Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9557124 www.bgdnes.bg

Война за статуята на Боян Мага

Това е подигравка, категоричен е отец Силвестър от Сливенската митрополия 

В такъв случай да забранят мартеничките, кукерите, нестинарите и сурвакарите, отвърна скулпторът Георги Андонов 

"Поставянето на паметник на Боян Мага е подигравка с вярата, особено ако няма такъв на Николай Чудотворец (закрилник на Бургас - бел.ред.). Преди поставянето никой не се е поинтересувал какво е мнението на Сливенския митрополит. А и всеки православен християнин трябва да има възможност да изрази позиция. Не бива да се допуска провокативна статуя да бъде на такова емблематично място."
Това заяви пред "България Днес" отец Силвестър от Сливенската митрополия по повод 4-метровия монумент от бронз, който се появи преди дни на пристанището в Бургас. Скулптурата предизвика недоволство сред мнозина заради визията си - човек с вериги и две лица (човешко и вълче), както и заради личността на Боян Мага, който се свързва с богомилството.

Реклама


Творбата предизвика публична позиция и от Сливенския митрополит Йоаникий: "Боян Мага не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив - той е фигура от родната ни история с оскъдна и неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене".
"Категорично позицията на Сливенския митрополит е правилна и коректна, адекватна и аргументирана. Ако някой я приеме като обидна или агресивна, е прекалено докачлив. Задължението на митрополита е да пази своето стадо. Заради християните трябва да заяви, че това действие е неправилно от гледна точка на нашата православна вяра. Богомилството е секта, която е заклеймена още преди векове. Ако човек разбере каква е концепцията на богомилите, ще се отстрани от тях като философия. Според вярата им Старият завет е от сатаната, а Новият - от Господ. Или че сатаната и Христос са били братя - това няма нищо общо с християнството. Затова не може в XXI век да го възраждаме, защото на някого му е скимнало или да се направи на интересен, без да е чел", каза още отец Силвестър.


"В контекста на свободата на словото и действията да си представим, че някой реши да прокламира адамитството - една секта от същото време, която е заклеймена от същия събор, на който е заклеймено богомилството. Тя пропагандира, че както се роди човек, така трябва и да ходи - тоест без дрехи като Адам. Като християнин за мен е важно да видя доброто по улиците, а лошото го подминавам с презрение", добави духовникът на въпрос дали статуята трябва да бъде премахната.
"България Днес" потърси и Георги Андонов, автор на монумента на Боян Мага в Бургас, за да коментира на позицията на църквата.
"Всеки има право на мнение в тази държава. В такъв случай да забранят и мартеничките, също и кукерите, нестинарите и сурвакарите, щом заклеймяват и Боян Мага. Не мога да се изправя срещу църквата. Това не е паметник, това е авторска свободна скулптура. Оттам нататък коментарите са излишни. Живеем в демократично общество и всеки може да си пише и казва както иска. Това не е паметник и поръчка, а авторска работа, която е подарена на града. Могат и да ме отлъчат от църквата, но за какво? Всеки е хванал вълната и се прави на интересен. Нямало свобода на медиите в България - напротив, има. Всеки пише каквото пожелае", заяви пред вестника Андонов.
Художникът и скулптор добави, че вече световни медии пишат за творбата му - видял е публикации в няколко английски и един френски сайт. "Ако това не е реклама за България, здраве му кажи, завърши Андонов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама