакви има сред тях. На дипломираните лекари - на медицината - пречел с невежеството си, поповете били недоволни, че малко погребения отслужват в енориите, духовниците - че миряните тичали да се мажат с мехлеми, а не се сещат за изповед и причастие. Полицаите - както и сега не обичат много народ на едно място да се събира, че знае ли се какво ще стане. Разбойниците - ясно е, че пари търсят и с рязане къс по къс заплашват." Това пише в предговора на едно от по-късните издания на "Народен домашен лекар".
Въпреки всичко Неофит Калчев не се отказва от мисията си. Знае, че притежава огромно духовно богатство, което иска да остави след себе си. Медицинските си познания наследява от баба си Мария и от майка си Теодора. И двете са народни лечителки. Както пише Илия Пехливанов в книгата си "Преображения Матееви", в Преображенския манастир йеромонах Неофит се сближава със знаменития калугер Матей Петров. Известен е още като Преображенски и като Миткалато. Отец Матей е прекарал осем години в св. Атонска гора. Там освен гръцки език научава и гръцката народна фармакопея. След завръщането си в България ходи от град на град и от село на село. Не само буни народа, но и го лекува - духовно и телесно.
Става учител и на младия тогава Неофит. От Матей Преображенски йеромонах Калчев научава дози и рецепти, които сам ще препоръчва. Учи се и от знаменития отец Хрисант. Хрисант е живял дълги години в руския Императорски манастир в Йерусалим. Грижил се е за болните в лечебницата на светата обител. Връща се в България, за да намери тялото му покой в Капиновския манастир. От отец Хрисант Неофит научава тайните на руските врачове и арабските хекими. Така българската народна медицина се слива с гръцката, турската, арабската и руската. Отец Неофит събира цялото това богатство в своята книга, която незаслужено потъва в забвение през последните десетилетия. Поредицата на "България Днес" "Златни рецепти от Лечителя на Левски" ще върне на хората съкровищата, събрани приживе от йеромонах Неофит Калчев.

 Мисията на учителя

Отец Матей - монахът изобретател

Най-кратката визитка за отец Матей е тази: скитащ монах, силно увлечен в техниката. Освен моделите за водна помпа, създавана в село Михалци край река Росица, дървени модели за пушка, осъществени от търновския майстор Георги Тюфекчийчето, "морската мелница", строена на брега на Бяло море и разсипана от завистливите монаси, най-силно Матей е бил обладан от идеята да построи "вечен двигател". Сведенията за техническата мисия на Матей Преображенски са събрани и издадени още през 1981 г. в книгата "Преображения Матееви" на изследователя, журналист и общественик Илия Пехливанов.


Бележити физици от миналото също са смятали концепцията за "вечен двигател" за възможна. Отец Матей потрошава 8000 гроша за тази цел, подарени от умиращия игумен на Хилендар, като изгражда край река Янтра, между Велико Търново и Самоводене, голямо здание за тайни опити. Прави модели и по време на престоя си в Батошевския манастир. Говори за изобретяването му и на революционно събрание в село Мусина пред бъдещи въстаници от четата на Бачо Киро и Поп Харитон.
Тук е моментът да се прибавят и сведенията за чертеж на дървен топ. Така стигаме до най-ярката представа за духа на нашето Възраждане, когато дедите ни са превръщали невъзможното във възможно. Може ли с черешова артилерия да се свали вековна империя наистина?! И все пак те са се опитали да го сторят, разказва Пехливанов.
Може би затова едно черешово топче, измайсторено преди три десетилетия в град Златица от Стоян Шиеков, потомък на възрожденски майстори, намери място в световния музей на оръжията - лондонския Тауър, като единствен по рода си образец на оръжие, предизвикващ удивление.
Както сам пише в автобиографията си, отец Матей прекарва в манастирите на Света гора около десет години, като ходи там на два пъти. А в светогорските библиотеки не е имало само религиозни книги. Като цяло Атон съперничи на средновековните европейски университети. Един необичайно любознателен момък с пъргава мисъл и безгранично въображение покрай молитвите улавя с ровене в разни светогорски книги технически идеи, тревожили немалко будни умове от миналото.
Една от тях е възможността за използване на морските приливи и отливи като източник на енергия. Само че по онова време днешните приливни електростанции не са били възможни поради това, че не е бил намерен начин произведената енергия да се кондензира по някакъв начин. Днес такива електростанции има вече в Ламанша и край северния руски град Мурманск. А "морската мелница" на отец Матей, строена преди двеста години, е техен далечен предшественик.

Рецепти:

