Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9549619 www.bgdnes.bg

Комунистите изгарят енциклопедията на здравето на Лечителя на Левски

Йеромонах Неофит Калчев лекува хиляди българи с рецепти от народната медицина

Лечителят на Левски Неофит Калчев също като Апостола на свободата има важна мисия в българската история, но неговият огромен принос дълги години е премълчаван. А истината е, че тихият герой от Преображенския манастир не само помага на Дякона да излекува незарастваща рана, която е застрашавала живота му. Нещо повече - след Освобождението отец Неофит събира и издава първата енциклопедия на народната медицина у нас. Не е преувеличено да се каже, че в онези години книгата на йеромонах Неофит Калчев живее във всеки български дом. Рецептите, събрани в нея, са излекували мнозина и той се превръща в герой на своето време. Неофит си отива от този свят през 1928 г. на 80-годишна възраст. Дълги години след това на гроба му в Преображенския манастир идват признателни хора да оставят цвете и да се помолят.

Реклама


Енциклопедията на здравето, която Калчев събира, е преиздавана много пъти, но след преврата на 9 септември 1944 г. за комунистическата власт книгата става неудобна. Социалистическата идеология се стреми да изкорени всичко, което не се вмества в доктрината на официалната медицина. Допълнително натежава и това, че човекът, събрал рецептите, е духовник. Защото религията също е враг на комунистите. На няколко пъти в Преображенския манастир се правят срамни аутодофета. Горят се книги, от които режимът се бои. Сред тях е и енциклопедията на народната медицина, събрана от Неофит Калчев.


Сега в светата обител няма нито един екземпляр от старите издания на тази антикварна рядкост. Въпреки всичко в пожълтелите архиви все още се намират данни за делото на дядо Неофит. Знае се, че в годините около Освобождението и след това духовникът е лечител с голяма популярност.
"Към Преображенския манастир се стичат болни, недъгави, клетници, нещастници. Всеки с надежда за изцеление. А към света Търновска митрополия летят писма от противници и завистници. Всякакви има сред тях. На дипломираните лекари - на медицината - пречел с невежеството си, поповете били недоволни, че малко погребения отслужват в енориите, духовниците - че миряните тичали да се мажат с мехлеми, а не се сещат за изповед и причастие. Полицаите - както и сега не обичат много народ на едно място да се събира, че знае ли се какво ще стане. Разбойниците - ясно е, че пари търсят и с рязане къс по къс заплашват." Това пише в предговора на едно от по-късните издания на "Народен домашен лекар".
Въпреки всичко Неофит Калчев не се отказва от мисията си. Знае, че притежава огромно духовно богатство, което иска да остави след себе си. Медицинските си познания наследява от баба си Мария и от майка си Теодора. И двете са народни лечителки. Както пише Илия Пехливанов в книгата си "Преображения Матееви", в Преображенския манастир йеромонах Неофит се сближава със знаменития калугер Матей Петров. Известен е още като Преображенски и като Миткалато. Отец Матей е прекарал осем години в св. Атонска гора. Там освен гръцки език научава и гръцката народна фармакопея. След завръщането си в България ходи от град на град и от село на село. Не само буни народа, но и го лекува - духовно и телесно.
Става учител и на младия тогава Неофит. От Матей Преображенски йеромонах Калчев научава дози и рецепти, които сам ще препоръчва. Учи се и от знаменития отец Хрисант. Хрисант е живял дълги години в руския Императорски манастир в Йерусалим. Грижил се е за болните в лечебницата на светата обител. Връща се в България, за да намери тялото му покой в Капиновския манастир. От отец Хрисант Неофит научава тайните на руските врачове и арабските хекими. Така българската народна медицина се слива с гръцката, турската, арабската и руската. Отец Неофит събира цялото това богатство в своята книга, която незаслужено потъва в забвение през последните десетилетия. Поредицата на "България Днес" "Златни рецепти от Лечителя на Левски" ще върне на хората съкровищата, събрани приживе от йеромонах Неофит Калчев.

