Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9577481 www.bgdnes.bg

Секретен отряд тайно издирва Янек

Дупничанинът изчезва след среща с гард на Галеви

Акцията се организира в пълна нелегалност от съображения за сигурност, твърди инициаторът

Софийска бригада от ентусиасти подготвя в пълна секретност акция за издирването на изчезналия преди шест месеца Янек Миланов от Дупница след среща с бивш гард на мафиотите Галеви - Каплата. Това твърди един от организаторите пред "България Днес", който на този етап не желае неговата самоличност да бъде разкрита от съображения за сигурност.

Реклама

Индикация за операцията беше направена в интернет с няколко изречения, в които се казва: "Скоро идваме в Дупница, за да се срещнем с вас, мутри. Вашето време изтече. Дупница е част от България и е време да го разберете, боклуци! Ако полицията не може да се справи, имаме други структури и начини."

Идеята за издирване на Янек извън това, което прави разследването, среща подкрепа от дупничани, показват техни коментари и реакции в мрежата.

"Крайно време е да покажем, че сме общество не от страхливци, а от достойни хора, които искат децата и внуците им да растат в здравословна среда", пише дупничанин. Други се интересуват как точно ще бъде проведена и с какви методи самата акция в града, тъй като някои от жителите му подозират, че тя може да е в противоречие със закона.

"На вътрешно заседание ще решим как точно да действаме, защото това не е шега работа. Нещата са сериозни и ние сме се заели сериозно да ги решим", твърди инициаторът на акцията. По думите му за нея се ползвала и експертизата на чужди и наши спецченгета. Той уточнява, че по въпроса се работело от София, защото в столицата било по-сигурно.

Идеята за решаване на казуса по частен път възникнала, след като всички опити на разследващите да намерят следа от Янек до момента удариха на камък.

"Не зная нищо за тази инициатива, ако изобщо има такава. За съжаление, не съм запознат с подробности от извършения следствен експеримент преди няколко дни в блока, в който е жилището на Янек в Дупница. Това, което мога да кажа, е, че вярвам, че полицията ще разкрие истината за Янек и ще има справедливост!", коментира братът на издирвания 43 годишен мъж - Марио Миланов. Именно той разгласи случая в медиите, след като не получил нужното съдействие от органите за издирване на брат му. Веднага след това Марио бе поканен на среща от главния прокурор Иван Гешев. Разследващите се размърдаха, а досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховната касационна прокуратура и Апелативната прокуратура - София.

Реклама

Янек Миланов е в неизвестност от вечерта на 31 юли 2020 г. Тогава той се качил в джипа на Васил Капланов-Каплата, бивш шеф на дупнишките мафиоти и бегълци от правосъдието Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви. Янек и Каплата имали обтегнати отношения заради любовна авантюра на Миланов с жената на Капланов. От вечерта на срещата няма никаква следа от Янек, който последните години живеел и работел във Франция. Идвал в родната Дупница само за ваканция през лятото.

Ченгетата направиха няколко мащабни акции, при които метър по метър жандармеристи със следови кучета претърсваха околността на града и близките села, но без резултат. В ареста за известно време бе прибран и Капланов, но не заради Янек, а по други обвинения. Според запознати съвсем безпочвени са били надеждите на разследващите миналият през школата на Галеви гард да поддаде психически и да пропее зад решетките за изчезналия свой съперник в любовта за женското сърце. Жителите на града направиха и няколко протеста пред полицията, след като стана ясно, че задвижването на процедурата за издирването на Янек е забавено с цяла седмица.

Запознати твърдят, че кой знае какъв резултат не е дал и направеният следствен експеримент преди няколко дни в блока, в който е живял Янек и където е видян за последно жив и здрав от свои приятели вечерта на 31 юли.

Каплата с две обвинения

Основният заподозрян по случая с Янек - Васил Капланов-Каплата, има две обвинения - за закана за убийство към дупничанин, коментирал изчезването на съгражданина си, и за държане на боеприпаси. На 21 декември 2020 г. Окръжният съд - Кюстендил, пусна от килията Каплата и го прати под домашен арест.

На няколко пъти за разпит бе привиквана и жената на Каплата - Петя, която според основната версия била в основата на конфликта между двамата мъже.

Синът на Каплата - Никола, също получи две обвинения - за посегателства срещу автомобила на Янек, извършени месеци преди изчезването му.

Реклама
Реклама
Реклама