Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9568461 www.bgdnes.bg

Кралят на бисерите Пената атакува парламента (Ето и най-големите изцепки на Стратега)

Номинацията на футболната легенда Димитър Пенев за депутат от листата на коалицията Валери Симеонов-Веселин Марешки изненада мнозина. Стратегът от Мировяне е прочут с футболните си успехи като ръководител на националите по време на САЩ' 94, но и като един от най-големите творци на футболни бисери. Вестник "България Днес" припомня някои от най-зрелищните изказвания на Пената и отсега избирателите нямат търпение да чуят подобни неща и от парламентарната трибуна.

- Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (б.р. всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
- Ама те са един и същ човек!
- Тогава двамата ще се разберете някак си...Сто­ич­ков и оста­на­ли­те из­бух­ват в смях, а Ицо из­к­ре­щя­ва: “Пе­на, Кан­то­на иг­рае с № 11, зна­чи го­во­риш за един и същ фут­бо­лист!” Вместо да се сму­ти, Ди­ми­тър Пе­нев си пов­ди­­га ле­ко очи­ла­та и “за­ст­рел­­ва” с пог­лед Ицо: “Не ми куд­ку­дя­кай, що­то ти ня­ма да ре­шиш ма­ча. Я Люб­че­то (б.р. - Лю­бослав Пе­нев), я Емил (б.р. - Коста­ди­нов) ще го ре­ши!” Как­то и ста­ва... След исто­ри­ческа­та ни по­бе­да с 2:1 ос­вен с ти­пич­ния си шопски ху­мор Пе­на­та ве­че е из­вестен и с ора­кул­ски­те си спо­соб­ности. (Разбор в съблекалнята преди великия мач с Франция на "Парк де Пренс", 1993 г.)

Реклама

- Аз треньор отново? Не виждам какво лошо! Йохан Кройф почина, а после стана треньор на Каталуния. (За постоянните си завръщания начело на ЦСКА и националния отбор).

- „Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им – „Кратера“ (бел. ред. всъщност „Пратера“ е обшествен парк, в който се намира стадион „Ернст Хапел“). Около него има много люлки.“ - Стратега коментира Австрия.

- Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от "Янтра". Абе не знам дали е Иван или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях. (Представя на отбора новия играч на ЦСКА Трифон Иванов през 1988 г.)

- Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено, ще пуснем лампите.

- Пенев нарежда отбора: "Ти ще играеш в ляво, ти в дясно, ти в центъра", Иво Димов: Ама Пена, ние станахме 12! Димитър Пенев: Щом толкова говориш, сега няма да играеш!

Реклама

- Нигерия ни разгромява с 3:0 в първата среща в нашата група през 1994 г. в САЩ. В съблекалнята цари мрачно мълчание. Пената отива при Трифон и му казва: “Тия чернилки толкова ли воняха, че с Хубчев ви беше страх да ги доближите?".

- След 1:2 от Италия на полуфинала Пената пак прави разбор. И за пореден път бърка името на Златко Янков: “Златков, що така му даваше на Баджо да прави каквото си поиска с топката? Да не ти е баджанак?! Насо (б.р. - Наско Сираков), ти добре изработи дузпата, ама онзи Костакурта ли е, Костахуйта ли е, само във врата ти дишаше".

- На пресконференцията го питат: “Г-н Пенев, как смятате да неутрализирате най-добрите играчи на мексиканския тим Луис Гарсия- Аспе?” Следва култов отговор: “Лесно. И тримата ги познавам отлично от записите, които им гледахме! Луис е най-техничен, а Гарсия и Анте са бавни, но играят с умисъл". Луис Гарсия и Алберто Аспе са двама души.

- "Младият Барбуков" (става дума за Димитър Бербатов).

- "Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН" (Пенев към Иво Димов)

- Теренът е неудобен, нищо, че е зелен отгоре. 

- "Паднахме се срещу едни....ТНС ли бяха, ТКЗС ли бяха?"

- "Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава". (Представя на ЦСКА бъдещия съперник "Динамо"-Минск).

- "Испанците от "Атлетико" се опасни! Особено онова, къдравото, Киков (б. р. Кико). Имат и бразилче - Жмуньо (б. р. Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно. Лулчев, не ми се прозявай, щото оня дингил - къдравото, ти ще го пазиш. Да видим ставаш ли за юнак и за златна ябълка, или змеят ще те изяде. (Преди сблъсъка на ЦСКА с "Атлетико" Мадрид за Купата на УЕФА, 1998 г.).

- Закъснях с промените. Видя се влизането на тези двамата (б.р. Благо Георгиев и Янков) и на следващия, третия (б.р. Христо Йовов). Трябва да благодаря на Жоро - вратаря, който спаси дузпа и още 1-2 гола.

Реклама
Реклама
Реклама