Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9556586 www.bgdnes.bg

Много рядък лаврак улови българин

С удивителна и изключително рядка слука се похвали популярният български рибар Здравко Стайков пред "България Днес". Бате Заки, както е известен той в риболовните среди, успя да издърпа от Бяло море ценния каменен лаврак. Рибата е със завидни размери, а малцина могат да се похвалят, че са я виждали през живота си. Ето и автентичния разказ на Стайков за битката с морския хищник.

"От рибите в Гърция имам почти всички трофеи, но един ми убягваше вече повече от 10 години и това не ми даваше мира! 2020 година ми беше най-леферската въпреки пандемията и затворените за дълго време граници. Силно се надявах и тази година да е такава, защото риболовът дълго беше забранен и рибите не бяха пресирани.

Реклама

Не му мислих много и стегнах спинингите! Реших да си пробвам късмета с повърхностни примамки тип игли (angry gar) на майстора Искрен Димитров. Още с първото замятане ми взе трофейна риба и разви аванса. Мъчи ме 30 минути и се оказа лефер 6-7 кг, закачен за гърба. И така гол след гол и все добри риби. 

На следващия ден шоуто продължи и даже закачих едновременно два лефера по 3 кг на куките на примамката, но извадих само единия. Успях да хвана и една добра лица 1,5 кг. Вечерта валя цялата нощ и на следващия ден морето беше мътно като боза. Това не ме отчая, защото зная, че леферът е слаб ловец и предпочита мътилката, за да не го виждат. До обяд от 20 закачени риби извадих само 6. Леферите не могат да уцелят примамката и атакуват странично или с опашка.

При едно от последните мятания на 3 метра от брега стана водовъртеж и удари огромна риба. Разви ми 50 метра влакно и започна екшънът. Такъмът ми е сериозен и рибата нямаше шанс! Изкарах я на брега и в първия момент помислих, че е лаврак, но цветът й бе розово-лилав, перките и главата различни, имаше и точки странично. Дъхът ми спря, разбрах, че трофеят, който ми бе убягвал цял живот, ме покри. Някои казват, че и два живота да живее човек, не е ясно дали ще хване такава риба", завършва с емоционалния си разказ бате Заки.

Кръст в черепа носи късмет

Стари рибари и до днес разказват легенди за костния кръст, скрит под черепа на каменния лаврак. Според поверието той носи невероятен късмет на притежателя си - берекет на дома и слука на рибаря.
Тази хищна морска риба обитава дълбоки води около скали на дъното. Оттам идва и името й каменен лаврак. Развива висока скорост за кратки разстояния. Латинското му име означава чадър, тъй като заради оцветяването и формата си го наподобява. Шарката му се слива със слънчевите лъчи и той остава почти незабележим. Плячката му просто няма шанс. Трофейните риби от този вид са единаци и са типични хищници с мълниеносни реакции. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама