Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9572328 www.bgdnes.bg

Генерал Владимир Вазов оживява

3-метров паметник на героя от Дойран вдигат признателни родолюбци в Борисовата градина

Славният генерал Владимир Вазов оживява!

3-метров паметник на победителя от Дойран вдигат признателни родолюбци от България и Канада. Те финансират патриотичното дело, а монументът ще бъде положен в Борисовата градина в столицата на т. нар. "генералска алея".

Реклама

"Инициативата тръгна от вицепрезидента на канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор, а идеята при реализацията е да се спазят стилистиката и подходът на паметниците на другите генерали на алеята - Стефан Тошев, Радко Димитриев и други. Затова ще се изработи бюст-паметник на ген. Вазов в подобен класически тип. Решението ми е генералът да бъде не в униформа, а като кмет на София. На една от запазените снимки той посреща цар Борис със сако, върху което са накичени ордените му, а под него е с диагонална лента. Това е най-добрият начин за представянето му, показвайки всички негови достойнства и заслуги. Наблягаме на градоначалника Вазов, а не не военачалника Вазов", сподели пред "България Днес" скулпторът Борис Борисов, който ще изработи монумента на брата на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Готов е вече гипсовият проект на паметника, а тепърва ще започва същинската работа и набавянето на необходимата документация. Борисов вече има огромен опит с ген. Вазов, тъй като той изработи монумента в Плевен на славния воин и героите от Девета пехотна плевенска дивизия.

"Това е много сериозна отговорност. Щастлив и удовлетворен съм, че на мен се падна тази чест. Генерал Вазов беше доста замитана под килима личност през годините, по политически причини вероятно. Всеки един народ може само да мечтае за такъв воин и градоначалник", категоричен е Борисов.

В края на февруари е проведено обществено обсъждане на проекта за бюст-паметника на генерал Владимир Вазов в столичния район "Средец", в чиято територия попада Борисовата градина. Той ще бъде от бронз върху масивен гранит.

"Той е една от тези личности в нашата история, които извикват сълзи на гордост. Победите под негово командване в битките при Дойран през 1917 и 1918 г. са постигнати срещу значително превъзхождащите по численост английски, френски и гръцки дивизии и с цената на многократно по-малко жертви от тези на противника. Удържането на позициите до края на войната позволява да бъде избягната окупацията на България от армиите на съседите ни. По време на управлението му като кмет на София 1926-1932 г. е реорганизирана пожарната, открита е столичната библиотека, построени са водопроводи, разширена е електрификацията. След съветската окупация на България през 1944 г. е интерниран в провинцията, където почива няколко месеца по-късно, а семейството му е репресирано от комунистическата власт. Паметникът ще бъде в Борисовата градина, недалеч от езерото с лилиите, а инициативата е на родолюбиви българи от Канада и България, които поемат и финансирането, за което им благодаря!", сподели от своя страна кметът на района Трайчо Трайков.

Реклама
Реклама
Реклама