 Мисията на учителя

Отец Матей - монахът изобретател

Най-кратката визитка за отец Матей е тази: скитащ монах, силно увлечен в техниката. Освен моделите за водна помпа, създавана в село Михалци край река Росица, дървени модели за пушка, осъществени от търновския майстор Георги Тюфекчийчето, "морската мелница", строена на брега на Бяло море и разсипана от завистливите монаси, най-силно Матей е бил обладан от идеята да построи "вечен двигател". Сведенията за техническата мисия на Матей Преображенски са събрани и издадени още през 1981 г. в книгата "Преображения Матееви" на изследователя, журналист и общественик Илия Пехливанов.


Бележити физици от миналото също са смятали концепцията за "вечен двигател" за възможна. Отец Матей потрошава 8000 гроша за тази цел, подарени от умиращия игумен на Хилендар, като изгражда край река Янтра, между Велико Търново и Самоводене, голямо здание за тайни опити. Прави модели и по време на престоя си в Батошевския манастир. Говори за изобретяването му и на революционно събрание в село Мусина пред бъдещи въстаници от четата на Бачо Киро и Поп Харитон.
Тук е моментът да се прибавят и сведенията за чертеж на дървен топ. Така стигаме до най-ярката представа за духа на нашето Възраждане, когато дедите ни са превръщали невъзможното във възможно. Може ли с черешова артилерия да се свали вековна империя наистина?! И все пак те са се опитали да го сторят, разказва Пехливанов.
Може би затова едно черешово топче, измайсторено преди три десетилетия в град Златица от Стоян Шиеков, потомък на възрожденски майстори, намери място в световния музей на оръжията - лондонския Тауър, като единствен по рода си образец на оръжие, предизвикващ удивление.
Както сам пише в автобиографията си, отец Матей прекарва в манастирите на Света гора около десет години, като ходи там на два пъти. А в светогорските библиотеки не е имало само религиозни книги. Като цяло Атон съперничи на средновековните европейски университети. Един необичайно любознателен момък с пъргава мисъл и безгранично въображение покрай молитвите улавя с ровене в разни светогорски книги технически идеи, тревожили немалко будни умове от миналото.
Една от тях е възможността за използване на морските приливи и отливи като източник на енергия. Само че по онова време днешните приливни електростанции не са били възможни поради това, че не е бил намерен начин произведената енергия да се кондензира по някакъв начин. Днес такива електростанции има вече в Ламанша и край северния руски град Мурманск. А "морската мелница" на отец Матей, строена преди двеста години, е техен далечен предшественик.

Рецепти:

Главоболие

Нервна мозъчна болест, възпаление на нервите

А. Взема се каменна сол, счуква се на прах, пресява се със сито. Взема се малко с масурче, вдъхва се с носа или се разтопява с 1 лъжица оцет и се смърка през носа веднъж или дваж на ден.
Б. Главоболие (мигрена, челобол). Възварява се вода, натапя се дебела кърпа във врялата вода, отцежда се и се налага много пъти на челото.
В. За главоболие (мигрена). Вземи една чаена лъжичка сол. Смеси я със 150 г студена вода и я изпий. Същата болест кара човек да повръща храната. Тази болест е периодическа, идва и си отива. Лимонената сол (лимонтозу) се взема малко, разтапя се със 150 г студена вода. Взема се много пъти и от нея минава.
Г. Вземи едно калъпче сапун (фабричен, тоалетен). Настържи го на дребно, смеси го с белтъка от две яйца и 150 г силна ракия. Раздроби го на пихтия. Сложи го върху кърпа и наложи върху челото и на слепите очи. Това ще слагаш, като усетиш, че ще дойде главоболие и ще полегнеш да заспиш. Да не се нервираш, да имаш спокоен живот без тревога.
Д. Вземи 4 глави червен лук (арпаджик). Главите трябва да са по-големи. Счукай с една лъжица каменна сол, смеси със 100 г дървено масло и налагай на челото и на слепите очи при лягане. Повтори много пъти.
Е. Вземи една чаена лъжица сол, разтопи я в 100 г вода, намокри челото.
Задух
Нервна, белодробна, периодическа болест. Задушава децата и старите, най-вече в есенно и пролетно мъгливо време.
А. За пиене се препича квасник (хляб с квас) на филийки. Полива се с вода и се пие водата след вечеря. Това лекарство е изпитано от много години и доста помага в този случай. Забраняват се спиртни питиета.

ВНИМАНИЕ!
Преди да пробвате някоя от рецептите, задължително се консултирайте с лекар.

Реклама
Реклама
Реклама