Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9549727 www.bgdnes.bg

Орлин Горанов се забърка в антисемитски скандал

Еврейска организация с писмо до Гешев заради цитат на водещия 

Повторих думи на Боби Фишер, написани ми по сценарий, призна естрадната легенда

Надя Панкова

Орлин Горанов се забърка в антисемитски скандал. С обвинението, че естрадният певец се подиграва с жертвите на Холокоста, еврейската организация прати естрадната легенда и водещ на предаването "Последният печели" в прокуратурата.

Реклама

Еврейската организация "Б'ней Б'рит България" разпрати отворено писмо, в което критикува антисемитски изказвания в предаването "Последният печели", където естрадната легенда цитира гениалния шахматист Боби Фишер и едно от най-острите му изказвания срещу евреите. Случката се разиграва в ефира на БНТ, след като участник отговаря правилно на въпроса кой голям шахматист има еврейски корени с думите "Боби Фишер". След като Горанов отчита отговора за правилен, цитира и едно от изказванията на самия шахматист.

"Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: "Арбайт махт фрай!" (Трудът освобождава - бел. ред.). Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите", цитира Фишер Горанов.

Въпреки че думите са цитат, от еврейската организация хвърлят вината върху Горанов, че въобще си е позволил да повтаря подобни думи в ефир.

Освен до прокуратурата от "Б'ней Б'рит България" са изпратили писмото и до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и до Съвета за електронни медии.

"Изключително скандално е, че за подобни недопустими действия се ползва ефирът на обществената БНТ. В предаването "Последният печели", излъчено на 23.02.2021 г., водещият Орлин Горанов си позволи в най-гледаното телевизионно време да изрецитира безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Убедени сме, че подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни", пишат от софийската ложа на организацията.

В писмото се призовава за толерантност, каквато обаче според еврейската общност не трябва да се смята за даденост. "Толерантността обаче не е константна даденост, а напротив, е нужно ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия. Настояваме отговорните институции - Прокуратура на Република България, СЕМ, БНТ - да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир", вбесени са от "Б'ней Б'рит България".

Реклама

Самият Горанов разказа пред "България Днес", че не той е решил сам да цитира Боби Фишер, нито пък вижда причина да бъде атакуван заради чужди думи.

"В течение съм на ситуацията с писмото, много добре сте разбрали, че цитирам друг човек, а не съм казал лично тези думи. И искам да поясня, че предаването си има сценарен екип, отделно има и наблюдателна комисия в БНТ, която гледа всяко предаване, преди то да се излъчи, и щом всички те не са видели нещо нередно с този цитат, защото това е цитат, не знам какъв е проблемът и какво да коментирам повече. Вероятно от организацията не знаят, че има процедура преди излъчването на което и да е предаване, а това е и на запис", заяви пред "България Днес" естрадната легенда.

"Нямам получено писмо аз за цитат от страна на господин Горанов от никаква организация по тази тема. Най-вероятно още не е пристигнало до мен, бих могъл да коментирам казуса, след като се запозная с писмото", обясни пред "България Днес" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. По време на разговора той дори настоя негов служител да провери на момента дали в пощата на БНТ има изпратено официално становище на организацията, но от екипа му обявиха, че на този етап още нямат получено нищо.

Шамара и Волен също под ножа за език на омразата

Естрадната легенда Орлин Горанов не е единствената звезда, атакувана заради антисемитски изказвания. Но докато Горанов цитира чужди думи, то устатият рапър Мишо Шамара отнесе остра реакция от организацията "Шалом", след като от телевизионния ефир нарече бившия финансов министър Симеон Дянков "най-некадърната еврейска гад".

Не по-малко жалби и дела чак до Страсбург получи и журналистът и лидер на "Атака" Волен Сидеров, който от ефира на няколко телевизии и дори в книгите си е обявявал Холокоста за измама и приравнява на митинг евреите с гейовете с думите "Педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други нямат място в българския парламент!".

Реклама
Реклама
Реклама