Главоболие

Нервна мозъчна болест, възпаление на нервите

А. Взема се каменна сол, счуква се на прах, пресява се със сито. Взема се малко с масурче, вдъхва се с носа или се разтопява с 1 лъжица оцет и се смърка през носа веднъж или дваж на ден.
Б. Главоболие (мигрена, челобол). Възварява се вода, натапя се дебела кърпа във врялата вода, отцежда се и се налага много пъти на челото.
В. За главоболие (мигрена). Вземи една чаена лъжичка сол. Смеси я със 150 г студена вода и я изпий. Същата болест кара човек да повръща храната. Тази болест е периодическа, идва и си отива. Лимонената сол (лимонтозу) се взема малко, разтапя се със 150 г студена вода. Взема се много пъти и от нея минава.
Г. Вземи едно калъпче сапун (фабричен, тоалетен). Настържи го на дребно, смеси го с белтъка от две яйца и 150 г силна ракия. Раздроби го на пихтия. Сложи го върху кърпа и наложи върху челото и на слепите очи. Това ще слагаш, като усетиш, че ще дойде главоболие и ще полегнеш да заспиш. Да не се нервираш, да имаш спокоен живот без тревога.
Д. Вземи 4 глави червен лук (арпаджик). Главите трябва да са по-големи. Счукай с една лъжица каменна сол, смеси със 100 г дървено масло и налагай на челото и на слепите очи при лягане. Повтори много пъти.
Е. Вземи една чаена лъжица сол, разтопи я в 100 г вода, намокри челото.
Задух
Нервна, белодробна, периодическа болест. Задушава децата и старите, най-вече в есенно и пролетно мъгливо време.
А. За пиене се препича квасник (хляб с квас) на филийки. Полива се с вода и се пие водата след вечеря. Това лекарство е изпитано от много години и доста помага в този случай. Забраняват се спиртни питиета.

ВНИМАНИЕ!
Преди да пробвате някоя от рецептите, задължително се консултирайте с лекар.

Ясновидецът Божидар Караджов: Симбиоза между Борисов и Слави е невъзможна

Ясновидецът Божидар Караджов: Симбиоза между Борисов и Слави е невъзможна

Ще има предсрочни избори, "Има такъв народ" ще вдигне резултата си, БСП върви надолу, ако Нинова не подаде оставка  Кой е той Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света през 2018 г. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Ути хвана толстолоб гигант

Ути хвана толстолоб гигант

Издърпва го за 10 минути в Дунав  33-килограмовата риба е негов личен рекорд 33-килограмов толстолоб беше уловен от Ути Бъчваров! Това разказа пред "България Днес" самият кулинар, като направи уточнението, че гигантската риба е хваната в Дунав край брега на оряховското село Остров. "Горд съм с този улов

Градските врабчета се стопиха

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна  Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават  Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира

Актуално

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418, с 658 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 18,1% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 4 644 теста, oт които 2654 са PCR, а 1990 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс за понеделник сутринта, съобщиха световните информационни агенции. Съществува обаче възможност той да бъде отложен отново. Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

За своята 30-годишнина "24 часа" разпраща 2000 писма на своите приятели, партньори, на хората, с които е работил. В него има семена от цвете, което те да посадят - да посадиш цвете, да направиш нещо хубаво, да му се радваш. Вътре са описани и каузите, за които "24 часа" е работил през тези 30 години

Ким и Кайли се разгорещиха по време на пролетната си ваканция

Ким и Кайли се разгорещиха по време на пролетната си ваканция

Риалити сензацията Ким Кардашиян вече е в клуба на милиардерите. Състоянието на звездата вече е по-голямо от милиард долара. Това се дължи отчасти на двете ѝ предприятия за козметика и бельо, на рекламните ѝ договори и на риалити предаването, в което участва, съобщи "Дарик нюз". През октомври 2020 г. сп

Британската общност се прощава със съпруга на кралица Елизабет Втора (Снимки)

Британската общност се прощава със съпруга на кралица Елизабет Втора (Снимки)

Принц Филип  направи последното си земно пътешествие с джип “Ленд роувър”, в чието проектиране е участвал. 99-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора бе погребан днес в замъка Уиндзор, където почина на 9 април. Церемонията започна с изпълнението на любимите песни на Филип, избрани лично от него

Не пропускай

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Атанас Темелков от “Александровска болница” заяви, че в интензивното отделение пациентите от коронавирус се лекуват по два начина – кислородолечение и изкуствена белодробна вентилация, която е крайната фаза. Пред Nova той отбеляза колко важен е респираторът. По думите му в лечението се включва и “Ремдесевир” и “Ивермектин”

Тейлър Суифт подобри рекорд на "Бийтълс" в британската класация за албуми

Тейлър Суифт подобри рекорд на "Бийтълс" в британската класация за албуми

Презаписаният албум на Тейлър Суифт "Fearless" оглави британската класация и така тя подобри рекорд на "Бийтълс", съобщи на сайта си официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Това е третият албум на американската певица, заел първото място за 259 дена (след "Folkore" на 31 юли и "Evermore" на 18 декември миналата година)

Кошлуков не сваля маската

Кошлуков не сваля маската

В мраз и пек, вътре и вън, Емил Кошлуков не сваля маската от лицето си. Генералният директор на БНР спазва стриктно правилата, а другият атрибут, с който не се разделя, е телефонът. Дори когато е на пазар, Кошлуков не спира да говори. Снимки: България

Актьорът Мадс Микелсен ще се снима в "Индиана Джоунс 5"

Актьорът Мадс Микелсен ще се снима в "Индиана Джоунс 5"

Датчанинът Мадс Микелсен е новото попълнение в актьорския състав на петия филм за приключенията на Индиана Джоунс, в чийто образ зрителите отново ще видят Харисън Форд, предаде ЮПИ. Подробностите около сюжета на "Индиана Джоунс 5" се пазят в тайна и на този етап не се разкрива в какъв образ ще се превъплъти 55-годишният Микелсен, предава БТА

Моловете отварят отново днес

Моловете отварят отново днес

Днес отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в големите търговски центрове. В магазините ще се влиза само с маска и при спазване на дистанция от 1,5 метра между клиентите.  Трябва да има изградени и коридори за влизане и излизане. От днес врати отварят отново игралните зали и казината при заетост до 50% от капацитета си